BlogzineHazai pálya

Kockatőkéből újul meg a PeCsa

Ismét egy nem klasszikus startup befektetés az SZTA-tól, ám a cél nemes. PeCsa Music Hall néven üzemelteti tovább a Cortina Service Kft. a Petőfi Csarnokot. A tavaly, közbeszerzésen elnyert megbízás feltételeként szabott legalább 310 milliós felújítási beruházás mintegy harmadát a Széchenyi Tőkebefektetési Alap befektetése fedezheti, mely a társaság egyhatodának tulajdonosává vált júniusban.

 

Több mint negyedszázados múltra tekint vissza a Petőfi Csarnok, megérett tehát a felújításra, ennek során a jelenkori igényekhez szabják a műszaki és a szolgáltatási színvonal tekintetében egyaránt. Az üzemeltetési jogot megszerző Cortina Service Kft. vállalta a felújítás költségeit, mivel a Fővárosi Önkormányzat előírta, hogy a nyertes pályázónak legalább nettó 310 milliós beruházást és felújítást kell végrehajtania 5 év alatt. Az üzemeltető ehhez választotta partnernek a Széchenyi Tőkebefektetési Alapot, hogy az Alap működési szabályainak megfelelő mértékű tőke befektetésével segítse a beruházás megvalósulását.

A PeCsa átfogó megújulása már az idén megkezdődött, az ütemtervnek megfelelően többek között felújították a kazánházat, és fűtéskorszerűsítésen esett át a nagyterem. Megújulnak a művészöltözők, illetve a szabadtéri rész, és az üzemeltető modern beléptető rendszert is kialakít.

Azonban nem csupán küllemét, hanem programjait tekintve is modernizáció zajlik a PeCsában azzal a céllal, hogy a főváros valódi multikulturális rendezvény és szórakoztató központjává váljon.

„A Cortina mellett két szempont döntött: egyfelől megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkeznek, másrészt pedig üzleti tervüket megalapozottnak ítéltük.” – mondja Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. „Sokat nyomott a latban a piackutatási tevékenység, és az az érzékenység, ahogy az elvégzendő feladatot megközelíti ez a társaság. Ez kiemeli a Cortinát a szegmens egyéb vállalkozásai közül.” – értékelt Csuhaj V. Imre. A Cortina Service több mint 7 éve van jelen a rendezvényszervezésben és szórakozóhely-üzemeltetésben, országosan négy helyen, ráadásul a kiírást megelőző két évben ők voltak a PeCsa Café üzemeltetői, így üzleti tervüket reális alapokon, tapasztalataik és valóra váltható tervek birtokában alakíthatták ki a pályázáshoz. „Felvettük a kapcsolatot a PeCsa korábbi és jelenlegi partnereivel illetve a fellépő zenekarokkal és művészekkel, hogy osszák meg velünk a PeCsa-val kapcsolatos tapasztalataikat.” – mondja Nagy Károly, a Cortina ügyvezetője. „Ezeket kiértékeltük, így valóban kiemelkedő szolgáltatást tud majd nyújtani a megújuló PeCsa a jövőben, meghatározó szereplőjévé lépve elő a főváros szórakoztatóiparának.”

 

Ráadásul a Petőfi Csarnok nemcsak elhelyezkedésében egyedülálló, hanem abban a méretkategóriában is, amit képvisel: koncertterme 2500 fős, szabadtéren pedig további 4500 fő befogadására alkalmas. Ezzel negyedik helyen van a fővárosi szórakozóhelyek listáján, ám az őt megelőzőek jelentősen nagyobbak, az utána következők pedig számottevően kisebbek. „A PeCsa nemcsak zenei rendezvényekre alkalmas, hanem mindig is komoly hangsúly jutott egyéb kulturális, művészeti, gyermekprogramokra, konferenciákra, kiállításokra. Ezek nem tűnnek el a kínálatból, saját szervezésben valósítjuk meg őket, a programkínálat fontos részei lesznek.”- mondja Nagy Károly. „Célunk, hogy a PeCsa Music Hall ne csak fizikai adottságait alkalmanként remekül kihasználó programhelyszínként szolgálja a fővárost, hanem a klubélet szerves részeként járuljon hozzá a magyar kulturális élethez, amint azt a főváros és a Zuglói Önkormányzat felé szerződésben vállaltuk is.” – foglalta össze a célkitűzéseket az ügyvezető.

Megosztás