Site icon Insiderblog.hu

SUU Workshop: Hogyan szerezzünk tőkét?

A márciusi nagy sikerű SUU konferencia (azaz Startup Underground) után a hazai startup közösség kérésére workshop lesz november 10-én, csütörtök este „Hogyan szerezzünk tőkét?” címmel, több neves előadóval. Cél a hazai fejlesztők, ötletemberek számára átadni olyan gyakorlati tudást, amellyel hatékonyan indíthatják be ötletük üzleti megvalósítását.

Tulajdonképpen két Workshop lesz. Az első november 10-én a Valley Connect MyCorp irodájában este 6-tól  a hazai gyakorlatot adja át, a második workshop (november végén) nemzetközi előadókkal, a piacra jutásról szól.

Meghívott vendégeink, elsősorban egyetemisták és hazai tehetséges fejlesztők, akiknek gyakorlati kérdések mentén mutatjuk meg egy startup alapításának üzleti kihívásait. A workshop során az üzleti élet jeles képviselő és befektetők értékelik majd munkájukat, adják át tudásukat.

A szakmai zsűri tagjai:

Bruckner Zoltán befektető – Primus Capital

Makra Zsolt befektető – Docler Investments

Takács Ernő üzletember – Talentis

Weiszbart Zsolt seed-befektető – Valley Connect

A workshop menete

Indulásként a jelentkezők kitöltenek egy profil lapot, melyben olyan kérdésekre várunk tőlük választ, mint például: mi az érdeklődési köre, vagy hogy milyen ötletei vannak, milyen startup született meg a fejében.

A rendezvény szervezői pár perc alatt összesítik a válaszokat, majd létszámtól függően 4-5 darab, kb. 5-6 fős minicsoportot kreálnak. Minden csoport más és más színű badge-eket kap, így lesz a zsűri számára is könnyen áttekinthető, ki melyik csoport tagja.

Az előre összeállított feladatlapok kiosztásra kerülnek a fiataloknak, míg az értékelő lapokat a zsűri tagjai kapják. Minden feladatnak külön értékelése lesz.  Összesen 4 tematikai panel feladatait oldják meg a résztvevők. Egy panel kb. 45 perces, közte 15 perces szünet van.

Egy feladat több al-feladatból áll, de az egész feladatra kb. 30 perc áll rendelkezésre. Ezek után 2 percet kapnak a fiatalok arra, hogy bemutassák a feladat végeredményét/ megoldását, majd ezt követően készíti el a zsűri az értékelést, végül véleményt alkotnak. Az időbeosztás nagyon szűk, ezért a moderátor figyel az egyes időszakaszok betartására.

Az utolsó értékelés után egy összefoglalást hallunk a zsűritől, melyben elmondják, hogy mire érdemes figyelni, min kell javítani, hogyan érdemes bármibe belefogni, kihez érdemes fordulni a közeljövőben.

Itt lesz a buli

No akkor ízelítőül: hogyan is néz ki egy ilyen workshop játékos feladatsora.

A / AZ INDULÓ ÖTLET (1. panel)

MITŐL JÓ AZ ÖTLETEM? ALKALMAS STARTUP-HOZ?

Avagy mit csináljunk? Hányan csináljuk? Hogyan csináljuk?

Segítség a feladat kidolgozásához: Ha az ötleted van annyira innovatív és újszerű, hogy (1) rengeteg embert mozgósítson, vagy (2) sok pénzt képes termelni, (3) vagy leginkább képes újat mutatni adott iparágban (pl. média, internet, biotechnológia, és egyéb hightech irányok), akkor kezdheted a startup-od kitalálását! Sőt, ha az ötleted képes egy jól pozícionált, rés szegmensben (lásd niche) újat létrehozni, akkor az még jobb! Indulhatsz!

VÉDJEM AZ ÖTELETEMET?
Itthon védheted (ha tudod), de ha a Szilícium völgybe vágysz vele, akkor nem érdemes. Ott sértésnek veszik, sőt meglepődnek azon, ha azt hiszed, hogy rajtad kívül más is képes azt megvalósítani. Ugyanis az ötletednek az a legnagyobb „védettség”, ha Te nélküled és a tudásod nélkül nem ér semmit. Sőt csak Veled ér valamit! – Ebben Neked is hinned kell! Ettől válsz „entrepreneur” alkattá. Ez pedig bűvszó a befektetők körében. A Te hited és megszállottságod miatt fognak pénzt adni – ezt ne feledd, fontos!

DE MÉGIS, HA ELLOPJÁK, AKKOR MI VAN?

Persze mindent el lehet lopni, de akkor sem érnek vele semmit. Hiszen az ötlet önmagában még egyáltalán nem alkalmas a befektetésre. Kell hozzá egy olyan csapat, aki éjt-nappallá téve képes dolgozni, meghalni és élni érte! Ez a legfontosabb tényező egy startup-nál! Egyébként maga a befektető nem ér rá „ellopni” az ötletedet, napi szinten több tucatnyi ötletet hal.

B / A CSAPAT ÖSSZEÁLLÍTÁSA, POZÍCIÓK ÉS MUNKAMEGOSZTÁS (2. panel)

Segítség a feladat kidolgozásához:

VAJON OTT KELL MAJD HAGYNOM A MUNKAHELYEMET?

Honnan szerezzünk tőkét és hogyan? (kérjünk kölcsön a családtól?, dobjuk össze?, üljünk be egy inkubátor házba?)

Ez fontos kérdés, ezért jobb, ha előre tisztázod magadban! Ha ugyanis jön a befektetés, akkor képesnek kell lenned mindent ott hagyni: jól fizető munkahelyet, korábbi ötleteket. Vigyázz, beugrató befektetői kérdés szokott lenni: „Ha kapsz tőlünk tőkét, akkor képes leszel csak ezzel dolgozni? Ott hagyod a munkahelyedet is?” – Erre pedig csak EGY (!) választ adhatsz: „Igen, 24 órában ezzel kelek és fekszem! Ez lesz az életem!” – ha ezt válaszolod, meg fognak bízni benned. Ha kompromisszumot mondasz, az nem lesz elég a tőkekéréshez.

NA DE MIBŐL FOGOK MEGÉLNI?

Csináljunk céget! (pozíciók, feladatok, milyen pénzből, mi a terv az első évben, mit fogtok elérni?)

A befektetést és a szükséges tőkét úgy tervezd, hogy megszerzést követően képes legyen kifinanszírozni a havi megélhetésedet. A csapatod is hasonlóan találja meg a számítását és tudjon teljes energiával a projekten dolgozni. Persze légy visszafogott és ne a legmenőbb fizetéseket lődd be magatoknak. Így az ötleted is megvalósul, és a megélhetésed sem szenved kárt.

C / PIACRA LÉPÉS ÉS ÜZLETI TERV (3. panel)

Segítség a feladat kidolgozásához:

MI LESZ A MEGEGYEZÉS?

Ha a fentieknek megfeleltél, akkor a befektető kész ún. Term Sheet-et adni Neked. Ebben leírja, hogy milyen feltételekkel kész befektetni az ötletedbe. És indulhat a befektetés szerződéses szövegezése. Gratulálunk, ekkor már túl vagy egy 2-4 hónapos tárgyalási procedúrán, rengeteg üzleti terven és lassan indíthatod a befektetővel felvértezett startupot! Hajrá, innen menni fog!

HA MEGKAPTAM A BEFEKTETÉST MI VÁR RÁM?

Nos, ha megkaptad, akkor indul az igazi munka. Rendszeresen riportolnod kell a befektető felé is, és a piac meghódítására minden szükséges lépést meg kell tenned. A befektetést nem egyszerre, hanem lépésekben és adott teljesítmény eléréséhez kötötten fogod megkapni. Tehát folyamatosan eredményt kell felmutatnod, hajtanod kell a sikerért. Ha ez lelkesít, és szívesen vállalod, csak akkor fogadd el a lehetőséget! Így leszel sikeres startup!

D / TALÁLKOZÓ A BEFEKTETŐVEL (4. panel)

Segítség a feladat kidolgozásához:

MILYEN BEFEKTETŐT KERESSEK?

Ha az ötlet megvalósításához szükség van tőkére háromféle befektetőt kereshetsz meg: (1) „angyal” típusút, aki az ismerőseid bármelyike lehet, olyan magánember, aki hisz benned és az ötletedben és ezért hajlandó pár millió forintot kockáztatni; (2) seed inkubátort vagy seed befektetőt. Előbbi például a hazai Valley Connect, utóbbi például a Day One befektető cég, Straub Elek vezetésével – ők pár milliótól pár tízmillióig adnak tőkét; (3) igazi kockázati tőkés, akiket itthon manapság leginkább a Jeremie-s tőketársaságok képviselnek. A nyolc tőketársaság akár több száz millió forintot is képes befektetni, azonban ide már professzionális üzleti tervvel és működéssel kell rendelkezned. Ehhez is kérheted az inkubátorok tanácsait és segítségét.

GOND, HA VAN SAJÁT PÉNZ IS?

Nem baj, sőt a befektető lelkesebb lesz, ha azt látja, hogy a saját százezer forintjaitokból képesek vagytok akár prototípust csinálni. Az csak jó, ha többen dobjátok össze. Ez az ügy komolyságát jelenti, ne szégyelld azt sem, ha csak kevés pénzből építitek az ötletet! Az a Ti szinteteken ugyanolyan nagy kockázat, mint egy befektetőnél a rengeteg pénz. De ettől válik komollyá.

MIKÉNT VEGYEM FEL A KAPCSOLATOT A BEFEKTETŐVEL?

A legjobb, ha elkészíted az üzleti tervedet és a prezentációdat. Utána interneten megkeresed a befektetőket, vagy meglátogatsz startup közösségi helyeket és rendezvényeket. Előbbinél e-mail-ben küldheted el a jelentkezésedet, mondjuk úgy, hogy a prezentációdat csatolod. Utóbbi esetében pedig személyesen próbálsz megismerkedni az eseményen résztvevő befektetővel. A legjobb, ha startup versenyeken tudsz indulni és ezek kapcsán ismerkedsz meg a potenciális befektetőkkel. A lényeg, hogy proaktívan kell keresned a kapcsolatokat velük.

HA MEGKAPTAM A BEFEKTETÉST, MI VÁR RÁM?

Nos, ha megkaptad, akkor indul az igazi munka. Rendszeresen riportolnod kell a befektető felé is, és a piac meghódítására minden szükséges lépést meg kell tenned. A befektetést nem egyszerre, hanem lépésekben és adott teljesítmény eléréséhez kötötten fogod megkapni. Tehát folyamatosan eredményt kell felmutatnod, hajtanod kell a sikerért. Ha ez lelkesít, és szívesen vállalod, csak akkor fogadd el a lehetőséget! Így leszel sikeres startup!

Megosztás
Exit mobile version