Site icon Insiderblog.hu

3D nyomtatót, de milyet?

Egyre több, főleg mérnöki vállalkozás vett már igénybe 3D nyomtatást a munkájához. De mire érdemes használni ezeket?

Az új gyártási módszer a legkülönbözőbb ötletek megvalósításában segít és, ami a legfontosabb, példátlanul felgyorsította a terméktervezői, fejlesztési, prototípusgyártási és tesztelési folyamatokat. Amikor eljön a pont, hogy nyomtatnánk, vagy akár 3D nyomtatót vásárolnánk, két fő kivitelezési kategória között kell választanunk: az ipari nyomtatók és az asztali 3D nyomtatók széles családja között.

Mindkét kategória remekül szolgálja a prototípuskészítőket, valamint azonos elvet használ, azaz egy 3D modell alapján rétegekre bontva épít fel egy tárgyat, de jelentősek a különbségek is.

Az asztali 3D nyomtató akkor jó választás, ha

És milyen volumennél érdemes egy saját gépbe beruházni? Szerintünk, először is azt fontos figyelembe venni, hogy minél megbízhatóbb, összeszerelt, plug-and-play rendszerű nyomtatót válasszunk, így a kísérletezés, szerelgetés nem fog időt elvenni az érdemi munkától. A 3DHubs riportja szerint ebben a kategóriában a MakerBot Replicator 2, a Makerbot Replicator 2X valamint az Ultimaker 2 a legnépszerűbb modellek. A MakerBot Replicator 2 3D nyomtatóhoz pedig nyár végéig jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá a FreeDee-nek, a MakerBot 3D nyomtatók hivatalos hazai forgalmazójának köszönhetően!  Amennyiben pedig körülbelül havi 10 FDM technológiájú, átlagos méretű 3D nyomtatást végzel, úgy a beruházás már 3-6 hónap között megtérülhet.

Az asztali 3D nyomtatás nem neked való, ha

Neked ipari nyomtatásra van szükséged, ha

Az ipari 3D nyomtató nem neked való, ha

Összefoglalva, mindkét termékkategóriának megvannak az előnyei és a hátrányai. Míg az asztali nyomtatók olcsóbbak, több kísérletezésre adhatnak lehetőséget, miközben végtermékek, kész alkatrészek ritkább esetben készülnek velük. Addig az ipari nyomtatók szinte sosem hibáznak, többféle anyagot képesek kezelni és pontosabb, tisztább felületeket eredményeznek.

Alapvetően a két technológia nem annyira versenytársa, mint inkább egymás kiegészítője egy optimális munkafolyamatban. A lenti képeken a Stratasys (ipari nyomtatók) tulajdonában lévő MakerBot (szálhúzásos asztali 3D nyomtatók) szemlélteti az ideális napi mérnöki tervezési munkafolyamatot és a teljes termékfejlesztési ciklust. Ebben az anyacég gépein készült magas minőségű prototípusokat a MakerBot gépein történő gyors, valós idejű tesztek előzik meg és kísérik végig.

 

 

 

Megosztás
Exit mobile version