Site icon Insiderblog.hu

EPC döntő: a konnektor nyert!

Ellátogattam a II. Elevator Pitch Competition (EPC) döntőre. Az eseményt nagyon vártam, mert tavaly az Ybl palotában tartott rendezvény fölöttébb impozáns volt: az akkori belső szökőkút mellett, anno maga a befektetői network is pezsgő volt. Idén másként alakult a dolog, de miként?

A MEZŐNY ÉS A ZSŰRI

A tavalyi szökőkút

A tavalyihoz hasonló szökőkút nem volt ugyan, de az Ötker igazán klassz és ünnepélyes helyszínnek bizonyult a döntő számára. A szórakozóhely elkülönített átriuma megtelt a befektetőkből és startupokból álló közönséggel. Maga a zsűri is részrehajló volt az elődöntőből bejutott vállalkozásokkal szemben, és ők voltak a döntő versenyzői:

A NYERTES

A döntés előtt gyors és remélhetőleg halk közvéleménykutatást végeztem a nézők között és a többség a Omixonra és a Smartsocketre tippelt, mint nyertesre. A nyertes a Smartsocket lett. Gratulálok!

Bruckner Zoltán, zsűri tag

Bruckner Zoltánnak (Primus Capital) az értékelésében abszolút igaza volt, hogy klassz versenynek lehetünk tanúi, amelynek nem is a név szerinti nyertese lesz a fő „nyertes”, hanem az, aki később befektetéshez jut. SZÉP VOLT FIÚK: Nagy Péter és Bakó Zsolt szervezők olyan startup versenyt hoztak létre immár másodszor, amelyen igazán színvonalas versengés alakulhatott ki. Igaz ennek hagyományait megtaláljuk a

Nagy Péter, főszervező

SUU-ban (2008-tól) és a web 2.0-s Barcamp versenyben (2009-től), de ettől még az EPC az egyik meghatározó közösségi startup élménnyé vált mindannyiunk számára. Idén kb. 100-an, 120-an vettünk részt a döntőn, de ez nem mérvadó ahhoz a fejlődéshez, amit a szervezők, az EPC-s fiúk kitűztek maguk elé. A versengést záró előadásukban ugyanis ünnepélyesen bejelentették, hogy mától elindult a szintén általuk gründolt COLABS startup központ, amely az Írinyi utcában, mintegy 600 m2-en (!) fogja fogadni a csírázó startupokat.

BEJELENTÉS: COLABS KÖZPONT INDUL!

Az esemény háttérbeszélgetésein kiderült, hogy a szervezők által megálmodott startup központhoz néhány olyan befektető dobta össze a pénzt, akik nemcsak az EPC döntőkön vállaltak szerepet, hanem magánvagyonukból is áldoztak arra, hogy a hazai kezdő ötletek igazi sikersztorivá fejlődhessenek. A networkingbeli pletykák alapján a következők szálltak be a COLABS megalapításába tőkével:

COLABS 2.0, MINT HAZAI MÉRFÖLD!

Colabs 2.0 (új iroda, azaz reloaded)

Szerintem ez viszont a hazai startup világ születésének egyik mérföldköve! Olyan induló lépés, amelyen a hazai angyaltőke hitet tett a csírázóban lévő (azaz seed vállalkozások) támogatása mellett. Azok a befektetők és angyalok, akik most hisznek a Colabs sikerében, egyúttal hisznek a hazai startup vállalkozások sikerében is! Ezzel példát mutatnak és komoly progressziót vállalnak olyan módon, hogy akár magán vagyonuk egy részét kockáztatják a hazai startupok érdekében. Köszönjük! Nekem a mai verseny inkább erről a „közös” eredményről, és nem is a versengésről szólt!

Egy új mérföldről a hazai startup világban! Várjuk a következő!

Megosztás
Exit mobile version