BlogzineKülföldRiportok

Az orosz startup világ (5.) – Völgy Moszkvában

Skolkovo (Szkolkovo), az orosz Szilícium-völgy lesz. Vagy csak egy „kirakat” Patyomkin-falu épül? Orosz összeállításunk ötödik része.

Tavasszal, első ütemben 540 millió dolláros beruházással, megkezdődik a Moszkva megyei Skolkovóban a majdani orosz Szilícium Völgynek nevezett innovációs város felépítése.

A tervek szerint öt területtel: informatikával, biotechnológiával, energetikával, űrkutatással és békés célú nukleáris kutatással is foglalkoznak majd a szigorúan zöld mintavárosban.

Ennek sikerében nem kisebb személyiségek bíznak mint Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó és John Chambers, a Cisco Inc. elnöke.


Azonban hazai pályán is sokasodnak a pesszimista hangok, melyek értelmében dugába dőlhet az orosz sajtó által Innográdnak és Álomnak nevezett mega-projekt.

Részben a nem megfelelő oroszországi jogbiztonság, másfelől a szakemberhiány, valamint a régi népbetegség, a helyi korrupció miatt.
Arról sem szabad elfeledkezni hogy az ingadozó kőolajár és az exportpiacok bizonytalan kilátásai miatt válsággal küzd az orosz gazdaság.

Skolkovo gondolatát, paradox módon, modernizáció, a felzárkózás erősítése mellett hosszabb távon éppen az a stratégiai cél hívta életre, hogy lazuljon Oroszország függősége az energiahordozók és más ásványi kincsek exportjától. (Tipikus politikusi gondolkodás egy felülről vezérelt államban.)

ROADSHOW-N AZ ELNÖK

Maga az ötlet Makszim Kalasnyikov moszkvai újságírótól származik, aki 2009-ben, nyílt levélben juttatta el Előre Oroszország! című innovációs elképzelését az orosz államfőnek.

Nem véletlen így az sem, hogy a rendszeresen twitterező, iPhone 4-gyel rendelkező Medvegyev nyári amerikai látogatásának első célpontja a kaliforniai Szilícium Völgybe, azon belül a Stanford Egyetemre vezetett. Méghozzá a szkolkovói projekt igazgatója, Viktor Vekszelberg társaságában. Az államfő itt beszédében kijelentette: biztosra veszem, hogy hazám képes felzárkózni a világ vezető high-tech országainak táborába. (Nagy Péter cár után, szabadon…)
Az orosz elnök további látogatásai a Twitter, az Apple és a Cisco főhadiszállására vezettek tavaly ősszel.
A hálózati eszközök terén a világon vezetőnek számító amerikai cégnél, politikai indíttatású megegyezés is született. A Cisco Inc. az elkövetkező 10 évben egymilliárd dollárt kitevő befektetéseket eszközöl Szkolkovóban.
Olyan cégek is szerződésbe adták részvételi szándékukat, mint az IBM, a Boeing, a Microsoft, az Intel, valamint Európából az Alstom, a Nokia és a Siemens. Nem beszélve az olyan orosz mamutvállalatokról mint az olajóriás Lukoil, vagy a RosAtom.
Igaz az említett szerződések jelen formájukban inkább szándéknyilatkozat formájában öltöttek testet, a részletes jogi aktusokra később kerül sor.

OTTHONI ÉRDEKLŐDÉS IS VAN

Amint az a fentiekből kiderült, Medvegyev nem kis energiát fordít Szkolkovo nemzetközi népszerűsítésére. Felszólalása a legutóbbi davosi Világgazdasági Fórumon, illetve olaszországi és spanyolországi látogatásai során elhangzott beszédei tulajdonképpen befektető-toborzóként is felfoghatók.
A közelmúltbeli párizsi prezentáció külön felhívta a figyelmet a kezdeményezésre, a memorandumhoz csatlakozott az EADS is.
Emellett 200 hazai és külföldi startup cég is jelezte érdeklődését a jelenleg alapítványi formában működő kuratóriuma felé.

IMPOZÁNS TERVEK, NAGY KEZDVEZMÉNYEK

A PPP-konstrukcióban induló építkezésre a francia AREP cég nyerte a tendert.
A tervek szerint 400 hektáron öt, szakiránynak megfelelő modern központ épül fel, a jövőben 30-40 ezer új munkahellyel kecsegtetve.
Szkolkovo összköltségét (mai árfolyamon számítva) több mint 1000 milliárd forintra becsülik. Az elképzelések szerint 5-6 évet követel maguk a komplexumok felépítése, stabil tudományos kör, kutatás-fejlesztés kialakulása pedig 10-15 évet.
Szkolkovo gyakorlatilag különleges gazdasági övezetnek minősül. Az orosz állam több évre szóló, jelentős adókedvezményekkel kecsegteti a betelepülő IT és más hightech cégeket. Ilyenek a 0 % SZJA, vámmentesség, valamint illeték- és vagyonadó mentesség. Igaz meg kell felelni a „völgyet” szervező alap által támasztott résztvevői, beruházói kritériumoknak.
A különleges gazdasági övezeti besorolás okán érdemes megemlíteni, hogy Barack Obama és Medvegyev tavaly őszi washingtoni megbeszélésének is az egyik kiemelt kulcstémája volt, hogy miként tudja az Egyesült Államok felkarolni Oroszország 17 éve sikertelenül pályázott WTO-tagságát. Moszkva reményei szerint akár már jövőre is sor kerülhet a hőn áhított csatlakozásra.

Egy kis szubjektív:

TÖBB ÉVTIZEDES LEMARADÁS

Nem titok, hogy a Szovjetunió – a hadiipar kivételével – nagyon lemaradt az informatikában. Érdekes példája ennek, hogy 20-25 éve még mechanikus pénztárgépekkel is csak a nagyáruházak rendelkeztek. A rendszerváltás környékén az volt a jellemző, hogy a pénztárosnő csattogó golyós számológéppel (szcsotka) számolta ki a megvásárolt áru ellenértékét. Feltéve persze, hogy akadt bármilyen árú a boltban. Az 1990-es években ez a helyzet gyökeresen megváltozott.
Ám azóta a szakemberhiány csak fokozódott. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt 20 esztendőben több tízezer vezető orosz tudós és szakember vándorolt ki, jelentős szegmensük éppen a kaliforniai Szilícium Völgyben él és dolgozik.
Schwarzenegger szerint ez pozitívum is. Ott szerzett, illetve továbbfejlesztett tudásuk, valamint orosz anyanyelvük és helyismeretük nagyon meglökheti a beruházásokat, a jövőbeli kooperációt, tehát végső soron Szkolkovo sikerét.
Ám az érintettek közül sem osztja mindenki ezt a véleményt. Az egyik fórumozó például azzal vádolta Medvegyevet és Vlagyimir Putyin miniszterelnököt, hogy a szerinte diktatórikus kormányzati politika károsan hat a gazdasági fejlődésre is. Másfelől egy öreg, iszákos asztaloshoz hasonlította az orosz gazdaságot, akinek csak egy kalapácsa van. A szkolkovói projektnek annyi sikert jósolt, mintha Amerikában, a Washington DC-ben akarnának egy újabb völgyet létrehozni.

KORRUPCIÓS KOCKÁZATOK

Az orosz Szilícium Völgy másik rizikófaktorának a hírhedt oroszországi korrupciót tartják. A Moscow Times című moszkvai lap szerzőjének lelki szemei előtt rémálommá fajult a szkolkovói álom. Úgy véli, hogy a fejlesztésekre szánt pénz zöme a feneketlenül kenőpénzre éhes bürokraták zsebében fog landolni, már csak a kivitelezéshez szükségez több száz építési engedély folytán is.
A fentiek tükrében egyelőre bizonytalan az IT és a pénzügyi szektor is, hogy Skolkovo az orosz versenyképesség és modernizáció diadalává válhat, vagy csupán egy 400 hektáros kívülről csillogó, de a színfalak mögött csak díszlet-deszkákból épült Patyomkin-falu lesz-e.
Tény ami tény, az orosz Szilícium Völgy Stanfordja már alalkul.

Megosztás

One thought on “Az orosz startup világ (5.) – Völgy Moszkvában

Comments are closed.