Támogatják az ipari digitalizációt is

A kormány célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztésében és gyártásában, bekapcsolódva ezzel a nemzetközi nagyvállalatok beszállítói hálózatába .

Ezt hangsúlyozta ki Varga Mihály a kormány által elfogadott beszállító-fejlesztési programról szóló sajtótájékoztatón. A tárcavezető kiemelte: a kormány idén és jövőre összesen 14 milliárd forintot fordít erre a célra.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium által javasolt beszállító-fejlesztési program megvalósításával a magyar nagyvállalatok, illetve a nálunk működő nemzetközi nagyvállalatok jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást vonhatnak be beszállítói hálózatukba a következő években. 2010 óta szerepel gazdaságpolitikánkban kiemelt célként a magyar vállalatok, vállalkozások megerősítése, fejlődésük elősegítése és ezzel versenyképességük emelése, ezzel összhangban született meg a most bejelentett program is – tette hozzá Varga Mihály.
A tárcavezető a program részleteiről szólva elmondta: az egyrészt a minősített beszállítói státus eléréséhez szükséges feltételeket rögzíti, másrészt, a beszállítói státusznak már megfelelő társaságok esetében főként a technológiai fejlesztést, valamint a saját kutatás-fejlesztési és innovációs munka elindítását segíti.

A beszállító-fejlesztési program három alprogramból áll: 2017-ben elsősorban a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén működő vállalkozások számára nyílik meg ez a lehetőség, 2018 első felében az autóbuszgyártás és a kötöttpályás járműgyártás terén, míg a jövő év második felében az orvostechnológia és a védelmi ipar terén indulnak el a beszállító fejlesztési projektek – fejtette ki Varga Mihály. Az egyes projektek megvalósítására maximálisan 2 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az összegből legfeljebb 200 millió forint szolgálja az együttműködő nagyvállalatnál szükséges ráfordításokat, a döntő hányad a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgálja – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .