Garancia Gazelláknak a Starttól

A Start Garancia Zrt. új, innovációs garancia terméke a Gazella Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülő start-up-ok forráshoz jutását segíti elő.  Az összesen mintegy 2,1 milliárd keretösszegű programban inkubált induló vállalkozások biztosítéknyújtási kötelezettségét a Start legfeljebb 80 millió forint értékű garanciaterméke segíti.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 júniusában hirdette meg a „Technológiai start-up ökoszisztéma építése” elnevezésű pályázatot. Ennek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményeken alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása. A program szakmai irányítása és lebonyolítása a Nemzeti Innovációs Hivatal feladata. A négy alrészből álló program megvalósítására összesen 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A négy akkreditált technológiai inkubátor* feladata, hogy mentorállással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal az induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsenek, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre, valamint alkalmassá válnak további kockázati tőkebefektetésekre. Az inkubátoroknak a program céljainak megfelelő vállalkozások számára az elnyert támogatás 20%-át kitevő magán- vagy kockázati tőkebefektetést kell biztosítaniuk. A legalább két lezárt üzleti évvel nem rendelkező start-up-oknak a támogatási előleg igényléséhez, valamint a fenntartási időszakra biztosítékot kell nyújtaniuk. A biztosíték mértéke az előleg értékének 100%-a, továbbá 50 millió forintot meghaladó támogatás esetén a teljes támogatás 50%-a, az 1-3 éves fenntartási időszakra.

A Start Garancia Zrt. kifejezetten ezen program támogatására dolgozta ki innovációs garancia termékét, amellyel a start-up-ok teljesíteni tudják biztosítéknyújtási kötelezettségüket. A társaság innovációs garanciáját a harmadik és negyedik alprogramban támogatást elnyert vállalkozások vehetik igénybe. „A Gazella Program egy újszerű és reményt keltő kezdeményezés a start-up-ok fejlesztésére. A programban ötvöződik az inkubátorok szakmai tapasztalata, az állam anyagi támogatása és a start-up-ok innovációs képessége, ráadásul mindhárom szereplő kellően motivált a sikerben. A Start Zrt. garanciája pedig biztosítéki oldalról támogatja a program sikeres megvalósulását, azáltal, hogy a bankgaranciánál és az ingatlan jelzálogjognál kedvezőbb feltételekkel nyújt megoldást a biztosíték előteremtéséhez” – emelte ki Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója.

A Start Garancia Zrt. minimum 10, maximum 80 millió forint értékű garanciát vállal, évi 2,5%-os garanciadíj mellett, az elnyert támogatás értékének 100%-ára. Garanciájával a Start vállalja, hogy amennyiben a támogatást elnyert vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben rögzített feltételeket és a támogatást vissza kell fizetnie, de ezt nem tudja teljesíteni, akkor a vállalkozás helyett a Start Zrt. áll helyt, mint kezes.

A Start Zrt. kockázatainak csökkentése érdekében az általa vállalt kezesség értékének 10%-ára készfizető kezességet kér a start-up vagy az inkubátor tulajdonosától vagy harmadik fél gazdasági társaságtól.

*Az inkubátorok: ACME Labs Zrt., az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt., a Digital Factory Zrt. és  az iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.

 Start Garancia Zrt.

A Start Garancia Zrt. pénzügyi termékeket kínál, amelyek a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tőkéhez, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatáshoz és beruházási hitelhez jutását segítik elő. A Start Zrt. kezességvállalásainak teljesítését a 8,8 milliárd forint értékű Start Garancia Alap biztosítja. A Start Garancia Zrt. szerződésállományának értéke 2014 végén elérte a 12,6 milliárd Ft-ot.

A Start Zrt. pályázati garancia terméke lehetővé teszi, hogy a kis- és középvállalkozások tehermentes ingatlan vagy bankgarancia hiányában a Start kezességvállalásával teljesíthessék a vissza nem térítendő Európai Uniós és hazai támogatások megszerzéséhez szükséges pályázati biztosítékot. A kis- és középvállalkozások által igénybe vehető pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér eszközfedezetet a pályázóktól, csupán a cég jövedelmezőségét, pénzügyi helyzetét, valamint a pályázatban vállalt kötelez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .