BlogzineHazai pálya

Hol keress milliókat a cégednek? (Angyalok 1. rész)

Praktikus tanácsokkal tűzdelt összeállítás induló startup cégeknek az üzleti angyalokról és az angyal hálózatokról. Ez az 1. rész.

 (Devecsai János kollégánk írása)

Ha egy kezdő vállalkozás számba veszi a tőkebevonási lehetőségeket az üzleti angyalok mellett számos érvet hozhat fel: már igen korai fázisban is segíthetnek a cég finanszírozásában, rugalmasak és a vállalkozás fejlesztésében is aktív szerepet tudnak vállalni.

Az angyalok keresésénél első körben a tágabb ismeretségi körben érdemes szétnézni, hátha van valakinek a környéken pár befektetésre váró milliója. Ám ha zsákutcába kerülünk még az intézményesült formákhoz vagyis az üzleti angyal hálózatokhoz is fordulhatunk. Az ilyen szervezetek általában három csatornát használnak a befektetők és a kis cégek összeboronálásához.

angel-investor333

Klub

Ezek egyike az úgynevezett angyal klub, ahol a szervező cég előre meghirdetett rendezvényekkel segíti, hogy a két csoport tagjai megismerjék egymást.

 

Hálózat

A másik lehetséges irány, hogy a hálózat üzemeltetői egy külön adatbázist építenek ki a potenciális befektetőkből, a felkerült tagoknak pedig elküldik a startup ötletekről készült bemutatókat.

 

Online angyalok

De itthon is megjelent már a harmadik, vagyis az online csatorna, aminél az ígéretes projektek egy weboldalra kerülnek fel, hogy a befektetők szabadon válogathassanak köztük.

 

És plusz: 3-az egyben

Nem ritka, hogy a tavaly újra elindult Első Magyar Üzleti Angyal Hálózathoz hasonlóan, az üzemeltetők több csatornát is használnak egyszerre. Bár tény, hogy ez a rendszer ma még közel sem annyira kiforrott, mint a Szilícium Völgyben. A kezdő cégeknek az említett szolgáltatások sokszor pénzbe kerülnek. A hálózatoknak ilyenkor rendszerint tagsági, tanácsadói és szolgáltatási díjakat kell fizetni, amiknek a mértéke igen változó, attól függően, hogy az üzemeltetők mekkora és milyen összeállítású ügyfélkörben gondolkodnak.

Ám ahogy Bóné László a startupoknak jogi szolgáltatást nyújtó szakértő is megjegyzi, Magyarországon is vannak olyan hálózatok, amik egy sikeres projekt közvetítésekor nem a projektgazdáktól, hanem a befektetőktől kérnek díjazást.

Az angyal-vadászat során mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy itt sem csak a pénz számít: előfordul, hogy a viszonylag kis összegű befektetés ellenére az angyal a szakemberein és a kapcsolati hálóján keresztül olyan hatékonyan tudja támogatni a projektet, hogy az sokkal többet ér néhány plusz milliónál. Ahogy arra is akad példa, hogy a nagyobb befektetett tőke összeg ellenére, az angyal és a tanácsadói nem megfelelően segítik a projektet. Bár a nagy tervekkel felvértezett pénzhiányos startupok nyilván könnyen elcsábulnak a nagyobb összeg felé, Bóné László szerint egy projekt életében hosszú távon az angyal tudása és kapcsolatrendszere legalább ugyanannyit számít, mint a befektetett tőke nagysága. A szakértő ajánlása szerint épp ezért a szerződés aláírása előtt minden projektgazdának érdemes utána járnia, hogy milyen a kiválasztott angyal megítélése. Szerencsére már rengeteg rendezvény és verseny van, ahol a többiek tapasztalatait össze lehet gyűjteni.

 

Az angyaloknak pedig ezért kell odafigyelniük, hogy az egyes projektjeikkel hogyan bánnak. Egy jól kezelt projekt a jó hírüket is messzire viszi és a további befektetési jó célpontokat is hozza, míg egy rosszul menedzselt projekt számos további projektgazdát is elijeszthet.

 

Visszakanyarodva a projektektől elkért összegre: a szórás akár egy-egy rendszeren belül is nagy lehet. A már említett Első Magyar Üzleti Angyal Hálózatnál például 0 és 300 ezer forint között mozog az alapdíj, aminek a mértéke a projekt kidolgozottságától és fejlettségétől, valamint a cég méretétől függ.

 

Akadnak azonban olyan – úgynevezett vállalkozás-központú – hálózatok is, amikbe ingyen és szinte bárki felkerülhet (itthon ilyen például az uzletiangyalok.hu). A befektetők és az angyalok azonban ezeket a felhígult, szűrés nélküli kínálat miatt kevésbé kedvelik.

 

A szakértők szerint mindenesetre Magyarországon a tőkére áhítozó kezdő cégeknek igen csak nehéz a dolga. Ahogy Makra Zsolt, egy ismert befektetési szakértő is megjegyzi: a hazai angyalok nem csak hogy jóval kevesebb tőkével bírnak, mint külföldi társaik, de a számuk is rendkívül alacsony.

 

Weiszbart Zsolt befektető szerint erre magyarázat lehet az is, hogy az elmúlt időszakban magyar állampapírba közel 10 százalékos kamatra is lehetett pénzt fektetni, ami mellett már keveseknek volt motivációja rá, hogy milliókat rakjanak a magas kockázatú induló vállalkozásokba.

 

Ugyanakkor Bóné László tapasangyal22ztalata szerint Magyarországon számos üzleti angyal nem is feltétlenül a hozam miatt, hanem inkább a „kaland kedvéért” lesz angyal befektető. Néhányan ugyanis örömüket lelik abban, hogy egy érdekes projektnek segíthetnek, az pedig hogy sok pénzt is kereshetnek az ügyleten, már szinte csak mellékes. Persze a startup hozam nem kiszámítható és könnyen megtörténhet, hogy az angyal a teljes befektetett összeget elbukja.

 

A helyzetet mindenesetre jól jellemzi, hogy itthon több cég – így például a Webcredit és az IMAP MB Partners – is úgy döntött, hogy megszűnteti a saját angyal hálózatát.

 

***

A második részben megnézzük, hogy külföldön mi a helyzet, érdemes-e magyar induló céggel külföldi angyalt keresgélni.

Wim Wenders után szabadon: Berlin felett kékebb az ég?

Aki nem látta volna, de szereti a jó művészfilmeket nézzen rá ITT

http://www.port.hu/berlin_felett_az_eg_der_himmel_uber_berlin/pls/w/films.film_page?i_film_id=217

 Maradjatok velünk, hamarosan jön a 2-ik rész.

 

Megosztás

One thought on “Hol keress milliókat a cégednek? (Angyalok 1. rész)

  • zoltán

    Én üzleti angyalt keresek de nem találok, már jó néhány oldalt megnéztem /az utóbbi fél évbe/ de mindenhol csak beszélnek róla sehol nincs semmi konkrétum. Ha esetleg egy cég foglalkozik vele úgy kezdik ennyibe kerűl de mégis minől? Mikor az ember éppen pénzhez próbál jutni.Miért nincs egy olyan oldal ahol valódi emberek vannak valódi ajánlatokkal és valódi segítséget adnak nem csak tanácsokat. jó pénzért.

Comments are closed.