Site icon Insiderblog.hu

Amazon: e-könyvtár ingyen is, meg nem is

Elvben ingyenes e-könyvtárral állt elő az Amazon, ami több mint 5000 könyv elektronikus könyv „kikölcsönzését” teszi lehetővé a Kindle tulajdonosok számára.

(Széles Róbert posztja)

Egyrészt csak az Egyesült Államok lakói élveznek jogosultságot az új szolgáltatás használatára, másfelől csupán a drágább (családi vagy prémium) Kindle előfizetések birtokosai férhetnek hozzá olvasnivalóhoz a saját eszközeiken.

Más Kindle-tulajdonosok egyelőre nem kapnak hozzáférési lehetőséget.

A helyzetet tovább bonyolítja hogy több vezető amerikai könyvkiadó, köztük a Simon & Schuster & Macmillan bejelentette: nem bocsátja kiadványait az Amnazon rendelkezésére.

A kiválasztottak számára  ingyenes e-könyvtár Whispersync technológiával működik, amely automatikusan szinkronizálja a jegyzeteket, a margókat, valamint az oldalszámokon elhelyezett könyvjelzőket.

Ha a felhasználó úgy dönt hogy még egyszer elolvassa, vagy megvásárolja az e-könyvet, akkor ezek a jelzések megmaradnak. A rendszer tárolhatja más olvasók megjegyzéseit, hozzászólásait is.

A nem is oly' távoli jövő

Az Amazon korábban mintegy 13 ezer ingyenesen letölthető filmet, televíziós műsort kínált a prémium számlásoknak, akik két napon belül magazinokat is letölthetnek, ugyancsak az előfizetési díjba foglalva.

Az Amazon jelenleg ötféle e-book olvasót kínál, köztük a legújabb Kindle Fire modellt, ami viszont már nem e-papír technológiát használja, hanem a szemet jobban fárasztó, ismert LCD technológiát.

Az Amazon a világ egyik legnagyobb, mintegy 98 milliárd dolláros tőzsdei értékű internetes vállalkozása, ami az IDC elemzőcég adatai szerint a világpiac elektronikus olvasási eszközeinek 51,7 %-át bocsájtotta ki.

Azonban az Amazon.com sem mentesülhet a negatív piaci hatások alól – 2011 harmadik negyedévében 73 %-os, közel 63 millió dolláros nyereség-csökkenésről volt kénytelen beszámolni a cég, a tavalyi év azonos időszakához képest.

Megosztás
Exit mobile version