Blogzine

A Finext és a Day One közösen fektet az OptoForce-ba (frissítve)

A Finext Startup és a Day One Capital közös megállapodást írt alá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának laboratóriumából kikerült  háromdimenziós erőmérő szenzort kifejlesztő OptoForce Kft.-be történő befektetésről. Forintösszegről részletek a frissített cikkben.

FRISSÍTVE:

A várhatóan – több lépcsőben – befektetendő forintösszegről annyi az info, hogy 150-200 millió forint közötti, és kb. 1/3-2/3 arányban oszlik meg a Finext javára.

Az OptoForce 2012 folyamán a Kibertér Konferencia innovációs versenyét és a Mobilitás és Multimédia Klaszter által szervezett Techshow zsűrijének díját is meg- illetve elnyerte. (És a sajtóközleményből kimaradt, de anno a 2012-es Startup Undergroundot is megnyerték… SZERK.)

Az OptoForce elsődleges terméke egy olyan háromdimenziós tapintó- és erőmérő szenzor, amely a jelenleg piacon található szenzorokkal szemben nem csak az erő nagyságát, hanem annak irányát is képes érzékelni, amivel gyakorlatilag új kategóriát teremt. A háromdimenziós erőmérésen túl rendkívüli érzékenysége és túlterhelhetősége mérési átfogása teszi egyedülállóvá az érzékelőt, ami egy ecset tapintásától egy vasúti kocsi súlyának érzékelésére és mérésére is képes.

 

Az egyelőre még demonstrációs eszköz formájában elérhető technológia első eredményei rendkívül biztatóak, a vállalat a világ több vezető robotikai laborjának és ipari automatizállással foglalkozó nagyvállalatának értékesített szimulációs kiteket.

 

A technológiára alapuló termékfejlesztésben és annak piacosításában több kockázati tőkealap is látott fantáziát. A vállalat választása végül a kifejezetten induló vállalkozások korai tevékenységének támogatására fókuszáló Day One Capital és a hazai innovációk nemzetközi piacra segítésében már több ízben sikeres Finext Startup befektetőinek szövetségére esett.

 

Halász Iván a Finext Startup igazgatója szerint az egyik oldalon fontos, hogy a társaság innovatív technológián alapuló termékeinek széleskörű potenciális piaca legyen; releváns szakmai és iparági ismeretekkel felvértezett menedzsmenttel. A másik oldalon viszont az is legalább ilyen fontos,  hogy a befektető komoly hozzáadott értéket tudjon biztosítani a portfóliócégének. Az Optoforce esetében minden előfeltétel teljesülni látszik, a jövőbeni siker alapjai adottak. A Finext befektetési filozófiája szerint a tőkén kívül menedzsment szolgáltatásokat, üzleti kapcsolatokat, üzleti és innovációs infrastruktúrát, továbbá a projekt korai stádiumára tekintettel kiemelten fontos K+F hálózatot iskínál, mely hozzáadott értékek biztosításához a Day One Capital csapatában kiváló társfinanszírozóés partnerre talált.

 

Lévay Ferenc a Finext Startup ügyvezető partnere a termékek és a technológia versenyképességét; illetve a projektben rejlő, több alkalmazási területen is kiaknázható növekedési potenciált hangsúlyozta.

 

Straub Elek a Day One Capital elnöke szerint az OptoForce technológiájának hasznosításában óriási lehetőségek rejlenek elsősorban az ipari automatizálás területén. A technológia mellett kiemelte, hogy a csapat rendkívüli szakmai felkészültsége és elhivatottsága meghatározó szerepet játszott az alapkezelő pozitív döntésében. A  befektetési partnerrrel kapcsolatban Kákosy Csaba a Day One Capital ügyvezető partnere kiemelte: „alapkezelőnknek a kezdetektől fogva egyik célkitűzése volt a nálunk nagyobb, így hazai viszonylatban kiemelten a Jeremie, alapokkal való együttműködések keresése. Nagyon örülünk, hogy a Finext tapasztalt csapatával együtt dolgozhatunk az OptoForce sikerre vitelén.”

 

Kovács Ferenc a vállalat vezetője így nyilatkozott:

Az Optoforce innovációi egyedülállóak a maguk területén, a felhasználás sokszínű lehetőségei biztonságot nyújtanak a jövővel kapcsolatban. Stratégiánk, mely alapvetően OEM (végfelhasználó) vállalatok kiszolgálásán alapul, eddig sikeresnek bizonyult. Már eddig is kétszámjegyű azon partnereinknek a száma, akik a saját iparáguk meghatározó szereplői. A csapat nagyon komoly innovációs potenciállal rendelkezik, ezért izgalmas és szép kihívásnak tekintem a cég szervezeti- és kereskedelmi fejlesztését.

 

A tranzakció lebonyolításához szükséges jogi feladatokat a Noerr budapesti irodája látta el.

Megosztás