Site icon Insiderblog.hu

Magyar startup szellemiség – verzio 1.0

A napokban sokat gondolkoztam azon, hogy miként is fejlődik itthon a startup világ? Nos volt alkalmam az elmélyedésre: a Colabs megtartotta első DemoDay-t, a DBH elindította startup központját és az egyik támogatott startupom hátat fordított nekem…  Az elmélkedés tárgya mégsem ez volt! Hanem az, hogy miként fejlődik a hazai ekoszisztéma?

AZ ALAPÍTÓK SZELLEMISÉGE

Mindenhol a világon elsőbbséget élvez az „alapítók szentsége” – amikor startupról beszélünk. Gondoljunk csak arra, hogy a világ legmenőbb garázscégeit, a Google-t, a Facebook-ot, vagy éppen a Microsoftot sohasem a befektetők tették azzá, amik. Ebben csak segítő kezet nyújtottak. Mégis itthon, amikor megvizsgálom a hazai kockázati tőke gyakorlatot, akkor napi szinten azzal szembesülök, hogy nagyon kevés az olyan befektetés, ahol az Alapítók a maguk erejében és identitásában megmaradhatnak a startupjaikban. Egyedül talán a Prezi.com ellenpélda, akik évekig képesek voltak sikereiket az Alapítók erejével és a befektetők hátterével létrehozni világsikerüket.

A TÖBBSÉG URALMA

Itthon, ha elmegyünk kockázati tőkét kérni, akkor immár nem titok, szinte a legtöbb kockázati befektető 70-80%-os részesedési igénnyel kezdi – és sokszor így is végzi. Ez annál is inkább döbbenetes, mert a Jeremie-indulásának hajnalán még kb. fele-fele arányban voltak a többséget és kisebbséget is preferáló befektetők. Manapság ez az arány a többséget igénylőkben testesül meg jobbára. Tehát, ha befektetést akarsz, akkor mondj le a cégedről és vesd alá magad az EU-s pályázaton (lásd Jeremie) nyert befektetőknek. Hiszen a többségi részesedés végül is ezt jelenti.  Ez pedig furcsa. Hiszen az EU többségi pénzéből, saját többséget építő kockázati tőke fejlődik itthon – ellentétben minden nemzetközi trenddel. És talán nem emiatt indult a Jeremie program sem… nem ez volt a cél!

A TE CÉGED, A MIÉNK LESZ ELV

Ez a hatalmi erő oly annyira elhatalmasodott, hogy legutóbb, amikor napok alatt éppen kitettek az egyik, általam sokáig támogatott startup-ból és meglepődve konstatáltam, hogy Alapítóként lényegében semmim sincs, akkor a befektető szkeptikusan azt mondta a képembe: „Mit csodálkozol? A konkurens Jeremie-társaságnál már egyik cégnél sem a régi az ügyvezető, mindet lecserélték… Ez így megy most mindenhol! Ne lepődj meg?” – hát én mégis nagyon meglepődtem! Ez lenne a divat a befektetőknél? Átvenni a hatalmat és startupot csinálni az Alapítók, ügyvezetők és vállalkozók helyett? Ez a hazai befektető célja?  Ez a hazai „entrepreneurship”?

LESZ VAJON ÍGY EXIT?

Igen, a mai magyar kockázati  tőke befektetők egy részének a tudatát az határozza meg, hogy minél inkább megszerezni a befolyást és a többségi részesedést. Nem a vállalkozók támogatása és helyzetbe hozása a cél. Másrészük persze tiszteletben tartja a nemzetközi tudást és szerényen megmarad a kisebbségnél. A többségre törekvők pedig igazából egy célt látnak: megszerezni a startup eszközeit és értékét, és ezzel maximalizálni a befektetésük erejét. Ez lehet, hogy rövidtávon nyertes csata. Persze! De  hosszabb távon végzetes hiba! Hiszen ki is lesz az a jövőbeli, potenciális nemzetközi befektető, aki elhiszi az egykori (lásd Jeremie 1-es) befektetőnek, hogy sajnos időközben kifulladt a projekt? Vagy az alapítók közben eltűntek, és egyetlen tulajdonosnak van csak többsége – magának a befektetőnek? Ez hiteles lesz az exitkor?

A VALÓDI NYERTESEK

Nem, ez szerintem nem lesz hiteles! Még akkor sem, ha a cash flow számok gyönyörűek és látszólag jól fejlődik az immár mesterségesen növelt és fenntartott startup. Hiszen nem lesz termő az a „startup mező”, ahol csak az aratógépek futnak  és a csíra vetést immár senki nem végzi. Vagy a csírákat már az elején eltapossa a hazai befektetők többsége.

Érdemes lenne figyelnünk és megbecsülnünk azt a kisebbséget, aki a hazai befektetők közül nem így gondolkozik. Szerintem ebből a befektetői fajtából nagyon kevés van itthon. Sajnos, ők a kisebbség a hazai startup világban.

Figyeljünk rájuk! Ők a jövő nyertesei!

 

 

Megosztás
Exit mobile version