Site icon Insiderblog.hu

Ez a 10 technológiai trend fogja meghatározni a következő évtizedet!

Az elmúlt években a mai világ egyik leggyorsabban növekvő vívmánya a Technológia. Ezek a fejlesztések a világ minden tájáról óriási segítséget jelentenek az emberiség számára, legyen szó banki, informatikai, egészségügyi és sok más területről.

Szakértőnk ebben a témában Deli Péter, akiről többet itt tudhat meg. Lassú, stabil és izgalmas út fog vezetni a jelen és a jövő technológiájához, amely az elkövetkező tíz (10) évben formálja és meghatározza majd életmódunkat.

1. A tárgyak internete (IoT)
2. Mesterséges intelligencia (AI)
3. Cloud és Edge Computing
4. VR és AR
5. 5G
6. Kiberbiztonság
7. Autonóm és pilóta nélküli járművek
8. Blokk-lánc, azaz blockchain technológia

A tárgyak internete (IoT)

A megnevezés alapvetően az intelligens eszközöket jelöli, egész pontosan az internethez kapcsolt dolgok (eszközök) hatalmas hálózatára utal. Ezek az összekapcsolt intelligens eszközök adatokat gyűjtenek, továbbítanak és osztanak meg. Az elkövetkező években ezek jelentik majd az üzemanyagot, amely az otthoni felügyeletet és biztonságot, az automatizálást és általában az AI-t hajtja majd.

Mesterséges intelligencia (AI)

A mesterséges intelligencia számunkra nem új szó, néhány éve létezik, és valójában az életünk részévé vált. Ez a gépek azon képessége, hogy intelligens módon cselekedjenek bizonyos döntések meghozatalával és bizonyos feladatok végrehajtásával, a megadott utasítások alapján.

Az egyik legfontosabb technológiai trend 2021-ben – és azt követően is – nagy előrelépést fog jelenteni ezen a tudományterületen, például megérkezik a Siri, a Google Assistant és az Alexa.

Cloud és Edge Computing

Az IoT segítségével a cloud és edge computing is köztünk maradt, és segít bennünket. A számítástechnikának ezt a két formáját gyakran említik egymás mellett.

A cloud computing egyrészt bizonyos számítástechnikai szolgáltatások, például tárolás, adatbázisok, szerverek és még sok más szállítása a „felhőn” (Interneten) keresztül, másrészt az edge számítástechnika foglalkozik azzal, hogy ezeket a számítástechnikai szolgáltatásokat szélesebbé, azaz közelebb hozza oda, ahol szükség van rájuk, például okostelefonjainkra és laptopjainkra.

Ez mindenképpen kulcsfontosságú lesz, mivel az adatokhoz való hozzáférés, tárolás és elemzés rengeteg ember vagy egyén számára könnyen elérhetővé válik.

VR és AR

A virtuális valóság (VR) teljes elmerülés a digitális világban, kizárva a fizikai világot. A kiterjesztett valóság (AR) egyszerűen hozzáad egy digitális funkciót vagy elemet az élő/fizikai környezethez okos telefonos kameráink segítségével. A vegyes valóság (MR) a két valóság közvetlen alkalmazása.

Az AR és a VR is kiterjesztett valóság (ER) néven ismert. A szerencsejáték-technológia kiegészítéseként az otthoni kényelemtől kezdve a legjobb online kaszinó oldalakig, könnyen izgalmas és magával ragadóbb digitális élményben lehet része a szerencsejáték világában.

5G

Itt az ötödik generációs mobil hálózati technológia. Igen! kétségtelenül igaz, hogy közel villámsebességű internetkapcsolat nélkül a jövő technológiáinak többsége gyakorlatilag haszontalan lesz. Az 5G gyorsabb, körülbelül 10 gigabájt/másodperces internet-sebességet és stabilabb hálózati kapcsolatot biztosít.

Kanadában, 2020 januárjában a Roger Communications kiterjesztette 5G hálózatát az ország mintegy 130 városára, és még az év vége előtt – úgy gondoljuk -, hogy ez az egész országra kiterjed. És mivel ez a jövő alapja, meglétével más technológiai trendek is jobban fognak teljesíteni.

Kiberbiztonság

Az utóbbi időben rengeteg rosszindulatú fenyegetés és támadás történt egyének és vállalkozások ellen egyaránt. Ezek a támadások az általuk birtokolt számítógépekre, szerverekre, elektronikus eszközökre és adatokra irányulnak.

Erre a növekvő fenyegetésre válaszolva, az eszközök védelmi rendszereinek fejlesztése a következő évtizedben nagyobb sikereket fog elérni a támadások megfékezésében és megállításában.

Autonóm és pilóta nélküli légi járművek

A múltban a katonai szektor jelentősen javult annak köszönhetően, hogy ők voltak a pilóta nélküli légi járművek fő, ha nem egyedüli felhasználói. Ez a technológia az évek múlásával egyre csak javul majd.

A közelmúltban a légi járműveket, mint például a drónokat, a civil társadalomban légifotózásokra és még sok másra használják. De az elkövetkező évtizedekben nemcsak drónjaink lesznek, hanem önálló autók, taxik, sőt vonatok is.

Blockchain technológia

A blokklánc egyszerűen fogalmazva a nyilvános adatbázisokban tárolt digitális információkat jelenti, ahol az egy darabon (blokkon) végrehajtott bármilyen változás hatással van a többi blokkra. Ezért az információk tárolásának, biztonságának és hitelesítésének ezen egyedülálló módszerével az üzleti szektor forradalmi változáson megy majd keresztül, különösen bizonyos tranzakciók és elemzések feldolgozása terén.

Záró gondolatok

A 2020-as év felnyitotta a szemünket a tekintetben, hogy mi vár ránk a jövőben, és ezek a technológiai trendek lesznek a következő nagy durranás a mai generációk életében. Ezért a mi érdekünk, hogy lépést tartsunk a folyamatosan fejlődő technológiai világgal.

Megosztás
Exit mobile version