A fémipar is lehet izgi a kockázati tőkének

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap fém- és gépipari területen működő portfóliócégeinek több mint 90 százaléka növelni tudta árbevételét 2015-ben, a foglalkoztatottsági szint pedig 85 százalékkal emelkedett az azt megelőző évhez képest. Az SZTA tudatosan építkezik a szektorban, a portfólió-társaságainak mintegy 20 százaléka ebben az iparágban tevékenykedik. Az Alap összesen több mint 2,6 milliárd forint értékű kockázati tőkéje segíti kiegyensúlyozott fejlődésüket.

Az SZTA fém- és gépipari portfóliócégeinek 92 százaléka növelte árbevételét 2015-ben, a munkaerő-állomány pedig 85 százalékuknál emelkedett. Az eredményesség a vállalkozások csaknem 50 százalékánál egyértelműen javult, de mivel a vállalkozások többsége az elmúlt egy-két évben került az SZTA portfóliójába, az Alap a jelentősebb eredményekre később számít. A portfólió közel ötödét kitevő vállalkozások az SZTA-tól összesen több mint 2,6 milliárd forint értékű kockázati tőkét vontak be.

„Az SZTA jelenleg az egyetlen tőkepiaci szereplő, amely az elmúlt évtizedben tudatosan épített ki ipari portfóliót magyarországi cégekből. Büszkék vagyunk arra, hogy sem a privát, sem az állami tulajdoni körben nincs olyan szereplő, amely érdekkörében több mint 15 működő, fém- és gépipar területén tevékenykedő kkv található. A kiterjedt, az ország szinte teljes területét lefedő fémes cégcsoportra szinergikus együttműködés építhető, az SZTA már el is kezdte ezen lehetőségek feltérképezését” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A fém- és gépipari cégek többsége projektcég, tehát tevékenységük egy működő vállalkozásra vagy annak szakmai hátterére épül, s így leváló vagy spin-off cégnek tekinthető. A már működő cégekbe való befektetések háromnegyedénél pedig az SZTA tőkéje és pénzügyi tanácsadói részvétele nélkül a vállalkozásokat nem lehetett volna növekedési pályára állítani. Az Alap már három társaságból teljesen vagy részlegesen kiszállt, hozamot realizálva az ügyleten, azonban az érintett cégek e szektorban tervezett, stratégiai szemléletű, szinergikus fejlesztési folyamatok terén potenciális együttműködő partnerként továbbra is jelen vannak.

„Valamennyi portfóliócég folyamatosan beruház, kétharmaduk önálló innovációs, fejlesztési tevékenységet is folytat. A legutóbbi befektetéseink közül például a SYSX Kft. egy a fém- és acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát, energia-megtakarítását és a munka minőségét jelentősen javító, innovatív rendszert fejlesztett ki. A Filamania Kft. pedig a 3D-nyomtatásban alkalmazható, különleges kompozit tintaanyagot állít elő a műanyagipar, a gépgyártás vagy az autóipar új, hatékony megoldásokat kereső vállalkozásai számára” – tette hozzá Csuhaj V. Imre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..