Site icon Insiderblog.hu

800 milliót fektetett be az OTP Fordulat

Épületgépészeti társaságba, a D-ÉG Thermoset Kft-be fektetett 800 millió forintot az OTP Fordulat Tőkealap.

A 2012 júniusában bejegyzett OTP Fordulat Tőkealap 2012 decemberében 800 millió forintos tőkeemeléssel 49%-os részesdést szerzett a D-ÉG Thermoset Kft-ben.

A D-ÉG Thermoset Kft. a hazai épületgépészeti piac meghatározó szereplője. A társaság egyfelől az egyetlen hazai tulajdonú panelradiátor-gyár, a szakmai körökben elismert minőséget képviselő dunaújvárosi radiátorgyár tulajdonosa.

Másfelől a radiátorgyártásra építve egy országos lefedést biztosító, 23 üzletből álló szakkereskedelmi hálózatot épített ki, melynek forgalma ma már többszöröse a radiátorgyártásnak és értékesítésnek.

A D-ÉG Thermoset Kft. a 2008-ban kezdődött gazdasági válságot követő építőipari visszaesés nyomán mind a radiátorgyártásban, mind a szakkereskedelemben jelentős piacvesztést szenvedett el, piaci részesedése ugyanakkor, ahelyett hogy csökkent volna, bizonyos szegmensekben erősödött is. A válság kitörése óta a társaság a működés területén jelentős hatékonyságjavító intézkedéseket hajtott végre, üzemi szinten eredményes tudott maradni, ugyanakkor a lecsökkent forgalomhoz képest arányában megemelkedett pénzügyi terhek külső befektető bevonását tették szükségessé.

Az OTP Fordulat Tőkealap, illetve a D-ÉG Thermoset Kft. többségi tulajdonosának közös célja a társaság ismételt növekedési pályára állítása. Mivel a hazai építőipari keresletben középtávon nem számítunk bővülésre a közösen kidolgozott üzleti terv elsősorban a hatékonyság javítására, a meglévő bolthálózatra építve új piaci szegmensekre való belépésre, illetve a radiátorexport bővítésére épít.

Ki a befektető?

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az OTP Bank leányvállalata. Első kezelt alapja az OTP Kockázati Tőkealap főleg induló és innovatív vállalkozások ígéretes fejlesztéseihez kíván forrásokat biztosítani. Eddig 11 társaságba hozott befektetési döntést és 2012-ben megvalósította első sikeres exit-jét is. A 2012-ben alapított OTP Fordulat Tőkealap egy másik szegmenset céloz meg: olyan, már hosszabb ideje működő vállalkozásokba fektet be, amelyek a 2008-ban kitört válság előtt eredményesen működtek, ugyanakkor a válság nyomán olyan pénzügyi nehézségekkel szembesültek, amelynek eredményeként már nem képesek saját üzleti tevékenységüket tovább finanszírozni. A fenti két alapon túl jelenleg két másik alap előkészítése is folyamatban van. A PortfoLion stratégiai célja, hogy a befektetési életciklusok teljes szakaszát lefedje, így folyamatos bővülésének köszönhetően a legváltozatosabb potenciális befektetési lehetőségeket keresse a hazai vállalkozói piacon.

Megosztás
Exit mobile version