BlogzineHazai pályaTechbulvár

Hétköznapi varázslat: Közösség + iroda = Coworking

Egy évvel ezelőtt még nagyon kevés helyen találtam volna olyan pezsgő közösségeket, mint mostanság Budapesten. Meetupok és üzleti reggelik tömegének ad helyet nap mint nap az a néhány közösségi iroda, amely alapítói felismerték, hogy együtt dolgozni jó. Workshopok, startup rendezvények helyszíneiként is kiválóak azok a coworking irodák, amelyekben végre a közösségi élet is beindult. Személyes coworking ajánló iroda-kereső startuppereknek.

„Coworking: a (közösségi munkavégzés) egy olyan munkastílus, amelynek során egymástól függetlenül dolgozó emberek egyazon térben vannak, és munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. A coworking közösségi munkaterekben (coworking spaces) zajlik, amik átmenetet képeznek egy bérelhető iroda, egy klub és egy kávéház között. Elsősorban azokat a távmunkásokat és neonomádokat célozza meg, akiknek az otthoni munkavégzés túl ingerszegény, a kávéházak pedig a zaj, füst és más zavaró tényezők miatt kényelmetlenek.”

A definició nagyjából elmond mindent, de pontosan úgy, mint minden ilyen nélkülözi is a személyes megtapasztalást. Lemerültünk a budapesti közösségi irodák mindennapjaiba.

Nyitott és kedves hely
Irodát kerestem, de sajtótájékoztató helyszínnek is kiváló helyet találtam a napokban a város szívében. Mintegy 20 újságíró kollégát invitáltam egy eseményre, ahol bejelentettünk egy sikeres hazai startupot. Nem kellett étterembe, vagy kávézóba vinnem a csapatot, elég volt megkérni a közösségi iroda tulajdonosait megkérni, hogy segítsenek vendégszeretetükkel megkoronázni a szakmai eseményt. Nem csalódtam. A Kaptár egy éve szolgál mindenféle rendezvények helyszíneként, s közösségi iroda alapműködése mellett számos tanfolyam, nő vállalkozói kör itt talált otthonra. A működtetői kedves mosolygós fiatalok, mindenki számára szívesen teremtenek egy pillanat alatt optimális tárgyalót, vagy workshop helyszínt. A cateringjük sem hagyományos, egy kedves gasztroblogger barátjuk kényezteti az odalátogató újságírókat, vendégeket, ügyfeleket friss és finom falatokkal.

kaptár111

Mindemellett igazi, barátságos munkahely, ahova bármikor be lehet ugrani napközben is. Nem is lepődtem meg, hogy a hétvégén az egyéves születésnapját ünneplő Kaptár, pezsgővel, tortával, kiváló zenekarral és bűvésszel kényeztette a bentlakókat, partnereket. Érdemes megtanulni tőlük, hogy így kell a bérlőket megtartani.

Nem hittem, hogy velem is megtörténhet
Az egyik ismert kávézóban majdnem ellopták az összes munkaeszközömet. Egy pillanatra hagytam őrizetlenül és máris ott termett egy rosszarcú fiatalember, s csak a szerencsémnek köszönhettem, hogy már nem volt ideje és kedve eltenni a telefonom és a tabletem. Rossz érzést okozott, utána napokig nem találtam a helyem. Rájöttem, nem szeretek már kávézókban dolgozni.

Aztán gondoltam egy nagyot és a napokban beköltöztem Budapest egyik legjobb közösségi irodájába a TheHub.hu-ba. Most sincs külön irodám, viszont a hely tele van jó arcokkal. Tegnap belebotlottam egy lányba, aki marketinges és éppen a most aktuális egyik startupomhoz mondott néhány jó gondolatot, ma meg egy indiai fiúval ebédeltem, akinek meg én tudok segíteni az új programjának a sajtós munkáiban.

hub111

Fotó: Szulágyi Krisztina

A „benntlakók” egy része angol, de ez nem baj, még jól is jön egy kis gyakorlás, az a helyzet, manapság nem hátrányos a naprakész angoltudás, és nem elhanyagolható, hogy mindegyikőjük kiváló kapcsolatot ápol a ködös Albion számos fontos emberével. Ez még akár nekem is jól jöhet.

A saját tapasztalatokon túl látható, hogy az egész világon terjed az olcsó, digitális nomádok számára nélkülözhetetlen kötetlen irodaforma a Coworking. A legtöbben a startupokhoz kötik a közösségi irodákat, de manapság már művészek, vállalkozók, újságírók, bloggerek, coachok is szívesen költöznek be egy-egy ilyen irodába. A költségek, hogyha nem egy teljes csapatot próbálunk meg elhelyezni jelentéktelenek, nagyjából az átlagos kommunikációs költségeinkkel egyenértékűek. 17.000 – 30.000 forint között mindenki talál magának megfelelő méretű, felszereltségű helyet.

Akadhat olyan, hogy tárgyalnunk, prezentálnunk kell a munkánk során, ilyenkor a zárt tárgyalók vehetők igénybe, míg más esetben elég, ha elfoglalunk egy kényelmes fotelt vagy babzsákot. A kávéért sem kell elmenni a kávézóba, nekem az egyik bérlő olyan café lattét varázsolt egy perc alatt, hogy csak kapkodom a fejem. Minden kéznél van. 50 fős rendezvényre elegendő hely, poharak, székek, projektor, hatalmas falfelület, amire kiválóan lehet vázlatokat készíteni. Minden a helyén, ha kell, percek alatt alakítható a hely workshoppá.

A művészek is irodára vágynak
Budapest legrégebben működő coworking irodáit a Loffice-t vezető lányok tartják fenn. Teltházzal működnek mindhárom pesti helyszínükön. Az egyikben viszonylag nagy előadóterem és folyamatos művészeti kiállítások is helyet kaptak.

Amikor a stílus keveredik az eleganciával, senki sem gondolná, hogy részleteiben is kiválóan megtervezett közösségi tér képződik. Az általában lakásokból átalakított végeredmény rendszeresen meglepő, de funkcionális.

Budapest elfoglalása után Bécsben is sikerült megvetniük a lábukat. Klementz Panni és Kata kiváló érzékkel keverik a művészetet a munkával, a filantrópiát az entrepreneurshippel.

A DBH közösségi terei
Jön a nyár, és még emlékszünk a tavalyi kellemes, Záboji Péter által szervezett nyári estékre a Kéthly Anna téri Green Office belső zárt udvarán. Kiváló networking hely, egy pohár bor mellett a legjobb lehetőség arra, hogy partnereket, üzlettársakat, befektetőket találjunk.

A korábban hagyományos irodaházon belül számos irodában laknak ma már startupok és van a betérő startupoknak, magányos távmunkásoknak is bőven hely a munkára. Persze egy kockázati tőketársaság igyekszik a közösségi tereit is felkészíteni a munkára, jól felszerelt tárgyalói, kisebb előadótermei nagyszerű lehetőséget teremtenek kisebb rendezvények, előadások, befektetői klubok megszervezésére.

A családiasság helyett inkább konstruktivista megoldások jellemzi, viszont hatalmas tereivel tényleg minden igényt ki tud elégíteni a bérlők számára.

Colabs, a startup nevelde
A budapesti közösségi irodák leginkább a nemzetközi minták alapján működnek. Az első ilyen startupoknak kitalált iroda egyértelműen a Colabs volt. Az első belvárosi lakásból átalakított közösség megismételhetetlen légköre volt. Az első Elevator Pitch Competitionra készülődő startupok izgalma még ma is emlékezetes a számomra.

Ma a Colabs 2.0 szintén már hatalmas terekkel kápráztatja el a startuppereket, amelyeket rendszeresen meg is tölt rendezvényekkel, versenyekkel. Az intézménnyé növekedett vállalkozásnak egy volt iskola egy teljes szintje ad érdekes kereteket.

A korábban egyetlen startup központként működött Colabs mára komoly kihívókat kapott, egyre több inkubátor, akcelerátor cseperedik fel mostanában a budapesti startup ökoszisztémát szélesítve.

Egy azonban bizonyos, a kihívóknak nem elég megépíteni, átépíteni, felújítani egy korábban lepusztult épületet, azt meg is kell tölteni, emberekkel, ötletekkel, startupokkal, mentorokkal, mert enélkül csak a falai állnak majd a jövő inkubátorainak. Eredmény pedig csak akkor születik, ha kialakul a közös varázslat, az együttgondolkodás, a családias légkör és az egymást segítő közösség.

Megosztás