BlogzineE-commerceKülföldStartupok

Startupok az amerikai egészségügyben

Az Egyesült Államokban az egészségügy átalakítása is innovációk segítségével történik. Bár már hosszabb ideje próbálkoznak kisebb és nagyobb cégek is, hogy elterjesszék az elektronikus betegkartonokat és digitalizálják az egészségügyet, ez az Obama-adminisztráció 2009-es gazdaságélénkítő csomagja (American Recovery and Reinvestment Act) nélkül nem menne ilyen gyorsan. A 789 milliárdos összköltségen belül a kormányzat ugyanis 19 milliárd dollárt különített el, hogy 2021-ig az egészségügy digitalizálják HITECH nevén, a betegkartonok ezáltal országszerte elérhetőek legyenek. Az ösztönzéshez tartozik, hogy öt év alatt 44 ezer dollár támogatást kapnak a rendszerhez csatlakozó egészségügyi szolgáltatók – ez pedig igen csak megmozgatta az informatikai cégek fantáziáját, és számos újszerű szolgáltatást is indítottak. A kormány elvárásainak megfelelő új szoftvereket és megoldásokat innovatív kisvállalatok fejlesztik, és nem az óriáscégek.

Mivel Amerikában az egészségügyi biztosítók szabadon szerződnek orvosokkal és kórházakkal, nem is olyan egyszerű a beteg dolga, hogy kihez kell fordulnia. A 2007-ben alapított ZocDoc ebben segít, az egész ország egészségügyi szolgáltatóit tartalmazza. De nem csak ki lehet keresni a megfelelő orvost vagy intézményt, hanem rögtön időpontot is lehet foglalni az interneten keresztül, természetesen akár okostelfonról is. A ZocDoc egyszerű de nagyon is hasznos rendszerének fejlesztéséhez augusztusban kapott a DST Global-tól 50 millió dollár befektetést, szeptemberben pedig a Goldman Sachs szállt be további 25 millióval. A rendszert egyébként már 800 ezer ember használja, akiknek ingyenes a rendszer. Viszont az adatbázisban szereplő doktoroknak havi 250 dollárt kell leszurkolni a ZocDoc-nak.

A Practice Fusion a kezelőorvosoknak nyújt segítséget pácienseik állapotának nyomon követésében. Háziorvosoknak ez egy felhő alapú egészségügyi rendszerként működik, hiszen itt a beteg összes adatát, vizsgálati eredményét nyilván tudják tartani. Mivel a betegadatok igen csak érzékenyek, ezért banki szintű biztonságot kellett létrehozni. Ezek tárolásán túl a rendszer segít az értelmezésükben is, az adatok alapján következtet a lehetséges betegségekre. Ami még fontosabb, a rendszerben részt vevő 130 ezer szakember segítségét lehet kérni, így ha egy orvos az adott betegséghez kevésbé ért, a világ bármely pontján elérhető kollégája segítségét tudja kérni, aki éppen az adott terület specialistája. De a laboreredmények is on-line érhetőek el. Ha pedig meg van a diagnózis, a gyógyszeradatbázis segítségével on-line felírható. Nagy segítség orvosoknak és intézményeknek, hogy mindez egyetlen rendszerben, jelentősen lerövidítve az adminisztrációt és csökkentve a rendszerek közötti adatmásolást. Ráadásul ez a szolgáltatás ingyenes, és ennek köszönhetően népszerű is, már 29 millió beteg adatait kezelik benne, tehát tízből egy amerikai polgár adatait már itt tárolják. A növekedést segíti, hogy az állami egészségügyi finanszírozók (Meidcare és Medicaid) el is várja egy megfelelő informatikai rendszerhez való csatlakozást.

Megosztás