Site icon Insiderblog.hu

Ilyen egy gyorsan programozható mobil robot

Képzeljünk el egy olyan mobil robotot, amit pár óra alatt be lehet programozni és – a komplexitástól függően – pár nap alatt integrálni lehet az olyan termelési hálózatokba, mint az ERP rendszer. Képzeljük el, hogy az alkalmazottaink képesek programozni a robotokat és nincs szükség külsős szakemberekre. Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Nézzük meg, milyen egy tipikus telepítési folyamat!

A robotizáció elterjedésének egyik hátráltató tényezője az a tévhit, hogy az ipari robotok drága, nagyméretű nehézgépek, melyek a gyártósorhoz, vagy a belső logisztikai folyamatokba való telepítése csak professzionális segítséggel oldható meg. Azonban a robotok új generációja, az ún. autonóm mobil robotok (AMR-ek) új távlatokat nyitnak meg a vállalatok számára a belső logisztikai folyamatok kezelését illetően. Ezek a robotok gyorsan telepíthetőek, nincs szükség a gyártóterület megváltoztatására, és a programozói ismeretekkel nem rendelkező alkalmazottak is könnyedén képesek programozni őket. Felmerül a kérdés, tényleg lehet ez ennyire egyszerű? Igen, lehet, és meg is mutatjuk, hogyan:

A Mobile Industrial Robots (MiR) megoldásai esetében az elsődleges telepítés rendkívül egyszerű, aminek köszönhetően a robotok forradalmasíthatják a belső logisztikai folyamatokat és így már kezdettől fogva versenyelőnyt nyújthatnak. Egy MiR robot (melynek súlya mindössze 67 kg) teljesen összeszerelve érkezik a vásárlóhoz. Az emberekkel ellentétben a robotnak nincs szüksége pihenésre, de töltődésre igen – 80% energia feltöltése 2 órát vesz igénybe.

A robot bekapcsolása után a működtetőnek wi-fin keresztül össze kell kötnie azt egy PC-vel, tablettel vagy okostelefonnal. A robot lézeres szkennelő rendszerével feltérképezi a gyárterületet és létrehoz egy belső térképet, aminek segítségével ezután tájékozódik. Ez a térkép kulcsfontosságú ahhoz, hogy a robot el tudja magát helyezni a környezetében. A felhasználó különböző útvonalakat és feladatokat, küldetéseket adhat hozzá ehhez a térképhez, az intuitív kezelőfelületen keresztül. Egy küldetés többféle műveletet is tartalmazhat, pl.: „Menj a polchoz!”, „Várj 30 másodpercet!”, „Ha valaki feltölt áruval, menj a kirakodó zónába! Ha nem történik semmi, vedd fel a várakozó pozíciót!” Ha a vásárló két, vagy több MiR robotot használ, akkor a MiRFleet irányítási rendszer előnyeit is élvezheti, melynek segítségével gyorsan és központilag lehet a robotközlekedést menedzselni. A flotta szoftver automatikusan priorizál, és kiválasztja azt a robotot, amelyik a pozíciója és elérhetősége alapján a legalkalmasabb az adott feladatra.

A folyamat egyszerűségét látva nem véletlen, hogy egyre több vállalat kezdi felismerni a mobil robotokban rejlő lehetőségeket. Korábban az automatizálás e fajtája Magyarországon csak a versenyelőny megteremtésének egyik eszköze volt (pl.: gyártási ciklus lerövidítése, gyártási költségek csökkentése), azonban ma már a piacon való túlélés múlik rajta.

Megosztás
Exit mobile version