BlogzineKülföldRiportok

Az orosz startup világ (3.) – Keleti közösségek

A TNS online médiafigyelő szerint mára Oroszország – Nagy-Britannia, Németország és Franciaország mögött – Európa negyedik legnagyobb közösségi oldal piacává nőtte ki magát. A Facebookban pedig 10 % felett vannak az oroszok. Orosz összeállításunk harmadik része.
(Széles Róbert írása)

Oroszország rákattint és rákattan a közösségi oldalakra. Ez nem kis eredmény abban a több mint 140 milliós országban, ahol 2008-ban még csak 33 millió körülire taksálták a netezők számát, de ez az arány főleg az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően évente 40 %-kal nő.
Az orosz közösségi oldalak nagy vesztesének a Facebook látszik. Csalódottságának hangot is adott az alapító Mark Zucerberg, a Financial Timesnak adott interjújában néhány hete.
A világ vezető közösségi portálja messze alulmarad két vezető oroszországi konkurenciája, hazai fejlesztésű Odnoklassniki (Osztálytársak) és a Vkontakte (VK) (Kapcsolatban) mögött.

Szerintetek hány ismerőse lenne egy orosz közösségi oldalon? :)

OROSZOK A FACEBOOKBAN

Ha pedig a piac bevehetetlensége nem lenne elég Zuck-nak, még cégében tulajdonosként benne is vannak az oroszok. Sőt, egyre nő az orosz tulajdon az amerikai tőzsdén kívüli Second Market részvénykereskedelem slágerének számító Facebook-papírokban.
A történet kulcsfigurája, az említett orosz közösségi oldalakat is birtokló Digital Sky Technologies (DST) és testvérvállalata, a Mail.ru. Pontosabban ezek fő tulajdonosa, Aliser Uszmanov üzbég-orosz acélmilliárdos, akit több mint 7 milliárdos vagyonával a világ századik legvagyonosabb embereként jelölt meg a Forbes magazin…
Bár a DST legutóbbi 50 millió dolláros invesztálása eltörpül a Goldman Sachs 450 milliójával szemben, a Silicon Valley Watcher becslése értelmében a Mail.ru részesedésével együtt a Facebook 10-12 %-a is orosz tulajdonban lehet.
Mail.ru Group néven a vállalatcsoport tavaly a londoni tőzsdén is megjelent 750 millió dollár értékű papírra, 5 milliárd dollárra értékelve így a társaságot. Van tehát tőke a Facebook felvásárlására.
Uszmanov a DST legnagyobb tulajdonosa 32 %-al, de a kibocsátást követően az orosz cégben 28.7 % arányban jelen van a Magyarországon is érdekelt – Vatera, Teszvesz tulajdonos – dél-afrikai Naspers is.
Nem a londoni tőzsde jelenlét az egyetlen nagy-britanniai trófea: Uszmanov „mellékesen” megvásárolta az Arsenal londoni focicsapatot is.

BENNE VANNAK A ZYNGÁBAN IS

Az orosz üzletember mintegy 5 %-os részesedéssel rendelkezik a Farmville-t és a Frontierville-t kiadó és üzemeltető Zyngában, ráadásul tulajdonrészt kíván szerezni a Twitterben is.

Ez utóbbit a New York Times értesülései is megerősítik.
A csoporthoz szintén kötődő, Jurij Milner, az ingyenes e-mail hozzáférést is kínáló Mail.ru egyik alapítója és elnök-vezérigazgatója, további online nemzetközi befektetésekben gondolkodik.

FACEBOOK GONDOK OROSZORSZÁGBAN

Ha a számadatokat nézzük, a Facebook regisztráltjainak száma alig haladja meg az 1,2 milliót, a Pavel Gyurov által fejlesztett, 2007 szeptemberében útjára indult, Vkontakte (VK) pedig Oroszországban 75 millió, a posztszovjet térséggel együtt pedig mintegy 135 millió felhasználóval dicsekedhet.
Nagyszabású oroszországi kampányai ellenére behozhatatlannak tűnik a Facebook lemaradása.
Egyrészt a hazai fejlesztésű oldalak jobban megfelelnek az olyan orosz netezői prioritásoknak mint a közösségépítés, illetve közösségek felkutatása. Másfelől VK Tracker nevű alkalmazás beépítése óta audió és videó fájlokat is képesek megosztani egymással a felhasználók. Akárcsak a videomegosztók felvételeit, fényképeit is azonnal megoszthatják barátaikkal.
A VK-n, akárcsak Facebookon, lehet lájkolni és van megosztom gomb, de azonnal elérhetőek a rajongói oldalak is. Telejes értékű Facebook funkcionalitást találunk tehát, ám erősebb, jól bevezetett helyi márkanévvel megtámogatva.
Végül, de nem utolsósorban a portál kijavította azt a sok jogos kritikát kapott fogyatékosságát, hogy nem nagyon lehetett szélesebb nemzetközi kapcsolatokat létesíteni, mivel csak oroszul volt elérhető.
Jelenleg a vk.com-on így ma már 67 nyelv – köztük a magyar – áll rendelkezésre. Hazánkban is körülbelül 12 ezren látogatják ezt az orosz portált. Tudható meg a magyar nyelvű Orosz Hírek weblapról.
A DTS és a Mail.ru nem csak hazai pályán nyomja le – a fentiek tükrében érdemi hányadban tulajdonában is lévő – Facebookot.

LENGYEL-OROSZ BARÁTSÁG

Az amerikai oldal legkeményebb lengyelországi kihívójának, a  Nasza Klasának (a mi osztályunk) nem kevesebb mint 70 %-os tulajdonosa a fenti orosz céges kör. (A 70%-os tulajdonos Forticom nevű, lett és litván oldalakat üzemeltető cég mögött szintén a DST áll.) Ráadásul a Nasza Klasa lengyel pályán egyelőre veretlen, Zuck siteja sem tudja isten igazából megszorongatni.

OTTHONI KONKURENCIA PEDOFIL TARTALMAKKAL?

A brit Royal Pingdom statisztikája szerint a mintegy 30 millió regisztrálttal és napi 9,3 millió  látogatóval rendelkező Odnoklassniki is benne van a világ 29 legnépszerűbb közösségi oldalában.
Öröm az ürömben, hogy még Julija Timosenko miniszterelnöksége idején kormányzati utasításra az ukrán titkosszolgálat elérhetetlenné tette az Odnoklassniki és a Vkontakte ukrajnai oldalait. Részben társadalmi destabilizálással vádolva az oldalakat, részben viszont olyan pornográf, sőt pedofil tartalmak miatt, amelyeket az indoklás értelmében a szolgáltató nem tud, vagy nem is akar kiszűrni.
Az utóbbi állítást erősíti, hogy az oroszországi, vírusirtó szoftvereket kínáló cégek szövetsége is élt hasonló panaszokkal az említett portálok ellen.

(A Vkotakte az oroszt elnöknek is VIP profilt adott. Részletek a folytatásban, hamarosan.)

Megosztás