Site icon Insiderblog.hu

Startupper bevándorlók

A Szilícium-völgyeben a startupok felét bevándorolók alapították, vajon nálunk milyenek az ide érkezők lehetőségei?

A más országból érkezők új szemléletet is hozhatnak, és egy kis segítséggel sikeres cégeket alapíthatnak – mint ahogy sok magyar is tette kivándorlóként Nyugat-Európában vagy Amerikában.
A Szubjektív Érték Alapítvány átfogó projektet indított „Saját erőből – Program vállalkozó szellemű migránsok részére” néven, azzal a céllal, hogy segítsen az EU-n kívüli bevándorlóknak megvalósítani saját vállalkozási ötletüket, előremozdítva ezzel munkaerő piaci belépésüket és integrációjukat.

A migránsok magyarországi munkaerő piacra való belépési nehézségeit a gazdasági válságon kívül a helyi lehetőségek hiányos ismerete is nehezíti. Fontos célkitűzésünk volt, hogy a programban résztvevők világos képet kapjanak a munkaerő piaci beilleszkedésük módjáról, és megtalálják a kultúrák közti különbségekben rejlő lehetőségeket.

A programba olyan Magyarországon élő tehetséges migráns fiatalok jelentkeztek, akiknek határozott elképzelésük, konkrét ötletük volt egy saját vállalkozás elindításához.

A legtehetségesebb 25 jelentkező fejlesztő workshopokon elsajátíthatta azokat a szükséges üzleti alapismereteket és készségeket, amely a munkaerőpiacon a sikeres megjelenés feltétele, ezen felül kialakították a saját tevékenységük arculatát, és elkészítették az induló termékeiket. Az ötlet megszületésétől így egészen a gyakorlati megjelenésig segítséget nyújtottunk a bevándorló fiataloknak.

Néhány ígéretes projekt:

A Szubjektív Értékek Alapítvány Saját erőből 2.0 című projektje az Európai Integrációs Alap támogatásával valósult meg.

 

Megosztás
Exit mobile version