Hazai pálya

Rocketside – az izgalmas inkubátor!

Nos a Rocketside-ról már írtunk. De még nem ismerjük igazán. Egy új inkubátor, ami mögött klassz emberek lehetnek! Egyik postunk-ra befutott egy izgalmas vélemény, idézek: „Túl sok minden forog a “startup világ” körül, hogy szükségszerűen változzon az itthoni helyzet. Miért?”

És így folytatja a kommentelő, aki amúgy talán a Rocketside egyik vezetője (legalábbis az adminból ezt látom… sejtem…). Izgalmas sorok következnek. Olyanok, ami után egyre kíváncsibb vagyok, hogy mit fog csinálni a Rocketside? És milyen emberek dolgoznak ott?  (Mert Lillát ismerjük és erről már írtunk) – majd jelzek, ha meg tudom! Utána fogok járni!!

Addig olvassátok az izgalmas kommentet:

„Túl sok minden forog a “startup világ” körül, hogy szükségszerűen változzon az itthoni helyzet.

Miért?

Többek között azért, mert globális trend, hogy az új munkahelyeket a friss vállalkozók hozzák létre. Akkor is ha az a saját, egyéni munkahelyük egyébként, mint “startup”-ok. A nagyok, az enterprise-ok, hatékonyságot növelnek, azaz többnyire leépítenek és automatizálnak, kiszerveznek. Meg kevésbé örömteliek, kevésbé kreatívok, mivel nem is az a dolguk.

Az EU kiértékelte az első Jeremy kört és a másodikban már csavarni fog rajta. Az még jobb lesz.* (szerk.: ezt azért nem jelentenénk ki ennyire biztosan…)

Ez egy újfajta gazdaságpolitikai berendezkedés előjátéka.

Ami a szellemi tőke, a valós innováció “tereléséről” szól. Ami új termékeket, új, szolgáltatásokat, új vásárlói igényt generál egy egyre perszonalizáltabb világban. És ebben komoly felelőssége van a magyar kormányzatnak, Istennek hála hogy egyre aktívabb! És nyilván ők is meg kell járják a tanulói köröket és egyre jobbak és jobbak lesznek. Nehogy már csak a bedolgozói, olcsó munkaerős kiszervezés legyünk, amit aztán lehet vinni tovább még olcsóbb helyekre, káoszt hagyva maga mögött Van itt bőven talentum, rakjuk hozzá a hiányzó részeket!

B0032P 0083

Most voltam a Launch Festivalon San Franciscoban, ahol az egyik keynote arc a Google új kapása volt, aki a DARPA-tól igazolt át, mondván “érdeke a kormányzatnak hogy publikusan használni lehessen az állami (szerintem katonai) innovációt”. És nyomott egy brutál demot a totálisan moduláris, teljesen egyénileg LEGO-jellegűen összepakolható mobiltelefonról. Mint új trend az internet világméretű, fashion-like elérésében. Ami opensource lesz Androiddal, közösségi alapú SDK hardver szetekkel. Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy csak egyszerűen lefejvadászták…

B0032P 0083

Aztán a keleti parton járva láttam teljesen eltérő modelleket, mintahogy Izrael, UK, Berlin, az ázsiai régió, stb. is más is más.

Nohát, az meg rajtunk, az összes hazai szereplőn múlik, hogy mit főzünk ki a mostani, saját alapanyagokból. Világhírű ételt, aminek mindenki a csodájára jár és akarja a receptjét – vagy valami pusztapörköltet és csak a kutyák (se) akarják enni…

B0032P 0083

Én személy szerint hálás vagyok mindenkinek aki óriási energiákat tett eddig is a hazai startup élet kialakításába, hogy egyáltalán létezzen és azt kívánom még többen, még többféle dolgot hozzunk a közösbe, mert egyszercsak ebből állhat elő a tuti receptünk!

És akkor mondjuk a következő Neumann János itthon jegyzi be a szabadalmát, Budapestről megy világjárásra és ide áramlik a licencdíj nagy része is.

Ehhez persze még nagyon sok hitre, kemény tanulásra, még több munkára és csapatjátékra van szükségünk!!!

Szani
az új pálya tanulója…

UI: és az Insiderblog ebben minimum hogy az élen kell járjon, gyertek mutassátok meg, mit adtok nekünk az új szakaszban is!”

B0032P 0083

 
Megosztás