Blogzine

Magyarország első és utolsó

A kockázatitőke-befektetésekben Európában a legjobbak, magántőke befektetésekben viszont sereghajtók vagyunk.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület 2012. évi adataiból kiderül, hogy Magyarország a korai stádiumú befektetéseknél Európa élbolyába tartozik, az érettebb fázisú befektetéseknél viszont nemcsak az európai, hanem a régiós átlagtól is elmarad. A szervezet szerint hazánkban a kockázati tőkével kapcsolatos pozitív trendek megtartása mellett a magántőke befektetéseket is ösztönözni kellene, a magántőke befektetések ugyanis sokat segíthetnek egy ország versenyképességében.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) és az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) minden évben statisztikát és elemzést készít az előző évi európai tőkebefektetésekről. A 2012-es adatok szerint Európában a tavalyi évben közel 5000 vállalatba fektettek be, összesen 36,5 milliárd euró értékben. Ezen belül a kockázatitőke-befektetések 3,2 milliárd eurót tettek ki, és mintegy 2900 vállalatot érintettek. Az iparág alapjaiba közel 250 milliárd eurót gyűjtöttek össze, aminek majdnem 40%-a Európán kívülről érkezett.

„A magyarországi adatok kettős képet mutatnak. A korai stádiumú, ún. kockázatitőke-befektetéseknél Európa élbolyába tartozunk, míg az érettebb fázisú, ún. magántőke befektetéseknél nem egyértelmű a helyzet. Az utóbbi csoportba tartozó kivásárlásoknál bár az európait messze nem, de a régiós átlagot meghaladjuk. A szintén érettebb fázisú növekedési tőke tekintetében azonban a régiós átlag alatt teljesítünk” – foglalta össze az iparág hazai helyzetét Bethlen Miklós, a HVCA elnöke, a Mid Europa Partners partnere.

Ha a kockázatitőke-befektetések értékét az ország GDP-jéhez viszonyítjuk, Magyarország az iparági statisztikák alapján – Luxemburg és Dánia mögött – Európában a harmadik, piaci adatok alapján pedig az első helyen áll. Míg a hazai GDP-arányos kockázatitőke-befektetések értéke 2007 és 2011 között az európai átlagnak körülbelül a felét érte el, 2012-ben majdnem háromszorosan meg is haladta azt (Magyarország: 0,065%, Európa: 0,023%).

Ha azonban a magántőke befektetéseknél vizsgáljuk ugyanezeket a számokat, akkor azt látjuk: Magyarország az utolsók között van a kivásárlások és a növekedési tőke tekintetében is. A 2012-es piaci adatok alapján a GDP-arányos növekedési tőkebefektetésekben Lengyelország például Európában a 7. volt, megelőzve Németországot, Dániát és a 2012-ben gyengébben teljesítő Ausztriát is. Ezzel szemben hazánk a 21. helyre szorult, és csupán Bulgária és Görögország követi a sorban. Szintén figyelmeztető adat, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, ahol a kockázatitőke-befektetések értéke tavaly meghaladta a magántőke befektetések értékét.

„Mi úgy látjuk, hogy a forrás a növekedési fázisban lévő magyar cégek számára is elérhető, a hazai vállalatok viszont kevésbé nyitottak a tőkebefektetőkre. Ez az elzárkózás azonban többek között azt is jelenti, hogy a külföldi megjelenéshez nem tudnak forrást teremteni, és ezáltal komoly hátrányba kerülnek a többi régiós társasággal szemben. Magyarország számára azért is fontos ez a kérdés, mert a kockázati és magántőkével finanszírozott társaságoknak nemcsak a munkahelyteremtési képessége, hanem a hatékonysága is nagyobb, így komoly mértékben tudnak hozzájárulni a gazdaság versenyképességéhez” – tette hozzá Dr. Zsembery Levente, a HVCA Oktatási Bizottságának elnöke, az X Ventures Zrt. vezérigazgatója.

További, angol nyelvű adatok

http://www.evca.eu/knowledgecenter/statisticsdetail.aspx?id=6392

Megosztás