Site icon Insiderblog.hu

Kapcsoljuk össze a megújulók piacát

„A megújuló energiaforrások piacát is össze kell kapcsolni európai szinten, így 2030-ra akár egymillió új munkahely is létrejöhet a szektorban” – állítja Herczog Edit, aki az Európai Beruházási Bank gördülő alapjaiból finanszírozná a megújuló technológiák elterjedését.

A megújuló energiaforrások európai belső energiapiaci helyzetét taglaló jelentés vitájában a képviselő elmondta, hogy ha a gáz- és a villamosenergia-piacok összekapcsolása megtörténik, akkor a megújulókat sem szabad kihagyni. „Annál is inkább mert nemcsak tagállami forrásokkal, hanem európai jogszabályokkal is támogatjuk a megújuló energiaforrásokat, azt gondolom, úgy kell átalakítani a támogatási rendszert, hogy a megújulók kiaknázását ne akadályozza az egyes tagállamok költségvetési helyzete” – tette hozzá Herczog Edit, aki támogatná, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) tagállami partnereken keresztül gördülő alapokkal biztosítanák a kezdőtőkét a helyi, vállalati és közösségi megújuló energiarendszerek számára.

Itthon is fontos téma a megújuló energia

A képviselő saját, belső energiapiaci jelentésére visszautalva arra hívta fel a figyelmet, hogy Európai szintű adatokra van szükségünk, mert csak így látjuk, hogyan hasznosulnak a K+F források, és valóban elérhető-e a Bizottság által előre jelzett 8 milliárd eurós megtakarítás. A jelenleg 50%-ban import energiahordozóktól függő Európa a megújuló energiaforrásokra nemcsak a munkahelyteremtés, hanem a függőség csökkentése miatt is okkal számít. Az energiapolitikának azonban mindig egyensúlyt kell tartania az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a gazdaságosság és a környezeti fenntarthatóság céljai között. Herczog szerint csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér, ezért a lakosság és a vállalati szektor teherbíró képessége és a tagállamok költségvetési rugalmassági is gátat szabhat a ma még drágább megújuló energia elterjedésének. Éppen ezért a képviselő a fokozatosság híve a versenyre káros támogatások, valamint a környezetre káros fosszilis tüzelőanyagok támogatásának átalakításában. „Az élelmiszeripar fokozottan érzékeny a magasabb energiaköltségekre, és ez kedvezőtlen hatásokkal járhat a termelőkre és a fogyasztókra nézve is” – állítja Herczog.

Herczog Edit

„Ugyanígy ki kell állnunk amellett, hogy a Horizont 2020 kutatási keretprogramban forrásokat kell, biztosítani a megújuló energia-technológiák fejlesztésének finanszírozására. Ezért nem lehet hagyni, hogy a 2014-es költségvetésben a 2013-as szint alá vágják meg a Horizont 2020 finanszírozását” – fogalmazott a képviselő.

Megosztás
Exit mobile version