Blogzine

Indul a CERN csillabérci adatközpontja

Háromezer háztartás fogyasztásának megfelelő áramot használ az MTA szuperszámítógép parkja.

Felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködésében Csillebércen megvalósuló Wigner Adatközpont első géptermét. Az adatfeldolgozás új korszakát jelentő, világszínvonalú létesítmény a következő két évtizedben alapvető fontosságú lesz hazánknak a nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából.

Tíz hónappal a nemzetközi tender eredményhirdetése után megindulhat az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban megépült új adatközpont felszerelése. A csillebérci kampusz egyik régi épületegyüttesének teljes körű átalakításával a legmodernebb IT-technológia befogadására alkalmas komplexum létesül. Az összesen 2000 négyzetméteres, 4 teremből álló adatközpont első, 300 négyzetméteres egysége tavaly december végére készült el.

Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatójának köszöntője után Szász Domokos méltatta a mintegy

Az adatközpontban a CERN és a Wigner FK szakemberei múlt hétfőn kezdték meg az IT-egységek beüzemelését. Ehhez már rendelkezésükre áll a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF), valamint az európai kutatói informatikai hálózatot működtető DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) által Genf és Csillebérc között létesített 100 Gbit/sec (ultranagy) sávszélességű információs kapcsolat.

Az Európában egyedülálló, 40 milliárd forint értékű eszköztelepítés következő lépéseként várhatóan februárban érkeznek az újabb számítógépek, nyár elejére pedig a többi gépterem is elkészül. A tervek szerint az idén körülbelül 600 kW összfogyasztású számítógépet installálnak a szakemberek, a következő három esztendőben pedig az újabb berendezésekkel együtt már a 3 MW-ot is meghaladhatja az eszközök energiafogyasztása. A CERN Nagy Hadronütköztetőjét (LHC) a budapesti Wigner Adatközponttal összekötő optikai kapcsolat teljesítményét mutatja, hogy önmagában a teljes hazai belső internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd.

CERN@Wigner1

A Wigner Adatközpontban elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben pedig az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont.

A genfi szervezettel való együttműködést a jövőben kiegészíti az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja által vállalt misszió is, miszerint további, nagy számításigényű, nemzetközi kutatásokhoz szükséges számításokat is elvégeznek majd az idetelepített számítógépeken. Remélhetőleg a magyar tudósok ki tudják ezt a lehetőséget a hazai kutatók aknázni. nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben.

 

Megosztás