BlogzineHazai pályaRiportokStartupok

Megvannak a SUU döntősök!

A március 8-i SUU konferencia délelőtti startup versenyébe a jelentkező 63 nevezés közül a következő  8 startup jutott be: Basewalk, Dimeboard, Dunascope, Ingrido, Karma, Magyar Czider, Optoforce és a Remagine. Nekik gratulálunk, a többieket pedig várjuk a Founders Institute startup ösztönző workshop-jára.

AZ ONLINE ÉS AZ IT JÖVŐBELI BEFUTÓI

Az ötödik SUU döntőjébe jutott startupok közül a divatos online platformon nyújt website építő szolgáltatást az Ingrido startup. A szolgáltatás képes más kisvállalkozások honlapját egy szerkesztő felület segítségével létrehozni.

Az IT-szektort két látványos megoldás képviseli a versenyen. Egyik Basewalk startup Taskfit megoldása, amely egyszerű munkaerő nyilvántartást és akár a kisvállalkozások részére, a mindennapi működés során használható projektvezető eszköz nyújt.

A másik kifinomult IT-megoldás a Karma Platform, amelyet az IT iparágban már számos sikeres üzleti szoftvert szállító Anton Kovach, újonnan alakul startup-ja készít. Anton nem hiába szerzett hírnevet az IT-iparágban, most is valami teljesen progresszív szoftveres alkalmazás eszközzel állt elő. Kiváncsian várjuk a prezentációt – és reméljük Antonék röviden elmagyarázzák, hogy mi az “agilis szoftverfejlesztés”…

NEM IT, ÉS NEM MOBIL, HANEM HAGYOMÁNYOS

Tavaly a 40 nevezésből csupán 2 pályamű származott a hagyományos iparágból: az egyik a későbbi közönség díjas és azóta kockázati tőkét elnyerő, LAOKOON mozgó szövet, a másik pedig egy eldobható ún. öko-kuka találmány volt. Idén a pályázatok harmada, csaknem 20 startup ilyen, hagyományos iparági platformról indult.

Ez örvendetes, hiszen itthon is mutatja azt a trendet, amely alapján a startup világot immár nem csak a hightech innovációk jelenthetik és nem csak az unalomig emlegetett mobilos szektor adja. (Egyébként is sok mobilos startup számára sajnos nem ismert az a piaci tény, hogy bizony az applikációt a legnehezebb manapság a kockázati tőke piacon sikerre vinni.)

ÚJFAJTA DIGITÁLIS TÁBLA ÉS 3D-s ERŐMÉRŐ

Ezek közül a döntőbe jutott a DIMEBOARD, rugalmas digitális interaktív tábla, valamint az izgalmas robotikai újításokat tartalmazó, 3 dimenziós erőmérő, az OPTOFORCE. Ez az eszköz forradalmasíthatja, ahol immár az “érintésre” is érzékeny gépek vehetik át az uralmat. A alapelv mindenesetre elgondolkoztató és látványos.

Izgalmasnak ígérkezik, három fiatal lány, Linda-Orsolya-Katalin italgyártó üzemének elképzelése. Persze a Magyar Czider startup alapító gráciái még nem sejtik, hogy hamarosan, ha beindítják – a londoni út ihletéséból született – almabor termelését, akár hatalmas palackozó üzemet is kell építeniük, és ehhez rengeteg tőke szükséges…

No de ne rohanjunk ennyire előre! Egyelőre nézzük meg majd a döntőbe a prezentációjukat és ha hoznak az új nedűből, akkor kóstoljuk meg egyből a helyszínen. (Apropó: lányok, lehet majd mintát kóstolni?)

A DUNASCOPE startup nevezését inkább elolvasom a pályaműből: “Automatikus ivóvízminőség biztosító berendezés mikrobiológiai szennyezések detektálására” Nos, igen ez szépen hangzik – csak értsünk valamit majd az előadásból.  Szép, szép, de erre sem gondoltam volna és ha lenne, sem tudnám használni azt a bizonyos “holografikus” eszközt:

Végül a döntőbe jutott REMARGINE eszközök segítségével csökkenthető az elektromos áramfogyasztásunk – ugye ez már így kimondva is érdekfeszítőnek tűnik! Mindenesetre a pályázatok elbírálóit, nemcsak az ötlet, hanem az üzleti prezentáció kidolgozottsága is elnyerte. Ebben volt a legszofisztikáltabb exit-stratégia – ezt ajánljuk másoknak is tanulmányozni, ez általában kimaradt a prezentációkból. Íme:

ÖSSZEGZÉS – DE CSAK A STATSIZTIKAI ADATOK KEDVELŐINEK

A márc. 4. éjféli határidőig 63 pályamunkát kaptunk. A négytagú pályázati bíráló  bizottság nehéz helyzetben volt, hiszen magas szintű volt a pályázatok minősége. A pályamunkák kétharmada az informatikai, internetes vagy mobilos startup volt, a maradvány harmadrész pedig hagyományos iparágakból került ki. Az informatikai pályázatok meghatározó része, azaz 22 db pályamű internetes  vagy közösségi médiával kapcsolatos startup volt. További nyolc mobilos applikációt, és 11 db informatikai megoldást kaptunk (lásd pályázatok 30 %-a). A maradék harmad rész anyagtechnológiai (2 db), eszközzel és géppel kapcsolatos találmány (10 db), illetve egyéb ötlet (8db) volt.

NAGYON JÓK VOLTAK – AVAGY A DÖNTŐN KÍVÜL IS VAN ÉLET!

Ismét jó volt látni a meghatározó  startup arcokat: Benedek Balázsék, és a Skawás fiúk az Easyling (online fordító) szolgáltatást nevezték be, de ott volt Shy, alias Turcsán Tamás, örök magyar “startupper arc” Indulj be! közösségi támogatásgyűjtő oldala. És kissé szerényen megbújt az egyik startup mögött, Nagy Bence, a legendás Moly.hu startup alapítója. Ő most “szimpatikus Anrdrissal” (alias P. Tóth Andrással) OpenMeetup néven amolyan Meetup 2-n kezdtek el dolgozni.  “Ma Este Színház”projektben amolyan “last minute a kulturában is” programot hirdettek meg. Nekem nagyon bejött a Nearby Hotel startup! Ez Aaadam és Konrád, SUU társunk, és barátunk mobil applikációja, amely a tömegközlekedéshez közel segít olcsó szállást találni – fantasztikus ötlet! Izgalmas volt például a Neudice mesterséges intelligencia szoftvere, amely a nyelvtani kapcsolatok révén segít fordítani. Furcsa volt olvasni a bonyolult pályázatot és közben felfedezni benne egy rejtett, és kevésbé kiemelt oltári lehetőséget: azt, hogy a szoftver képes meggyorsítani olyan nyelvek fordítsát és megértését, mint például a kínai, vagy a koreai… Hoppá, lehet, hogy erre jobb lenne fókuszálni? — és hosszan sorolhatnám a jobbnál jobb projekteket: stb. stb. (Egyszer, ha több időm lesz, felsorolom a többit vagy ha egyszerűbb, akkor egyből elkezdünk közösen dolgozni a nagy ügyeken velük) Szóval bocsánat, ha a mostni felsorolásból valakit kihagytam! És hajrá a nem bejutottaknak is!

Megosztás