Site icon Insiderblog.hu

Jeremie II. – villáminterjú a CoreVenture-rel

A magvető alapok között nyert a második Jeremie pályázaton az alap, új szereplőként különösen érdekes a vélekedésük a hazai feltörekvő cégekről.

Kérdéseinkre a CoreVenture vezéigazgatója, Gaál Csaba válaszolt.


Milyen személyes véleményed van a hazai startup életről?

Gaál Csaba: Meggyőződésem, hogy a hazai startup világ óriási lehetőségeket tartalmaz mind az ötlet-/projektgazdák, mind a befektetők számára. Magyarország hagyományosan és külföldön is ismert az élet valamennyi területén érvényes kreativitásáról, amely a siker egyik kulcs eleme ebben a szektorban is. Ehhez a kreativitáshoz azonban véleményem szerint mérsékelt vállalkozói szellem kapcsolódott a múltban. Kevesen mertek az ötleteiknek élni, azok megvalósításába belevágni, vagy, ha meg is tették, tapasztalat, kapcsolat, tőke híján sokan elvéreztek. Az elmúlt évek fokozottabb gazdasági kihívásainak egyik hozadéka lehet, hogy a kreativitás szintjéhez képest indokolatlanul alacsony vállalkozó szellem erősödhet. Egyre többen, főleg fiatalabb generáció gondolja úgy, hogy a biztos munkahely megszerzése helyett egy jól menő saját vállalkozást szeretne kialakítani, és ehhez meg is vannak az ötletei. Üdvözlendő, hogy az elmúlt években több új típusú pénzügyi forrás is elérhetővé vált az induló vállalkozások számára, és a startupokat támogatni, fejleszteni hivatott intézmények új dimenziói is megjelentek – gondolok itt elsősorban azokra az inkubátorházakra, amelyek a induláshoz szükséges infrastruktúra puszta biztosításán túl a vállalkozás tényleges elindításában, piacosításában is tevékenyen részt tudnak és kívánnak venni. Erre mindenképp szükség is van, továbbá a hazai gazdasági képzésben is célszerű lenne nagyobb hangsúlyt adni a vállalkozások indításával, működtetésével kapcsolatos gyakorlati ismeretek terjesztésének. Leginkább ezeken a területeken látok tennivalót a külföldi országok gyakorlatához képest. Biztos vagyok benne, hogy a hazai startupok fejlesztésére a jövőben még több energiát fog az ország fordítani, hiszen a hazai induló vállalkozások az egyik nagyon fontos kitörési pontot jelentik a magyar gazdaság számára.

Milyen tervekkel indul neki a Core Venture a Jeremie 2-nek?

Gaál Csaba: Maga a Core Venture egy fiatal vállalkozás, vezetői azonban több évtizedes, a gazdaság különböző területein szerzett tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik számos zöldmezős beruházást indítottak el. Elsődleges célunk, hogy a Core Venture betöltse azt a szerepet a hazai gazdaságban, amelyet a Jeremie 2 program elvár az abban közvetítőként kiválasztott szereplőktől. Egyrészt a hazai mikro- és kisvállalkozások igényeit meg akarjuk érteni és együtt akarunk velük dolgozni abban, hogy a közösen kialakított üzleti elképzeléseket maximálisan meg tudják valósítani. Ahogy egy karikatúrán láttam: az „O”-ban ne az „O” betűt, hanem a kereket lássuk és kerékként hasznosítsuk. Másrészt az üzleti elképzelések megvalósításához a leginkább megfelelő finanszírozási konstrukciót akarjuk partnereinkkel közösen megtalálni.

Van-e közvetlen kapcsolatod a hazai vagy a nemzetközi startup ökoszisztémával?

Gaál Csaba: Jómagam több, mint 10 évet egy másik iparágban, a hazai, illetve a nemzetközi életbiztosítási szektorban töltöttem, ahonnan néhány hónapja csatlakoztam a kockázati tőke világához. Első ránézésre ugyan kevés hasonlóság mutatkozik a két szektor között, pedig számos közös jellemzővel bírnak: mindkettő hosszú távú business, a siker kulcsa mindkettő esetében a kapcsolati tőke és az üzleti partnerek közötti bizalom és mindkét területen erős versenyben kell helyt állni. Ugyan portfólió társaságként volt alkalmam kockázati tőkebefektetővel együttműködni, így bizonyos gyakorlati előélettel rendelkezem, nagyon fontosnak tartom, hogy valamennyi meghatározó szereplővel mind itthon, mind külföldön élő és tartalmas személyes kapcsolatot tudjon a Core Venture, illetve Kollégái kialakítani. Örömmel tapasztalom, hogy a hazai startup élet szereplői szoros külföldi kapcsolatokkal bírnak, többen külföldi tapasztalataik alapján indították el és működtetik startupokkal foglalkozó vállalkozásaikat. Erre mindenképp szükség van, amelyet folyamatosan ápolni, erősíteni, fejleszteni szükséges, hiszen csak így lehet sikerre vinni a hazai induló vállalkozásokat.

Mit vársz ettől a kihívástól?

Gaál Csaba: Nagy örömmel vágtam bele az új kihívásba, ami a Core Venture-nek a kockázati tőke iparágban való sikeres elindítását és a Jeremie 2 programban való eredményes működtetését jelenti. Azt gondolom, hogy minden adott a közös sikerekhez. Külön hozadéka az új feladatnak, hogy a kockázati tőke világán keresztül a potenciális portfólió társaságok révén számos, egymástól gyökeresen eltérő, akár egészen speciális gazdasági, üzleti területet lesz alkalmunk közelről megismerni, miképp a nélkülözhetetlen nemzetközi jelenlét is fantasztikus élményeket és reményeink szerint üzleti sikereket fog eredményezni.

Megosztás
Exit mobile version