BlogzineJeremie-dosszié

BRÉKING: Itt vannak a Jeremie II. nyertesek

Az NFÜ eredményt hirdetett az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok pályázati felhívásában (aka Jeremie II.), még idén tíz kockázati tőkealap kezdheti meg működését – áll az NFÜ közleményében.

(Az NFÜ hivatalos közleménye 2 perce érkezett, alább változtatás nélkül közöljük.)

A korai életszakaszban lévő kis- és középvállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben a tőkehiány, hiszen ezek a vállalatok a legritkábban hitelképesek, ezért szükséges számukra kockázati tőke típusú támogatást biztosítani.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott – Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Magvető és Növekedési Alap – alprogramok célja a korai (magvető és induló), illetve növekedési életszakaszban lévő innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének javítása a 6 konvergencia régióban.

 

A 2012 nyarán 28,5 milliárd kerettel meghirdetett két kiírásra összesen 21 vállalkozástól 33 pályázat érkezett az NFÜ-höz. A magvető programra8, anövekedési alprogramon belül a 3 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 15, míg a 4,5 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 10 pályázat érkezett. A kiírás szerint legalább 30%-nyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, ebből áll össze a 41 Mrd Ft-os keretösszeg.

A formai értékelést és tartalmi vizsgálatot követően a pályázó alapkezelők szóban is számot adtak az általuk vállalt üzleti elképzeléseik megalapozottságáról. A pályázatok értékeléséről szóló tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság megtárgyalta, és jóváhagyólag elfogadta.

Az értékelést követően alapprogramok szerint az alábbi társaságok nyertek jogot a források kihelyezésére:

 

Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Magvető Alap Alprogram (külön-külön 1,5 Mrd Ft összegű uniós forrást nyert el):

–          Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

 

Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Növekedési Alap Alprogram (külön-külön 3 Mrd Ft összegű uniós forrást nyert el):

–          New York Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          X-Tech Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

 

Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Növekedési Alap Alprogram (külön-külön 4,5 milliárd Ft összegű uniós forrást nyert el):

–          Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,

–          Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Megosztás