Site icon Insiderblog.hu

Feldübörög a miskolci innováció versenymotorja

A legmodernebb alkalmazott anyagtudományon alapuló, korszerű anyagtechnológiákat, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszereket fejlesztenek már most a Miskolci Egyetemen. Egy ehhez szükséges új épületet nemrégiben, június elején adtak át. Az ipari szereplőkkel együttműködő innovációs központ 5,84 milliárd forintos beruházása zömmel uniós támogatásból valósult meg. A projektet Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke az egyetem vezetésével együtt adta át.

Nagyon nagyot lépett előre június elején Miskolc városa, azon belül is a Miskolci Egyetem, azon belül pedig a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, amely a jövőben egy teljesen felújított, látványosan felszerelt épületszárnyban építheti a jövőt. Most adták át ugyanis a közel 6 milliárd forintos összköltséggel épült Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektet.

Az új épületszárnyban a kutatás-fejlesztés már most négy kiemelt nagyvállalati partnerrel, a BorsodChemmel, a Robert Bosch-sal, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel (ÉMI), valamint a Bosch generátorokat és indítómotorokat gyártó részlegéből alakult (egy kínai befektető által felvásárolt) globális multi magyar leányával, a Starters E-Components Generators Automotive (SEG Automotive) Hungary Kft.-vel zajlik.

Az utóbbi partnernek például egészen egyedi, szénalapú kenőanyagot fejlesztenek, az ÉMI-nek több innovatív építési megoldás is készül, míg a BorsodChem számára poliuretán habok kémiai összetételét kísérletezik ki, illetve teszt gyártósorral dolgoznak.

Sőt, e Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kutatói hálózatát immár egy hegesztőrobot és egy fémet nyomtatni képes, egyenként is 40-50 millió forintos berendezés is szolgálja – árulta el az Insiderblog-nak Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, aki csapatával évek óta dolgozik azon, hogy Miskolc valóban elfoglalhassa a kompetenciái alapján őt megillető helyet a magyar innovációs ökoszisztémában.

Ehhez háttérként ott van a 8 karból álló Miskolci Egyetem 1300 fős gárdája, akiknek több mint a fele oktató, köztük csaknem 400 fő mérnök. A FIEK abban is segít, hogy az ő munkájuk a mainál jobban piaci alapokra kerüljön, és jobban hasznosuljon a vállalati szférában. Karöltve persze a helyi diákok lendületével és lelkesedésével.
És egy innovációs központ nem is lenne igazi innovációs központ startup bázis nélkül. Ehhez partnerként ott van a BnL Start Partners inkubátor, amelyet egyébként a Miskolcról indult IND (ma Mysis) alapítója, Vinnai Balázs hívott életre. De kevesen tudják, hogy egy másik nagy hazai siker-startup, a Szallas.hu is az északkeleti nagyvárosból indult.

A mai hallgatóknak és startuppereknek sincsen rossz dolguk, hiszen a Miskolci Egyetem FIEK épületében vadonatúj, igen látványos Co-Working irodákat is kialakítottak. A szomszédban pedig anyagtudományi labor van, köztük az említett új fém 3D nyomtatóval és egy programozható ipari hegesztőrobottal, azért, hogy élesben kipróbálhassák a fent említett, illetve a jövőben beszálló további ipari partnerekkel közös projekteket. Természetesen közel sem kizárólag anyagtudományi és ahhoz kapcsolódó, hanem szinte bármilyen szoftveres és hardveres ötlet fejlesztésének támogatása szóba jöhet.

(x)

Megosztás
Exit mobile version