Hazai pálya

Szexi volt a III. Innovációs Techshow!

Nos még sohasem voltam az Mklaszter Innovációs Techshow-ján, de ma sikerült elmennem. És lássatok csodát: fantasztikus volt a hangulat, klassz startupok prezentáltak és ott volt mindenki, aki a mai hazai innovációban feltörekvő cégnek számít. Sőt mindent lepipált a csinos hostessek látványa. Testközeli tudósítás következik.

TETSZETT, MERT MEGÉRDEMELTÜK

Protkoll: Nyitrai Zsolt (államtitkár), Pukler Gábor (MMKlaszter), Pataki Róbert (MTelekom) és mögöttük Barnabás barátunk (véletlenül) egy rövidnadrágos startuptól!

Ha valaki meg akarja tudni, hogy itthon mit jelent a KKV szektor, kik a legmenőbb és élenjáró cégek, akkor ma el kellett mennie a Millenárisra, hogy megnézze a Techshow-t. Lemák Gábor szervező és MMKlaszteres társai kitettek magukért, mert klassz és tágas helyszínen igazán impozáns rendezvény zajlott. Komoly erőt adott a rendezvénynek, hogy a kormányzat és az EU is támogatta (gondolom ezért tarthatták meg a hiper drága Millenárison, mint konf-helyszínen) és ott voltak a hazai döntéshozók is (legalábbis a kormányzat és a Magyar Telekom részéről).  Mindez nemcsak jelképesnek tűnt, hiszen a hazai találmányok igazából megérdemelték ezt az impozáns helyszínt, végre volt terük bemutatkozni és kiállítani! Ott lehetett az élmezőny, ahol megilleti a helye! Gratulálunk!

MAGYAR TELEKOM ÉS AZ INNOVÁCIÓ – RESPECT

Köszönjük Pataki Róbertnek, h támogatják! - Barnabás (jobbra) azért ez nagyon "bootstrap" rövidnadrág :-))

Ami inkább meglepő volt, hogy ilyen magas „diplomáciai” jelenléttel (lásd államtitkár) a második napon nem láttam sok felső vezetőt. Például azon kissé elcsodálkoztam, hogy a Magyar Telekomtól Chris Mattheisen nem látogatott el, holott sok-sok szimpóziumra el szokott menni (például ide el fog menni NYÁRON) ahol közel sincs ennyire erős innovációs mezőny vagy élenjáró cég. Ettől persze Pataki Róbert, vezérigazgató helyettes klassz köszöntőt mondott és büszkén támogatta a KKV-ket.  Ez „respekt” és köszönjük, a startupok nevében! – Azt hiszem a Magyar Telekomot így is komoly dicséret illeti, mert szinte minden fontos innovációs vagy startup eseményen és közösségben jelen van, lényegében az egyetlen hazai nagyvállalatként: KIBU és Kitchen támogatása évek óta, a Prezi.com elindítása, az MKlaszter támogatása, Techshow és nem utolsó sorban az Origo a mi Startup Undergroundunkat is támogatta… No ezt gondolom, hogy eddig soha senki nem köszönte meg nekik, de most ennek itt a helye! Köszönjük!

STARTUPOK VAGY INKÁBB INNOVÁTOROK SHOW-JA?

Bruckner Zoltán felvezetője. Amúgy nagyon profin vezette a délutáni blokkot, gratula!

Vissza az eseményre: délelőtt és délután két körben zajlott a 85 jelentkezőből kiválogatott innnovátorok bemutatkozása. (Részletes program és lista ITT) Mindez nagyon profin ment, és a hallgatóságból többen is megdicsérték a szervezőket, hogy lényegében 4-5 percig tudott mindenki prezentálni és figyelt az idejére. Ez egyrészt pörgővé tette a show-t, másrészt nézőként gyorsan túljutottunk azokon a mélyponton, amikor egy „orvos-biológiai-neurológia” szakértő ecsetelte a tumor megelőző, orvosbiológiai „érthetetlen” technológiát… ami persze ettől még abszolút életképes lehet, de amire a befektetőként és egyúttal műsorvezetőként remekelő Bruckner Zoli (lásd Primus Capital) is csak annyi frappáns kérdést tudott feltenni, hogy „mégis mi az üzleti modelletek?” Egyébként Zoli nagyon jól vezette az eseményt, mondtam is neki, hogy profi startup esemény vezető lesz hamarosan!

ÉLVONALBELI VAGY NEM?

Tresorium - ez a fiatal, tehetséges csapat biztos élvonalbeli lesz! Titkosítási az ötletük.

Amit nehezen tudtam megítélni – a bemutatkozó innovátorok között –  az az volt, hogy nem tudtam különbséget tenni a között, hogy ezek a cégek most befektetési / üzleti vagy innovációs szempontból fontosak. Ez valahogy keveredett. Nem volt világos, hogy az adott újítások mennyiben hoznak eredményt? Mit adnak a „techi közjóhoz”, a haladáshoz és ez akár nemzetközileg mennyire példaértékű? Az egyik tumor innovátor ötlet vezetője, csak úgy mellékesen mondta: „ja és magunkat nem mutatnám be, pedig mi a világ élvonalában vagyunk” … és ennyi! Holott engem (nézőként) pont ez érdekelt volna, hogy ezek az ötletek mennyire vannak a világ élvonalában, és miként adnak nemzetközileg is értékes innovációt adott szakmai közegnek? Ez nem derült ki, maximum mindenki a saját képzeletére hagyatkozva megítélhette. Kár! Erre még kíváncsi lettem volna!

„STARTUP” VAGY „INNOVÁTOR”? MELYIK VAJON?

Volt eletromos autó is, ez mindenhol trendi!!Furcsa volt szembesülni azzal, hogy itt jobbára olyan szavak hangoztak el, hogy „klaszter”, „innováció” és „K+F”, szinte senki nem használta azokat a szavakat, hogy „startup”, „inkubáció”, „kockázati tőke”. Lehet, hogy csak én szoktam hozzá ehhez az új nyelvezethez, vagy csak túlzottan megfertőződtem a Szilícium völgytől? Vagy csak más világban mozognak ezek a vállalkozások? – ezt sem tudtam meg a helyszínen. Érdemes lett volna egy ilyen tükröt nyújtani ezeknek a vállalkozásoknak, hiszen igazából már az egész világot ez az ecoszisztéma mozgatja és ezek a buzz-ok uralják az üzleti világot.

TELITALÁLAT: GRATULÁLOK!

Itt zajlott a networking

Ami viszont egyértelmű telitalálat volt, az a bemutatkozó startupok / innovátorok kiállítási lehetősége. Az előadó terem mellett ugyanis egy függő hídon át lehetett sétálni egy több száz négyzetméteres, világos bemutató csarnokhoz, ahol minden fellépő kapott egy kiállítási standot és ahol élőben is meg lehetett ismerkedni az alkotókkal. Így igazán konstruktív és hasznos networking alakult ki! Láttam, hogy sokan beszélgettek az adott ötletgazdákkal és vélhetően itt komoly jövőbeli kapcsolatok, üzletek épülhettek. Nem éreztem a kiállított standokon semmi erőltetettséget, sőt a jókedv és az érdeklődés volt jelen mindenhol.

Egyedül árválkodott a sztár 3D-s tv...

Az egész kiállítás a derűs, és vidám jövőbeliséget és a tenni akarást sugározta.  Talán csak az volt szomorú, hogy néhány innovátor, elment hamarabb és a 3D-s (szerintem világkalsszis) tévé minden céges jelenlét nélkül, egyedül árválkodott egy üres asztalon – mutatva, hogy az alkotói kevésbé nyitottak a közönségre… Hát pedig a közönség, és a hódolók az üzlet és hype alapjai. Ilyet sem Párizsban, sem Londonban nem láthatunk, ha elmegyünk egy ilyen rendezvényre… De a többiek jelen voltak és vidám párbeszéd folyt! SZÓVAL ŐKET DICSÉRET érdemli!

(UPDATE: Közben a szervezők jelezték, hogy a Holografika kft. végig jelen volt egy másik helyen a teremben, a nagy kivetítőknél és a tv-véletlenül árválkodott csak… Elnézést, tévedtem!)

FOTÓK A KLASSZ HANGULATRÓL

Joggal vidám a szervező! Jól sikerült minden, grat!

Végül összefoglalóan elmondható, hogy élvonalbeli, méltóságos és a hazai innovációhoz és progresszióhoz méltó rendezvény a tech-show. A bemutatkozó innovátorokra büszkék lehetünk, ők a 3-5 év múlva akár a nemzetközi élvonalat fogják képviselni és hazánkra dicsőséget hoznak. Hoppá ez elég pátoszosra sikeredett, de valahogy ez a hangulat jött át a Millenárisbeli, idei techshow-ról. Köszönöm az MKlasztereseknek a szép hostesseket és a klassz rendezvényt. Jövőre várjuk a következőt!

Fotók a hangulatról:

Belépéskor egy hatalmas díszlet fogadott
És bombázók vártak a bejáratnál (is) - ez extra köszönet!
A fogadás részesei: sztár befektető és fejvadász kolléga a startup ökoszisztémából. Makra Zsolt (Docler Investm.) és Kovács Péter (Ranstad)
Ismét csinos hostessek - vki mondta: "itt jó a génállomány"
Csikós Péter (Gravity) prezentál a standon
Nyitrai Zsolt - köszünjük, h a kormány támogatja az ilyen fontos eseményeket is
Webcam nyert ismét - most a közönség díjat! Gratulálunk!

Megosztás