Blogzine

A roaming is a vírus áldozata lett

A Telenor éves adatroaming-riportja összegzi, hogy az elmúlt években miként változtak a magyarországi mobilhasználók külföldi mobilnethasználati szokásai. A Telenor előfizetői a 2017-es, kedvező EU-roaming szabályozás életbe lépése óta több mint 5,6 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-t is magába foglaló 1-es díjzónában[1], a roaming-adathasználat ugyanakkor nem csak Európán belül, de azon kívül is nőtt. Az emelkedő trendekben idén, a koronavírus hatására jelentős törés tapasztalható.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30%-kal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest, amit a megnövekedett igényekhez biztosított ingyenesen vagy kedvezményesen elérhető mobilnet-hozzáférés is nagyban támogatott. Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható a Telenor riportjából.

1. ábra.: 1-es díjzóna adatforgalom alakulása – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat, hang vagy SMS forgalomról. Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható. 2020-ban, a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke elmarad a korábbi trendektől.

EU-roaming toplista éves szinten és a karanténidőszakban

A friss éves (2019. július – 2020. június) forgalmakat tekintve változás a korábbi (2018. július – 2019. június) évhez képest, hogy Horvátország egy, Hollandia két helyet lépett előre, míg Franciaország egy, a Szlovák Köztársaság két helyet esett vissza a top 10-es listán. A karanténidőszakban, azaz idén márciustól május végéig a top 10-es európai roaming listán már jelentősebb változás tapasztalható: az utazási korlátozások idején a legmagasabb roaming-forgalmakat elért országok között megjelent Belgium és a Cseh Köztársaság, míg Hollandia jelentőset lépett előre a listán. Ebben az időszakban a Spanyolországban és Horvátországban generált roaming-forgalom már nem fért fel a 10-es listára.

2. ábra.: Top 10-es lista az 1-es díjzónában, amelyik országokban a legtöbbet roamingoltak a Telenor ügyfelei

Roaming-forgalom Európán kívül

Az 1-es díjzónán kívüli, 2-es[2] és 3-as díjzónába tartozó országokban az elmúlt években a roaminghasználat trendje az európaihoz hasonló arányban növekedést mutat. A 2016 júliusa óta vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a nyári időszak mellett ezekben az országokban a kora őszi időszak jelent szezonális csúcspontot. 2020-ban a koronavírus megjelenése erős hatással volt a távolabbi országok látogatására, így a roaming-használatra is: március-április hónapban évek óta nem látott alacsony szintet ért el a 2-es és 3-as roaming zónákban bonyolított adatforgalom, a trendek szerint várható mértékhez képest 90%-nál nagyobb mértékű visszaesés tapasztalható. A grafikonon a szaggatott vonal a koronavírus nélkül, a trendek alapján feltételezett roamingforgalmat jelöli.

3. ábra.: 2-es és 3-as díjzóna adatforgalom alakulása – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja

Világ-roaming toplista éves szinten és a karanténidőszakban

A 2-es és 3-as díjzóna top-roaming listát az elmúlt 2 évben az Amerikai Egyesült Államok vezeti, ám az idei roaming-forgalomban már látszik a koronavírus miatti korlátozások hatása: a toplista szereplői a tavalyihoz képest 5-10%-kal kisebb éves forgalmat produkáltak, noha a koronavírus csak egy negyedévet érintett a vizsgált időszakban. Így a tízes listában az utolsó vizsgált évben Szerbia és Egyiptom javított 1-1 helyet, míg a kínai és az Egyesült Arab Emirátusokban bonyolított összforgalom 1-1 helyet veszített a top 10-es listán. A márciustól májusig tartó, eddig legszigorúbb karanténidőszakban Ukrajna, Izrael és Indonézia bonyolított az éves forgalomhoz képest magasabb roaming-forgalmat.

4. ábra.: Top 10-es lista a 2-es és 3-as díjzónában, amelyik országokban a legtöbbet roamingoltak a Telenor ügyfelei

Összegzés

A 2017-es kedvező EU-szabályozás az 1-es díjzóna töretlen roaming-növekményét eredményezte. A folyamatosan növekvő trend, a mobilnetre való igény és a növekvő roaming-használat a 2-es és 3-as díjzónában is megfigyelhető. A koronavírus jelentős hatással volt a roamingforgalomra, hiszen az utolsó vizsgált 12 hónapból 4 hónapot érintettek a nemzetközi utazásokat is érintő korlátozások. Ennek eredményeként, a karanténidőszakra szűkített vizsgálat alapján új országok jelentek meg a top adatforgalmat bonyolító országok 10-es listájában: az EU-ban Belgium és a Cseh Köztársaság, az EU-n kívül Indonézia jutott a toplistára, míg Hollandia és Ukrajna a karanténidőszak alatt a korábbinál jelentősen magasabb helyezést ért el, azaz a karanténidőszakban ezekben az országokban arányaiban többet roamingoltak a Telenor ügyfelei.

További érdekességek

1, Koronavírustól függetlenül a roaminghasználati szezonalitás szemléltetése

Az EU-s országokban / 1-es díjzónában különösen jól megfigyelhető jelenség, hogy melyik országokban vannak jelen állandó roaming felhasználók – azaz olyanok, akik egész évben, feltételezhetően munkavégzés céljából, hazai előfizetéssel látogatják az országot –, illetve melyik országban jelentősebb a szezonalitás, például a kiemelkedő nyári forgalmat szinte eseménytelen téli időszakok tagolják. A lenti grafikon Németország és Horvátország roaming-forgalmát mutatja 2016. júliustól 2020. júniusig. A míg a német roaming forgalom egy kiegyenlített emelkedést mutat, a horvát grafikonon a nagy kiugrások a nyári időszakban jelentkeznek.

5. ábra.: szezonalitás szemléltetése Németország és Horváthország roaming-forgalmi példáján keresztül

2, A 2020-as karanténidőszakban Magyarországon, a Telenor hálózatán roamingoló külföldi országok toplistája

A nálunk roamingoló külföldi előfizetők 10-es listáján kizárólag európai országokból érkezők szerepelnek, az Egyesült Királyság mobil-előfizetőivel az élen. Európán kívüli országokból Dél-Korea és az USA kerültek a lista 16. és 17. helyére. A Magyarországon roamingoló külföldi országok top 10-es listája, sorrendben: Egyesült Királyság, Románia, Ausztria, Németország, Bulgária, Szlovák Köztársaság, Lengyelország, Olaszország, Svédország és Szlovénia.

Megosztás