Blogzine

Craft Conference: Magyarok szervezik a régió legfontosabb szoftverfejlesztői- és tech fesztiválját

Többek között az Amazon, az eBay, a Google, a Microsoft és az Oracle vezető nemzetközi szakemberei világítanak rá a legfrissebb tech- és szoftverfejlesztési trendekre, illetve kihívásokra Közép-Európa legjelentősebb technológiai- és IT programozói fesztiválján.

A Craft Conference rendezvényt idén először rendezik meg online, a szervezők hazánk és a régió mellett, egész Európából és az Egyesült Államokból is számítanak résztvevőkre. A konferenciához kapcsolódóan CraftHack néven innovációs versenyt is rendeznek, főként a fiatalabb korosztályt megszólítva.
2014-es első megrendezése óta a régió legjelentősebb szoftverfejlesztési- és technológiai trendekkel foglalkozó szakmai rendezvényévé nőtte ki magát a Craft Conference. A konferenciát és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub csapata szervezi. A korábbi években fizikailag is Budapesten megrendezett szakmai eseményen mintegy 2.000-2.200 magyar és nemzetközi IT szakember, főként szoftverfejlesztő szokott részt venni.

A 2021. május 27. és június 4. között, a járványhelyzet miatt idén első alkalommal online megrendezett Craft Conference sikerét annak köszönheti, hogy az elsők között kínál olyan komplex szemléletű, a szoftverfejlesztés globális nagyágyúit felvonultató szakmai fórumot, mely versenyképes kihívója az öt-tízszeres áron elérhető nyugat-európai rendezvényeknek. „A Craft Conference elsőszámú célkitűzése az, hogy a fejlesztők naprakész tudást kapjanak arról, hol tart ma a szakma, mindezt olyan elismert előadóktól, akik valóban a „terepen” dolgoznak nap mint nap. Óriási utat tettünk meg az elmúlt 7 éveben: 2014-ben 900 résztvevővel, 3 színpaddal indítottunk, aztán már nem volt megállás. A COVID előtti utolsó „élő” eseményünkön közel 2.200 szakmabelivel találkozhattunk, míg legutóbbi online eseményünket a világ 31 országából követték figyelemmel” – mondja Baccifava Médea, a szervező CraftHub egyik alapítója.

Csúcsvezetők, stratégák, fejlesztők – ropogós trendek az IT-piacról
Adrian Cockroft (Amazon), Angie Jones (Applitools), Randy Shoup (eBay), Jessica Kerr (Jessitron LLC), Scott Hanselman (Microsoft) – csak néhány elismert név a Craft konferencia sokszínű előadói gárdájából. A globális nagyvállalatok stratégiai szemléletű szakmai vezetői mellett olyan szakemberek is megosztják tudásukat, akik ma is feltűrt ingújjal gyúrják a kódokat az íróasztal mögött. Az előadások főként három témakörre épülnek: azonnal hasznosítható, kézzelfogható támpontot adnak ahhoz, hogyan tud valaki még jobb programozóvá válni; bemutatják a legfrissebb nemzetközi trendeket, technológiákat, fejlesztői eszközöket (pl. blockchain, serverless computing); illetve a hatékony vezetés és csapatépítés fogásaiba is beavatják a résztvevőket. Hogyan lehet kiemelkedően teljesítő fejlesztői csapatot irányítani a Harvard Egyetem oktatója szerint? Milyen szoftvertesztelési stratégiákat javasol egy sikeres torontói tanácsadó cég vezetője? A témák iránt mélyebben érdeklődő fejlesztők a változatos tematikájú workshopokra is megválthatják a jegyüket.

A Craft konferenciára a korábbi évek tapasztalatai alapján elsősorban a már néhány éves gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztőket várják, akik jellemzően 100-500 fős vállalkozásoktól érkeznek, de képviseltetik magukat a több mint 10 000 fős multik és a kisebb cégektől érkező szakemberek is. Az iparági sajátosságokból adódóan többnyire férfiak látogatják az eseményt, de a CraftHub a diverzitás növelését is célul tűzte ki: ingyenes részvételi lehetőséget sorsoltak ki a női jelentkezők között, az ún. “equality” belépő pedig egy férfi és női kolléga számára biztosít jelentős kedvezményt. Azért is érdemes csatlakozni a Craft közösséghez, mert az előadások anyaga a résztvevők számára az esemény után is elérhető lesz.

CraftHack ötletverseny: többezer eurót zsebelhetnek be a legjobbak
A konferenciához kapcsolódóan idén először egy nagyszabású hackathon-t is szerveznek: a CraftHack-re több száz fejlesztő jelentkezését várják a szervezők szerte Európából és a világ minden tájáról, a jövőben pedig a tervek szerint egyfajta hibrid, online-offline eseményként lesz állandó kísérője a Craft konferenciának. A hackathon kihívásai a CraftHub rendezvényeinek tematikájához kapcsolódik majd, a kész projekteket bemutató 2 perces videó, valamint a forráskód leadására pedig két napjuk lesz a fejlesztőknek. Az egyes kihívások bajnokai 500 eurót vihetnek haza, a hackathon nagydíjának győztese pedig 2500 euróval gazdagodik, de a közönség is kiválaszthatja az általa legjobbnak ítélt csapatot az esemény online felületén. A résztvevők tehát bemutatkozhatnak a nagyvállalati szakemberekből álló zsűrinek, illetve megmutathatják tehetségüket olyan együttműködő partnereknek is, akik az általuk érdekesnek vélt, kiválasztott projekteknek saját inkubációs programjaikon belül nyújtanak majd támogatást és mentorálást.

A Craft Conference gyémánt fokozatú szponzora az Evosoft, amely nem csak anyagilag és szakmailag támogatja az eseményt, de a rendezvényre épített stúdiónak is helyet ad újonnan megnyitott székházában.

Megosztás