Blogzine

A valóságot hekkeli a Day One Capital második befektetése

A Day One Capital kockázati tőkealap a népszerű QR kódokat „kiterjesztett valóság” (Augmented Reality) technológiával megreformáló Quargo startup céget választotta második befektetésének.

Korábbi hírünk után újabb részletek derültek ki. A 10 plusz 40 millió forintos befektetés a napokban indult telefonos és táblagépes alkalmazás nemzetközi értékesítését hivatott támogatni. A kifejezetten korai fázisú, induló vállalkozásokra fókuszáló Day One Capital idén tervezi lezárni első, 400 millió forintos alapjának kihelyezéseit.

A Day One Capital 10 millió forint tőkével indította útjára a hazai tulajdonban lévő Quargo Kft-t, amely számára további 40 millió forintra szóló kizárólagos finanszírozási opciót is biztosít Magyarország első angyal-befektetői kockázati tőkealapja. A cég által kifejlesztett Quargo kód egy olyan újfajta, modern technológián alapuló mobilkódot takar, amely segítségével keverhetjük a valóságot a képzelettel, és ezt meg is örökíthetjük egy fotón.

A vállalat Quargo alkalmazása a sokak által ismert és használt QR kódokat egyesíti a kiterjesztett valóság („Augmented Reality”) technológiával. Az alkalmazás működésének lényege, hogy a valós térben – például matrica formájában – elhelyezett QR kódot a mobiltelefon vagy táblagép képernyőjén a hozzá kapcsolt tartalomra cseréli. Az így létrehozott kiterjesztett valóságot azután meg is örökíthetjük, sőt lehetőség nyílik arra is, hogy kedvenc képünket a kód beolvasása után mások is felhasználhassák további fotók készítésekor. A Quargo célja, hogy az iPhone és iPad alkalmazással a nagyközönséghez is eljusson ez a virtuális technológia, amely jelenleg kizárólag az erre szakosodott reklámügynökségek számára elérhető. A hétköznapi felhasználók számára az alkalmazás letöltése és a saját tartalom készítése is teljesen ingyenes. Készül azonban egy kizárólag üzleti verzió is, amely rendezvényeken, promóciók alkalmával ad lehetőséget a helyszínen látványos fotók készítésére, sales üzenetek eljuttatására és adatbázis építésére is.

„A Quargo csapata meggyőzött bennünket arról, hogy érdemes a vállalkozásba fektetni, mert rengeteg kreatív energiát, munkabírást és a fejlesztés iránti abszolút elkötelezettséget láttuk bennük. A termékben elsősorban a nemzetközi értékesítés lehetőségét és egy valóban újszerű élmény ígéretét látjuk.” – mondta el Kákosy Csaba, a Day One Capital vezérigazgatója, aki szerint elsősorban Ázsiában és Amerikában lehet tere a Quargo növekedésének.

Az induló vállalatot Csillag Tamás, a hazai reklámiparban veteránnak számító art director és Dudás László értékesítési vezető mellett egy tapasztalt fejlesztőcsapat támogatja. Szakmai tapasztalatuk elsősorban az „Augmented Reality” (kiterjesztett valóság) technológiához kapcsolódik, amivel Magyarországon az elsők között kezdtek el foglalkozni.

A Day One Capital 2011 októberében indította első, 400 millió forintos magvető alapját. A Quargo Kft. és a korábban bejelentett Flan-Technologies Kft. mellett még két másik befektetést is előkészített a Straub Elek, Simó György, Molnár András és Kákosy Csaba nevével fémjelzett alapkezelő, melyeket várhatóan az idei év első felében fognak bejelenteni. Az alapkezelő terveinek megfelelően eddig a rendelkezésére álló tőke közel felét helyezte ki és háromnegyedére köteleződött el. A kifejezetten korai fázisú, induló vállalkozásokra fókuszáló Day One Capital idén tervezi lezárni első alapjának kihelyezéseit.

Megosztás