Szervezetek

Prosperitás alapkezelő

*

A  Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő 2012-ben jött létre, egy magyar magánbefektető, Deák Klára tulajdonában van. A létrehozás célja az volt, hogy a Társaság az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok  Közös Magvető Alap Alprogramjában és a Közös Növekedési Alap Alprogramjában, mint közvetítő, részt vegyen.

A Társaság mindkét pályázaton sikeresen szerepelt, a Közös Magvető Alap Alprogramon belül 1,5 milliárd Ft összegű, míg a Növekedési Alap Alprogramon belül 4,5 milliárd Ft összegű uniós forrást nyert el, amit a tulajdonos magánbefektető mindösszesen további 2,58 milliárd Ft összegű hozzájárulással egészít ki.

A Társaság, az általa kezelt a Prosperitás Proseed Közös Magvető Kockázati tőkealapon, valamint a Prosperitás Profit Közös Növekedési Kockázati tőkealapon keresztül innovatív, K+F igénnyel járó, növekvő iparágakban már működő, vagy induló vállalkozásokba kíván tőkét befektetni, segítve azok piacra jutási, vagy piaci pozíciót növelő, erősítő céljaik megvalósítását, mindezt tulajdonosi pozícióban. A portfoliócégek a tőkejuttatáson túl minden lehetséges szakmai-, kapcsolati- és menedzsmenttámogatást is megkapnak, hogy képesek legyenek valóra váltani üzleti elképzeléseiket. A Tőkealap-kezelő munkáját olyan szerteágazó tudással és több évtizedes banki, tőzsdei, lízing, faktoring és kockázati tőke finanszírozás terén szerzett komplex KKV-finanszírozási gyakorlattal rendelkező külső és belső szakértői csapat erősíti, akiknek szakmai háttere és piaci kapcsolatrendszere csak előnyére válhat a céltársaságoknak.

Célunk olyan sajátos helyzetben lévő, induló projektcégek finanszírozása, mely egy sikeres innovációs folyamat befejezését tervezi, de az olyan egyedi termékeket, szolgáltatásokat nyújtó, innovatív cégek is a befektetési politika homlokterébe kerülnek, melyek még fejlődésük korai szakaszában vannak. A kockázati tőkealapok az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések mellett olyan vállalkozásba való befektetésekre is összpontosít, amelyek – szakmai és üzleti múltjukra alapozva – dinamikusabb növekedésre képesek, rendelkeznek olyan termékkel vagy szolgáltatással, mely egy kidolgozott marketingstratégia mentén releváns bővülést érhet el. Az Alapok gazdasági célja, hogy közép- és hosszú távú befektetéseket hajtsanak végre korai, induló és kisebb részben expanziós (terjeszkedési) életciklusban lévő, jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokban. Az Alapok kiemelt feladatként jelölik meg az innovatív tevékenységet végző vagy innovatív termékek előállítását célul kitűző kisvállalkozások tőkebefektetés által történő fejlesztését.