Blogzine

Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

Óriási előnyt jelenthet a sikeres szereplés az egyetemi felvételin. A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, a dobogós helyezés pedig 100 többletpontot fog érni a jövő évi egyetemi felvételin. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén jelentős támogatásban részesülnek.
Pályázni 2020. november 25-ig lehet, a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatának feltöltésével. Az első fordulóból továbbjutó versenyzőknek 2021. április 1-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozásra. Nem árt tudni, hogy mit értékel a zsűri: fontos többek között a kérdés megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala.

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntötte: „A megújuló hazai innovációs térben számtalan módon ösztönözzük a tehetség kibontakozását, így Magyarországon a jövőben is meglesz az elhivatott kutató-fejlesztő szakemberek utánpótlása. Hivatalunk évek óta elkötelezetten támogatja ezt a versengést is, amelyen 20 év alatti fiatalok pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzel fogható eredményével.”
A verseny „arcaként” bemutatkozott három olyan tehetséges fiatal, aki a korábbi években díjazott volt, és azóta a nemzetközi színtéren is kiemelkedő sikereket ért el.

– Ecsedi Boglárka, a legutóbbi versenyen nyert I. díjat projektjével, különleges tanulóalgoritmussal derítve fel a tengerek és óceánok visszaáramlásait, amelyek kiszámíthatatlansága világszerte rengeteg halálesetet okoz. Idén meghívták gyakorlatra a Bécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol egy kutatócsoport munkájában vehetett részt.
– Zsigó Miklós, aki a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok versenyén, társaival vállalkozást alapított a szenzorokkal, kamerával és mikorkontrollerrel felszerelt intelligens molycsapda ötletére. Ígéretes innovációja sikerrel mutatkozott be a NAK TechLab első hazai agrár startup programon is, és eddig már közel egy tucat cég vásárolt tőlük.
– Novák Blanka 2019-ben biokémiai projektjével díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek nemzetközi olimpiáján. Az általa elindított Drop the STEM podcast, amely a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, valamint kapcsolatot teremt a fiatal kutatók és az újítani szándékozó cégek között, szerepelt a Cápák között című vállalkozásfejlesztő tévéshowban is, ahol különdíjat kapott.

„Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára” – emelte ki Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az idei versenykiírás újdonságait ismertetve megjegyezte: a pénzdíjakon kívül a felvételinél beszámítható pluszpontok is jelentősen emelkednek. A sikeres szereplés az eddigi 30 helyett immár 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer forintos jutalmat érdemelnek ki, a legeredményesebb iskolák pedig – elsősorban a szakköri munkák támogatására – 1 millió forint támogatást nyernek el.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli fiatal. A legjobbak rangos nemzetközi versenyekre – az EU Fiatal Tudósok Versenyére vagy az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (ISEF) – is eljuthatnak, valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálon olvasható.

Megosztás