Site icon Insiderblog.hu

Európai uniós program ad esélyt a magyar cégeknek a kitörésre

A hazai recesszió idején a nemzetközi piacra lépés méginkább fontossá válik

Az Európai Unió Enterprise Europe Network magyarországi programja megpróbál hozzájárulni a magyar cégek nemzetközi sikeréhez. Ez egyben a  világ legnagyobb vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó hálózata, hazánkban  2008 óta működik. Az elmúlt kétéves projektidőszak záróakkordjaként 2013. február 28-án a magyarországi hálózat eredményeit értékelték2011-12-ben. Ez röviden számokban: 18 000 céges résztvevő, közel 5000 üzleti tárgyalás, 136 hosszú távú nemzetközi együttműködés.  Ez is fontos eredmény, bár a majd 600 ezer hazai KKV-hoz viszonyítva nem túl sok. Fontos viszont, mert a magyar KKV-k sokkal kevésbé nyitottak a külföldi kapcsolatokra, mint európai társaik, nemzetköziesedésben még mindig le vannak maradva. Még nagyobb probléma, hogy a szerktor teljesítménye 2005 óta stagnál. A hazai KKV-k helyzetét ez a rövid eu-s jelentés foglalja össze személetense.

A fogadáson az Enterprise Europe Network egy új kezdeményezést indított útjára, az úgynevezett „Enterprise Europe Network Követ” programot, amelynek célja, hogy a Hálózat még hatékonyabban tudja terjeszteni szolgáltatásait a hazai vállalatok közt. Az eseményen ünnepélyes keretek között minden hazai régióból kineveztek egy – egy céget az Enterprise Europe Network követének. A 2013-as év során ezek a követek fogják a Hálózatot képviselni az adott térségben médiamegjelenések, közszereplések és rendezvények során. A kinevezett cégek a Hálózat segítségével értek el nemzetközi sikereket.

 „Kiváló lehetőségeket rejt magában az Enterprise Europe Network. Kiterjedt hálózatának és szerteágazó szolgáltatásainak köszönhetően ügyfelei előtt megnyílnak a nemzetközi piacok kapui. Örülök, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, mint a magyarországi hálózat konzorciumvezetője is részese lehet ennek a kiváló projektnek”- mondta el köszöntő beszédében Bukvai Károly, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöki főtanácsadója.

Az Enterprise Europe Network 2011-12-es eredményei számokban:

A 2011-12-es év folyamán összesen 18 062 céges résztvevő volt jelen a 417, a magyarországi Enterprise Europe Network konzorciuma által szervezett belföldi rendezvényen, képzésen, workshopon. 411 KKV részesült szellemi tulajdonnal kapcsolatos tanácsadásban, 916 esetben nyújtottunk nemzetköziesítést célzó mélyebb tanácsadást, 1790 esetben támogattuk a cégeket projektjük pénzügyi finanszírozásának megoldásában. 1483 hazai vállalkozás vett részt nemzetközi üzletember találkozóinkon, és ezeken 4812 üzleti tárgyalást bonyolítottak le. 663 magyar vállalkozás számára készült céges profil, amelyek bekerültek a nemzetközi, illetve innovációs partnerkereső adatbázisunkba.

 

Megosztás
Exit mobile version