Blogzine

Önnek is fontos a fizetés biztonsága?

Nagyon bízunk benne, nagyon szeretjük a készpénzt, de valójában, ha végiggondoljuk nem éppen biztonságos módja manapság az értékek tárolásának és a vásárlásnak sem. Nézzük, milyen alternatívát kínál a modern technológia.

Biztos, ami tuti – tartja egy régi mondás. Igen, különösen így van ez, ha a pénzünkről, sőt, „az én pénzemről” van szó. A készpénzt – ahogyan sokszor én is – a nagy többség valahogyan mindig többre tartja, mint a plasztiklapokon vagy a bankszámlán tárolt elektronikus pénzt. Mi több, tízből kilencen meg vagyunk győződve arról, hogy a zsebünkben lévő kápé sokkal nagyobb biztonságban van nálunk, mint a rejtélyes működésű plasztiklapunkon.

Ám ahogyan sokakkal, velem is előfordult már, hogy véletlenül kimostunk pár farmerzsebbe gyűrt papírpénzt, majd pénzünk foszlányait a mosógépből kellett kipucolnunk. De olyan sztorit is hallottam, amikor apuka eladta az autót, hazavitte az egymillió forintot, hogy ahhoz teszi majd a többi pénzt, és úgy veszi meg az új járgányt. Tanakodott a nagy értéket hová tegye, azután – talán egy filmben látott ötlettől vezérelve – a sütőbe dugta el a kisebb vagyont. Majd másnap nyugodtan ment dolgozni. Viszont nem szólt a párjának sem a dologról, így az anyuka másnap bekapcsolta a sütőt – és elfüstölte a régi járgány vételárát…

Hallottunk persze ellopott hitelkártyákról és visszaélésekről, de nem árt tudni: ott sokszoros a biztonság, és ha baj is történik, akkor is ott van a letiltás, illetve a kötelező biztosítás, ami limitálja a kárunkat még akkor is, ha a mi hibánkból történt meg a kártya elvesztése! Magyarán álomba ringatja magát az, aki azt hiszi, hogy készpénze nagyobb biztonságban van.

Gondoljunk bele: éppen a készpénzünk van nagyobb veszélyben: ha ellopják vagy elveszítjük nem sokat tehetünk, még a nevünk sincs ráírva, így a becsületes megtalálók sem tudnak mást tenni, minthogy zsebre gyűrik. Ha kártyánk vagy telefonunk veszik el, sokkal nagyobb az esély arra, hogy valaki visszajuttatja azt.

Mint láttuk nem csak a PIN kódunk, hanem a napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek is segítenek, nem is szólva az SMS értesítőről, s ha mégis elvész a kártya, és nagy ritkán sikerül valamennyit leemelni róla, akkor rendszerint a biztosító megtéríti a kárt!

Az utóbbi években a biztonság még tovább fejlődött. Nem nehéz továbbgondolni: ha a plasztiklap a mobiltelefonba (okostelefonba) költözik, különböző biztonsági megoldásokkal még inkább védve tudhatjuk a pénzünket. Miért? Nézzük az érveket. Az első és legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy a tárcánkat könnyebben elveszítjük, a plasztiklapot könnyebben ott felejtjük a fizetéskor, de az okosmobilunk „igazi és végérvényes elhagyása” a többségnek nehezen szokott összejönni. Miért? Mert a telefont fél percenként nézzük, ellenőrizzük, megtapogatjuk a zsebünkben, de még a női táskákban is az van a legjobban elérhető helyen.

De az csak az egyik dolog, hogy szinte azonnal észrevesszük a telefon elvesztését. A másik, hogy ha elveszítjük, vagy akár el is emelik tőlünk, szinte lehetetlen „kinyitni” azt. Persze, ha ujjlenyomattal, vagy akár csak egy kicsit trükkösebb „összekötős ábrával” azaz Minta lerajzolásával védjük. (Még az FBI is profi segítséget kér számos alkalommal, amikor egy letartóztatásnál elkobozzák a mobilt és a bűnöző nem hajlandó kinyitni a telefont!)

A zár nélküli telefonok persze igen veszélyeztetettek, és a sokak által kedvelt négy jegyű PIN-nél ajánlatosabb inkább hatjegyűt használni, persze nem hat darab 1-esből vagy a születési dátumunkból állót. A pontok vonalakkal összekötése, azaz a minta rajzolása (legalább 7-9 pont!) még jobb lehet, már, ha nem túl egyszerű. Szerintem talán a legjobb az ujjlenyomat felismertetése Egy szó mint száz: egy jól lezárható okostelefon még elvesztés, ellopás esetén is igen ritkán törhető fel, ráadásul a távoli letiltás már sok készüléknél megoldott, például a legnépszerűbb Apple iPhone szériánál.

Ha ez nem lenne elég a biztonság-fanatikusoknak, akkor érdemes tudni: történt pár olyan dolog az elmúlt években, ami alapjaiban változtathatja meg milliók, százmilliók hozzáállását a bankkártya-biztonsághoz. Az Apple vagy a Samsung mellett ugyanis a Google is kijött egy olyan megoldással, amely az eddigieknél sokkal könnyebben teszi lehetővé, hogy egy Androidos (NFC chippel ellátott) telefonba beköltözzön akár a meglévő bankkártyánk is!

A beköltözés talán nem is a legjobb szó, mert nem arról van szó, hogy a fizikai formában meglévő plasztiklapunk egy az egyben bekerül a készülékbe. Előbb a bankkártyánkból készül egy virtualizált verzió. Szaknyelven: tokenizálás történik, azaz egyfajta elektronikus lenyomata, másolata lesz a kártyánknak.

Ennek több előnye van, de a legfontosabb a biztonság: ez a telefonban létező bankkártya ugyanis a banki oldalról bármikor letiltható, de sokkal fontosabb, hogy a telefonnal történő, fizikai terminálon lévő pittyentéshez nem ugyanazok a kódok lesznek felhasználva. Az is lényeges, hogy nincsen internetes adatforgalom a fizetés során. Ha netközelben van a telefonunk, akkor minden esetben tíz, teljesen egyedi tokent, alaposan titkosítva, letárol, és ezeket használja a fizetés során. Azaz csak akkor lehet ezek lájárta után fizetni, ha újra feloldjuk, kinyitjuk telefonunk. Ahhoz, hogy telefonunkkal más tudjon fizetni, ki kell tudnia nyitni az ujjlenyomatos vagy másfajta védelmünket, majd ezután még egy további biztonsági kódot is ismernie kell általában a fizetéshez.

Összefoglalva tehát: egyrészt a telefonunkat igen ritkán veszítjük el, szinte azonnal észrevesszük, érzékeljük, ha nincs nálunk (ellentétben a tárcánkkal, bankkártyánkkal). Másrészt az ujjlenyomattal lezárt – és további fizetéshez szükséges 6 jegyű PIN-el vagy más kóddal is védett – virtualizált bankkártyával sokkal-sokkal nehezebb illetéktelennek fizetni, mint a szokásos bankkártyákkal. Ráadásul a virtuális bankkártya távolról még gyorsabban és hatékonyabban letiltható. Ezen felül – jogosult hozzáférés nélkül – hamar le is járnak a tokenek, ha mégis valahogyan olyanhoz kerül a telefonunk, aki visszaélne vele. Ha pedig mégis megtörténne, még mindig ott vannak a fizetési és vásárlási limitek, a letiltás lehetősége, illetve az ügyfél limitált felelőssége a jóhiszemű elvesztés vagy lopás esetén!

Egyszóval a telefonba varázsolt bankkártya egy rendkívül biztonságos pénztárolási és fizetési mód.

Ön mit gondol? Ossza meg észrevételeit Velünk kommentben!

Megosztás