Site icon Insiderblog.hu

Üdv az internet új korszakában – de mi az a Web3?

Ki gondolta volna az 1990-es években, hogy 20-30 évvel később majd az internet különböző korszakairól beszélhetünk? Ha olvastál mostanában híreket, cikkeket olyan trendi tech témákban, mint kriptovaluták, NFT vagy metaverzum, akkor elkerülhetetlenül is találkoztál a Web3 nevével. A szakértők az internet következő fontos erájának nevezik a Web3-at, de mit jelent ez a ködös kifejezés pontosan?
Az e-feudális korszak vége
„A Web3 egyszerű, könnyen értelmezhető definíciója szerint egy blokkláncon alapuló vagy blokkláncba integrált internet, ahol a kriptovaluták és az NFT-k azokba a platformokba vannak beépítve, amelyeket mi használunk” – magyarázza Téglás András, a Systemfarmer Zrt. IT szolgáltató vállalat ügyvezetője. – „Egy másik, elvontabb értelmezésben a Web3 a felhasználók tulajdonában álló internet.”
Ha jobban belegondolsz, a jelenlegi internet csupán néhány cégóriás kezében van. Ilyen a Meta, az Amazon, a Google – azt is állíthatjuk, hogy napjainkban e-feudális világot élünk, hiszen maroknyi, rendkívül gazdag üzletember uralja a technológiai piacot, akikre gyakran „Big Techként” is hivatkoznak. A megoldás a Web3, ami decentralizálná az internetet.

Kriptorajongók előnyben
És hogy jön képbe a kriptovaluta? Gawin Wood, az egyik legnépszerűbb kripto pénznem, az ethereum társalapítója egy 2018-as blogpostjában így fogalmazott: „Nézd meg, hogy fizetsz az interneten. Önmagadban nem vagy jogosult pénzügyi tranzakciókra, valójában a bankodon keresztül tudsz megvásárolni dolgokat online. Még olyan ártalmatlan kifizetések esetében sem bíznak benned, mint a vízszámlád rendezése havonta.” A Web3 lehetővé teszi, hogy nyílt forráskódú kriptovalutákkal fizessünk, semmint pénzintézeteken keresztül, ezzel is a bankok tulajdonosait gazdagítva.

Újraosztani a hatalmat
Vannak, akik ennél is tovább merészkednek és olyan internetet képzelnek el, ahol a platformok is decentralizáltak és közösségi tulajdonban vannak. Így például a Facebook vagy a Twitter felhasználói az internet egy képzeletbeli verzióján moderálhatnák a tartalmat a közösségi hálón, vagy akár politikai kérdésekre vonatkozó döntéseket is megszavazhatnának. Mindennek alapja egy kripto token lenne: a felhasználóknál lévő kripto token értéke a platform sikerességétől függne, így mindenki ösztönözve lenne arra, hogy a közösségi média felületeket egy jobb hellyé tegye.

Amikor a Web3 esetében decentralizációról beszélnek a szakértők pontosan ezt értik: elvenni attól a néhány cégtől az internetet, akik most kizárólagosan profitálnak belőle, és ezt a hatalmat szétosztani a felhasználók között. Az elképzelés kritikusai szerint a Web3 csak a kripto befektetők vágyálma és technikai, valamint gazdasági szempontból sem megvalósítható elképzelés. Elon Musk, aki nemrégiben jelentette be, hogy felvaz egyik legnagyobb közösségi média hálót, a Twittert csupán divatos buzzwordnek nevezte a Web3-at, aminek semmilyen valósági alapja nincsen.
Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a Web3 nagyobb adatbiztonságot, méretezhetőséget és adatvédelmet biztosít a felhasználók számára, és felveszi a harcot a nagy technológiai cégek befolyása ellen is. Mások azt állítják, hogy a Web3 lehetőséget biztosítana a káros tartalmak terjedésére, és a magántulajdon, valamint a magánélet is veszélybe kerülnének.

„A Web3 jelenlegi formájában valóban még csak egy elmélet, de nem szabad teljesen szkeptikusan hozzáállni a témához. A Mark Zuckerberg által létrehozott, szabadon működő és növekvő metaverzum is az internet harmadik hullámát szeretné meglovagolni – ebből azonban pont az látszik, hogy a jelenlegi Web2 nagy szereplői épphogy nem akarnak lemaradni és elszenvedői lenni a Web3-nak” – mutat rá Téglás András.
Forrás Gawin Wood nyilatkozatához: https://www.cnet.com/personal-finance/crypto/what-is-web3-the-confusing-term-explained/

Megosztás
Exit mobile version