Blogzine

The Room 1. rész – Don’t be Evil!

(Android verdikt) A héten több olyan „hír-szikra” ért, ami kimozdított. Kirúgott abból a képzeletbeli szobából, ahol eddig ültem. Mert egy ideje nem figyeltem mi zajlik körülöttem – hahaha csak a startup világra gondolok persze! No de vissza: „Don’t be Evil.” Megvan ki mondta anno?! Goooooo…

AZ ALAPÍTÁS

Szóval LarryPage és Sergey Brin döntötte el anno, amikor csaknem 20 éve (1998.09.04) megalapították a Google-t. Igen, a világ legnagyobb startupját. (= Hacsak nem az Apple az. Nem tudni.) Szóval kimondtak valamit, ami anno Chaplinnek, Orson Wellesnek, Walt Disney-nek és sokaknak a művészetét meghatározta. De addig senkinek az üzletben.

 

ÁLOM, HOGY SZABAD LÉGY

És most mégis hivatalossá vált, hogy a Google „Evil” lett…. legalábbis az EU kimondta a verdiktet és ezzel szétfoszlott egy álom. Szétfoszlott egy nagy álom, amiben milliárdnyi polgár hisz. Egy álom, ami a szabadságról szól. A technológia alkotási szabadságáról. És talán szentségéről.

 

Anno John Lennon, Jim Morrison mindenki ezért az álomért énekelt… aztán jött egy nagy startup (= a legnagyobb), aki szintén ezt álmondta meg. Adott nekünk (= polgároknak, halandóknak, vagy inkább „hülyéknek”… néha) néhány olyan eszközt, amit azóta napjaink részeként használunk. Nem akarom reklámozni, mert minek is. De könnyű kitalálni mik ezek. Nem sorolom. Előtte súlyos pénzekért vettük a navigációt, most ingyen jön a G-Mapsból. Előtte nehezen leveleztünk, alig bírtuk a nagy M vállalati gátló kapujait átlépni, ha éppen a leveleinket akartuk a cégünknél megnézni. Aztán a G bedobta, és azóta mindenki ingyen levelezik. És nem sorolom. De most az EU kimondta! Elkaszálta! (És itt fontos figyelni, hogy ki mondta ki: az „EU”… nem polgárok, nem a szakszervezetek, nem az aktivisták, nem a zenészek, nem a tömeg…)

Az Android miatt a G „evil” lett.

De ez így igaz? És aki kimondta tudja miről alkotott véleményt?

 

LAPOZZUNK CSAK VISSZA!

Lapozzunk csak vissza: mi az az elv ahonnan a Google indult? Tehát:
„Don’t be Evil”
Es ehhez kepest mi az EU alapítási mantrája? Mi az amire az EU működik?
„A nemzetek közösségéért”
Azaz ebből logikailag az következik, hogy a Google megbüntetést az Android miatt azt jelenti, hogy a Google innen kezdve a közösség (= EU) szemében „Evil”. Ha jó egy bírói ítélet, akkor az ezt eredményezi.
De valójaban az EU mit is cselekedett ezzel valójában? Mit „tett” a közösség érdekében?
Elemezzük csak ki jobban…
1 – Megbüntet valakit, aki valódi közösségi eszközt szolgáltat. Nem azt mérlegeli, hogy az általa nyújtott platform minden eddigi szereplőnél nagyobb szabadságot adott, hanem azt bünteti, hogy a Google magát előtérbe tolta a potenciális többi szolgáltatóval szemben. Gondoljunk csak bele, ez olyan mintha egy egész estét kemény tragédiában játszó színészt a színdarab végén a közösség nem megtapsolná, hanem paradicsommal dobálná meg! Mondván a művésznek nem jár az a „egoista gesztus”, hogy a darab végén előtérbe helyezze magát… és kijöjjön a függönye elé meghajolni, tapsoltatni, éljenezni magát – ugye milyen nonszensz?  – Sicc! – Mondanánk egy kultúrált és humánus világban! Mert igenis mi a színészt megtapsoljuk! Mert értékeljük, ismerjük, értjük a katarzist! Sírni, nevetni akarunk! Nem akarunk bürokraták, politikusok, bírók és semmilyen hatalommal bírók lenni.
2 – Az aki ezt a verdiktet kimondta nem ismeri es nem érti a startup közösség és a nekik nyújtott technológiai szolgáltatások működését és inkább úgy gondolja, hogy a színműben játszó és magát a színpadon feláldozó színészt nem ismeri el! Nem tartja művésznek. Nem érti mit játszott előtte és miért sírt, nevetett, gesztikulált. Nem akarja megtapsolni, sőt bünteti! Egyfajta színikritikusként inkább megfeddi és eltiltja a színpadtól! De ez nem más, mint a padsorokban ülő nézők (= polgárok??), felhasználók véleményének és üdvrivalgásának átírása, a közösség semmibe vevése! Mert senki sem kérdezi, hallgatja meg a valódi közönséget (= startupokat), hogy szeretik-e és hazsnáljk-e ezeket a szolgáltatásokat? Szükségük van-e rá? Hiszen ingyen rengeteg addig nem elérhető alkalmazáshoz jutottak ezek révén. Hanem ítélkezik és ez nem helyes! Pontosabban nem közösségi!
Ez olyan mintha az EU döntéshozója a nagy eszme (=EU) saját elveibe harapna! Megadná a szabadságot bizonyos startupok elindulásához, azaz kinevelné a saját színész palantáit. De ha azok híressé és a színpad sztárjaiva válnának, akkor előírna, hogy a színdarab végén büntetni és megtorolni kell, és paradicsommal kell megdobálni a nézőknek játszó művészeket… furcsa lenne és minden közösségivel szembe menő!
Jól gondolom? Vagy nagyon a néző közönség soraiból nézem a Google mostani megbüntetését? Kell a közösség egyáltalán?
DISCLAIMER: Nem vagyok semmilyen üzleti kapcsolatban a Google-lel, sőt nem bírom, ha az adóelkerülési gyakorlatukról olvasok szerte. És talán fontos, hogy ennek a post-nak az írása közben ezt a nótát toltam full: PAPA WAS…

 

Megosztás