Blogzine

2 milliárdos keretösszeg a hazai startupok támogatására

A Magyar Kormány kiemelt célja, hogy az induló vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek piaci hasznosulásával, exportpiaci pozíciók elfoglalásával, a tudás-intenzív foglalkoztatás hazai növelésével, valamint az üzlet- és termékfejlesztési tudás felhalmozásával a versenyképes, innovatív kkv-szektort erősítse, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedéséhez.

A Startup Factory pályázat technológiai inkubátoroknak biztosít lehetőséget tevékenységük folytatására a korábbi felhívások megfogalmazott elvei alapján, figyelembe véve a programok eddigi működésének tapasztalatait. A pályázati felhívás kiírását, és ezzel a korábbi pályázatok eredményeként elindult munka folytatását indokolja, hogy a startup vállalkozások fejlődéséhez, sikeréhez, nemzetközi piacra lépéséhez elengedhetetlen az a szakmai és infrastrukturális támogató környezet és kapcsolati háló, melyet az inkubátorok nyújthatnak számukra.

A Startup Factory pályázati felhívásban a korábbi felhívásokban támogatott inkubátorok, illetve azok az inkubátorok vehetnek részt, akik a GINOP-2.1.5-15 és ÖKO_16 felhívásokban bejutottak a szóbeli fordulóba, de nem kaptak támogatást, viszont az azóta eltelt időszakban legalább 3 éven át inkubációs tevékenységet folytattak. A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 2 milliárd forint, pályázatonként 150-300 millió forint nyerhető. A benyújtási határidő 2020. szeptember 18.

A kkv szektor k+f és innovációs tevékenységének piaci hasznosulását segítő felhívás a korábbi pályázatok feltételrendszerére épül (START-UP_13, GINOP-2.1.5-15 és ÖKO_16). A pályázat célja, hogy a támogatáshoz jutó inkubátorok innovatív startup vállalkozásokat támogassanak az ötlet fázistól, a validáción, prototípusfejlesztésen át a piacra vitelig és segítsék őket a fenntartható üzleti modell kialakításában, valamint a befektetésre való alkalmasság elérésében.

Pályázói kör
– A korábbi START-UP_13, GINOP-2.1.5-15 és ÖKO_16 felhívások támogatott inkubátorai,
– A korábbi GINOP-2.1.5-15 és ÖKO_16 felhívásokban pályázó inkubátorok, amelyek továbbjutottak a szóbeli fordulóba és nem kaptak támogatást, de az azóta eltelt időszakban legalább 3 éven át inkubációs tevékenységet folytattak.

Változatlan alapelvek
– Innovatív startup vállalkozások támogatása az ötlet fázistól, a validáción, prototípusfejlesztésen át a piacra vitelig.
– Kiszámítható forrást biztosítani a magyar gazdaság innovációjának ösztönzésére, lehetővé tenni a gazdaság és a társadalmi élet területein hasznosuló kutatás-fejlesztés erősítését, a hazai és külföldi kutatási eredmények hasznosítását, az innovációs infrastruktúra és szolgáltató tevékenység fejlesztését.

Keretösszeg, igényelhető támogatás, futamidő
– A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg: 2 milliárd forint
– Támogatási kérelmenként igényelhető támogatás összege 150-300 millió forint
– A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam 12-24 hónap

Pályázat ütemezése
– Meghirdetés: 2020. július 22.
– Benyújtási határidő: 2020. szeptember 18.
– Eredményhirdetés: 2020. IV. negyedév

Magyarországi, államilag támogatott inkubátorok (2019):
– SinguLab Inkubátor Zrt.
– Quantum Leap Kft.
– BaConsult Kft.
– Intellitect Kft.
– Startup Campus Inkubator Zrt.
– SmartWare Tech Kft.
– iCatapult Zrt.
– Digital Factory Zrt.
– Arete Zrt
– Virgo Ventures Kft.
– BNL Start Partners Kft.
– OXO Labs Kft.
– Creative Accelerator Kft.
– Aquincum Inkubátor Zrt.

Az üzleti ágazatok megoszlása (%) a támogatott startupok száma szerint (2019):
– Élettudományok 24%
– MI, Big Data és analitika 21%
– Pénzügyi rendszerek 11%
– Fejlett gyártás és robotika 10%
– Oktatási technológia 7%
– Játékok 5%
– Digitális média 4%
– Sporttechnológia 4%
– Agrárium 2%
– Egyéb 12%

Megosztás