Kutatás

BLOW-UP – mi foglalkoztat?

Röviden összefoglaljam? Start-up = csalódás. Start-up = kihívás. De utóbbi milyen irány mégis? Szerintem csak „ipari” lehet. Mert abban van manapság a „nagy” pénz. Persze mindezt lehet szofisztikáltabban is körülírni… nagyítsunk csak bele! Blow-up! (via Antionioni)

BLOW-UP 1 –  SÖTÉTSÉG

tumblr_mdathsqEN91rk9rfuo1_1280

Szóval nekem az elmúlt 1 év alapvetően csalódás volt – szakmailag. Izé. Start-up közösségi (szakmai?) téren. Bocs. Hiába csináltam több tranzakciót (=befektetés), vagy inkubáltunk start-up-okat (lásd Climate) látszik, hogy itthon a start-up lét már igazából nem jelent semmit. Már régen nem az, amit anno terveztünk. Miért?

tumblr_n7tctjZur61qarsh8o1_1280

Mert mi amolyan „vég-vidék” vagyunk a start-up világban. Távol állunk attól, hogy bárminek a központja legyünk. A világhíres start-upjaink (= Prezi/Logmein/Ustream triumvirátus) azon kívül, hogy a saját bizniszüket nyomják ezerrel, nem jártak semmilyen hazai social kohézióval, vagy közösségi erővel. Nem akartak ők semmit itthon. Nem tudni miért. A hazai start-up-ok véleményformálói mind amolyan messziben lebegő satelittként néznek rájuk… Messzi üstökösök, akik sohasem fognak leszállni itthon. Sajna ők csak amolyan kamu-zónának használják ezt az országot. Nem tudják, érzik, miért is vannak itt és mit is kellene kiváltaniuk itthon. Mindettől ők egyre távolabb kerülnek – sajnos.

tumblr_nmmlqr9WYb1qz7lxdo1_400

Olyan ez mintha kívülről látnánk egy másik  univerzumot, vagy „virtuális közteret” (mint Antonioni filmjében a parkot, ahol az a bizonyos titokzatos és legendás filmtörténeti gyilkosság történt…)

 

BLOW-UP 2. – SZEXI ÚJAK

Egyre inkább azokat a start-up-okat csodáljuk, akik a Kickstarteren vagy a crowfundingban sikereket érnek el… (pl. egy ideje a Codie a sztár, mégha kicsiben is). Kicsiny cégek, akik közülünk valóak. Ezek sikeréért drukkolok mostanság. És szerintem ez helyre is teszi a hazai start-up világot! Mert elmúltak azok az idők, amikor a Jeremie-ben hittünk (ja már a kormányzat sem hisz benne… jah), vagy amikor úgy néztünk a hazai befektetőkre, mint akik a magyar start-up világban lehetőséget, üzletet, kitörést látnak. Kiderült, hogy mindez hiú ábránd volt. És ők igazából a pénz eltételében, transzformálásában, ‘miegymásban’ érdekeltek… de semmiben, amiben a fejlődést tartaná princípiumának. Ez van, nem fogunk ezen keseregni. Jeremie = toljuk a sajátunkat paradigma. Ami nagyon nem a start-up-ok nemzetközileg elfogadott világáról szól.

És nem hiszitek el, még ezek ellenére is vannak kiutak! Vannak perspektivák, amik előre vihetnek! Mert hinni kell!

 

BLOW-UP 3: KITÖRÉS

Szerintem a kitörés egyetlen egy pont lehetne, amikor összefogjuk a feltalálókat, a start-up-okkal, a kutatókkal, KKV-kal, és multicégekkel. Olyasmit kellene létrehozni, ami túlmutat a start-up-ok körén. Mert valami nagyot alkot. Olyat, amitől nemzetközileg is azt lehet mondani, hogy „igen”. Ehhez nem start-up-ok kellenek, hanem olyan innovációs potenciál, tudás, fenomén kell, ami kifordítja a világot a sarkából. Vagy valami, aminek a világerős innovációs potenciálunk a fő hajtóereje! Mert ez a kulcs!

tumblr_nmmlqr9WYb1qz7lxdo3_400

Én mostanság ennek a kitalálásán dolgozom.

tumblr_nmmlqr9WYb1qz7lxdo6_400

 

 

Mert valahogy össze kell, hogy álljanak a dolgok! Blow-up!

tumblr_nmmogygqTZ1qz7lxdo1_1280

 

Megosztás