BlogzineHazai pályaMobiltech

Android Workshop a Telenornál

A mobilinternet és az okostelefonok, táblagépek nem csupán a mindennapokat tehetik könnyebbé, de forradalmasíthatják az oktatás és a tanulás jelenleg alkalmazott módszereit – derült ki a Telenor nyári szünet utáni első Android Workshopján.
A mobilinternet adta lehetőségek új távlatokat nyithatnak a hazai oktatásban, hiszen a mobileszközök használata nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is egyre elterjedtebb. A Telenor a Free Association Kft.-vel közös kutatásai szerint a telefonjukon netezők száma fél év alatt 6 százalékponttal 22-ről 28 százalékra emelkedett. Közülük is (nem meglepő módon) a 20-29 éves korosztályban tapasztalatható a legjelentősebb, 8 százalékpontos növekedés. A felhasználók aktív nethasználatához az alkalmazásletöltések – átlagosan felhasználónként 20 alkalmazás – is hozzájárulnak.

Egyre több felhasználó vált okostelefonra, sőt, a táblagép vásárlások számában is növekedés várható – derül ki a kutatásból. Az említett tanulmány szerint az internethasználó lakosság 67%-a új készülék vásárlásakor ma már okostelefont venne, az Ipsos Zrt. hasonló mintán végzett vizsgálata szerint pedig a táblagépek jelenlegi 1 százalékos penetrációja az elkövetkező két évben 11 százalékra emelkedik majd.

A mobileszközök a hagyományos képzési módszereket is alapjaiban formálják át. A tanárok és diákok eszköztárát szélesítve, interaktív módon teszik hatékonyabbá a távoktatást. A mobilinternet segítségével még az egyre népszerűbb multimédiás tartalmak is kiváló minőségben élvezhetők. Az e-learning lehetőségeit tovább bővítő, a mobileszközök előnyeit kiaknázó m-learning megoldások javítják a diákok teljesítményét, ezt külföldi példák, így az Egyesült Királyságban működő Mobile Learning Network (MoLeNet) rendszer tapasztalatai is bizonyítják.

„A Telenor legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegye a mobil szélessávot, és bemutassa a mobilon való internetezés előnyeit. Hálózatfejlesztésünknek köszönhetően Budapesten és környékén már elérhető Hipernet szolgáltatásunk, amely jó minőségű, kompromisszumok nélküli internetelérést tesz lehetővé. Így teljes mértékben kihasználhatók az okostelefonok lehetőségei, amelyek egyébként a Telenornál értékesített készülékek harmadát teszik ki. Az egyre népszerűbb androidos mobilok ugyanis az élet számos területén segítségünkre lehetnek. A több százezer alkalmazás között rengeteg olyan applikáció található, amely például a tanulást is egyszerűbbé teheti. Az épületeket, műtárgyakat felismerő Google Goggles alkalmazás például egyaránt hasznos egy művészettörténész hallgató és egy gimnazista számára, sőt több app segíti az aktív nyelvtanulást, valamint a matematikai problémák megértését.” – mondta III. Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A Telenor hatodik, eddigi legsikeresebb, Android Workshop Education címet viselő, őszi szezonnyitó rendezvényének középpontjában a mobilkommunikáció és az oktatás kapcsolata állt. Az eseményen a résztvevők a tanulást és tanítást segítő módszerekkel, alkalmazásokkal ismerkedhettek meg. Az egyszervolt.hu szakértői arról beszéltek, miként segítheti az Android operációs rendszer az oktatásban elengedhetetlen készségfejlesztést. Az androidportal.hu szerzője a tanulást, a tanagyag megértését, elsajátítását támogató applikációkat mutatott be, a British Council Magyarország munkatársai pedig bevezették a vendégeket az aktív nyelvtanulást segítő appok világába.

„Androidos applikációink fontos kiegészítő eszközei lehetnek a nyelvtanulás hagyományos módszereinek, hiszen az alkalmazások játékossága komoly motivációt adhat minden nyelvtanulónak életkortól és nyelvtudásuk szintjétől függetlenül. Az alkalmazások segítségével egy okostelefon-tulajdonosnak több lehetősége van arra, hogy időt szakítson a mindennapi nyelvgyakorlásra, például a munkából vagy az iskolából hazafelé menet”.– nyilatkozta Gergely Zita, a British Council Magyarország angol nyelvi programfelelőse.

A rendezvényen a gyártó legújabb készülékei között bemutatták a Samsung Galaxy Note-ot, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. és a Telenor még idén közösen vezetnek be hazánkban. A táblagépek és az okostelefonok tulajdonságait egyesítő, a szeptemberi berlini IFA kiállításon bejelentett androidos „hibrid” készülékben kétmagos, 1,4 gigahertzes processzor és erős akkumulátor működik, illetve két, egy 8 és egy 2 megapixeles kamerával szerelték fel. A készülék érdekessége, hogy 5,3 hüvelykes érintőképernyőjén speciális ceruzával jegyzetek készíthetők.

Megosztás