BlogzineHazai pályaJeremie-dosszié

(Exkluzív) Vizsgálat több Jeremie 1-es alapnál, Jeremie 3-as a láthatáron

Insider információink szerint három Jeremie 1-es tőkealapnál folyik MV Zrt. vizsgálat, ennek tényét az MV Zrt. nem is cáfolta. A Jeremie 3-ról is van „Insider” infónk: 99%, hogy lesz, de még hivatalos bejelentés nincs.

A pontosság, a korrekt tájékoztatás kedvéért egy 24 órával ezelőtti levélváltást közlünk az alábbiakban.

A kérdések Vingelman Józsefhez, az MV Zrt. vezérigazgatójához a Figyelő hetilap újságírójaként aláírva, e-mailben mentek el. A válaszok gyorsan megérkeztek!

(A blogbejegyzés szerzője, Halaska Gábor a Figyelő rovatszerkesztője)

 1,

Az első kérdés lényei része:

„Információink szerint a Jeremie 1 tőkeprogramot az MV Zrt. szakértői vizsgálják. Úgy tudjuk három alapnál (a konkrét neveket a levélben megneveztük, de jogi okok miatt itt nem közüljük) van csak vizsgálat. Igaz az értesülés, vagy rutinvizsgálatról van szó és minden alapkezelőre sor kerül? Mit és miért vizsgálnak az önök szakemberei?”

A válasz:

„Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) a 1083/2006/EK rendelet 44. cikke szerinti pénzügyi konstrukciók kezelésével kapcsolatban előírt feladatokat látja el, valamint az erre rendelt közösségi forrásokat kezeli (Forráskezelő Szervezet).

Az MV Zrt. tevékenységével kapcsolatban a pénzügyi eszközök végrehajtására, valamint az érintett intézményekre vonatkozóan a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott pénzügyi eszközök keretében nyújtható KKV támogatások felhasználására (JEREMIE Program), valamint a Forráskezelő Szervezetre vonatkozó különös szabályokról szóló 4/2011 (I. 28.) Kormányrendelet állapít meg speciális szabályokat.

A fenti jogszabályok alapján készített eljárásrendek és szabályzatok szerint az MV Zrt. feladata – többek között –„ a rendelkezésre álló források felhasználásának ellenőrzése, nyilvántartása, monitoringozása” is, ami természetesen vonatkozik a kockázati tőke programokra is.

Az MV Zrt. monitoring tevékenységét az NFÜ által elfogadott Monitoring szabályzata és éves Munkaterve alapján végzi.”

2,

A második kérdés lényei része:

„Úgy tudjuk, rövidesen kiírják a Jeremie 3-as pályázatot 4 darab 3-3 milliárdos uniós forrású alappal. Igaz ez? Igaz, hogy bárki indulhat majd (nem csak a bejegyzett és nem csak a Jeremie 1 és 2-ben „kvalifikált” alapkezelők)? Igaz, hogy a Jeremie 2-es növekedési alappal azonos feltételek lesznek? Ha változik valami, mi változik? Mikorra várható a kiírás?”

A válasz:

„A konstrukciók megjelenése előtt nem áll módunkban a kiírásokról felvilágosítást adni. Legkorábban a társadalmi egyeztetés alkalmával jelennek meg a honlapon részletesebb tudnivalók a pályázatokról. Természetesen amint aktuálissá válik a téma – eddigi gyakorlatunknak megfelelően – hivatalos tájékoztatást adunk.”

 

Megosztás

One thought on “(Exkluzív) Vizsgálat több Jeremie 1-es alapnál, Jeremie 3-as a láthatáron

Comments are closed.