BlogzineJeremie-dosszié

Jeremie I. dosszié 2. rész: Central Fund

Folytatjuk úttörő sorozatunkat, amelyben a Jeremie-befektetőket kérdezzük körbe, hogy látják a hazai kockázati-tőke piac fejlődését, és alapjuk teljesítményét.

Ezúttal Gerő Viktor, a piacon szintén aktív Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere válaszolt kérdéseinkre.

 

Gerő Viktor, Central Fund

 

1. Hány startupba és pontosan mikbe fektetett be az alap eddig?

Az Alap eddig 7 társaságba, több iparágban fektetett be.

Többek közt: IT, Telco, Egészségügy, de például a Zinemath Zrt.révén van portfolió cégünk a filmiparban is.

 

2. Mennyi pénzt helyezett ki az alap (folyósítottak) eddig pontosan?

 

1,4 Milliárd forintot.

 

3. Kisebbséget vagy többséget kér az alap rendszerint a befektetéséért a startupban?

 

A befektetéseinkben szeretünk többségben lenni, de a portfólión belül előfordul olyan cég is ahol kisebbségben vagyunk.

 

4. Milyen szektor a fő befektetési célpont? Mik a kedvelt ágazatok?

 

A portfóliónk több iparági szegmenst érintenek, ahol az Alap nem csak tőkével, hanem az iparág szakértőivel valamint kapcsolatrendszerével is segítik a cégek növekedését.

 

5. Miként értékelik a startup kínálatot? Kielégítő-e a kínálat befektetésre váró projektből? Ha nem, akkor ezt miként lehetne növelni?

 

Sok induló vállalkozás keres fel minket és a nagy számok törvényszerűsége alapján találunk ígéretes befektetési célpontokat is. Hazánk tradicionálisan innovatív ország, örülünk, ha az innováció egy ütőképes, hiteles csapattal is párosul.

 

6. Mire figyeljenek a startupok jobban, mielőtt jelentkeznek?

 

Sokszor látjuk hiányát az alapos piac ismeretnek. A vállalkozásoknak jobban fel kell készülniük a konkurenciából, a potenciális ügyfelekből is. Gyakori, hogy az ötlet és a megvalósítás mellett nem fordítanak elég hangsúlyt az exit lehetőségekre. Azt gondoljuk, hogy a felkészült vállalkozásoknak már korai szakaszban is kell, hogy legyen exit stratégiájuk.

Érdemes még megemlíteni az üzleti terv kellő megalapozottságát. Mint tudjuk, egy terv sok mindent elbír, de mi szeretjük a valósághoz legközelebb álló üzleti tervet megvalósítani a partnercégekkel.

 

7. Milyen projekteket vártok igazán? Kiknek érdemes felkeresni az alapot?

 

Elsősorban magas növekedési potenciállal rendelkező, időben piacra lépő vállalkozásokat szeretünk, ahol a jó ötlet mellett egy szakértő elkötelezett csapat dolgozik a megvalósításon.

Várjuk az innovatív korai vagy érettebb fázisban lévő vállalkozásokat is.

 

8. Mit szóltok a Jeremei II hamaros érkezéséhez? Hogy fogja ez a piacot érinteni

 

Azt gondoljuk, hogy a Jeremie I program sikeres katalizátora volt hazánkban a vállalkozói életnek. Reméljük, hogy a Jeremie II programmal a hazai startup kultúra még egy osztállyal feljebb léphet és komoly üzleti sikerek alapjait teremtheti meg. Bízunk benne, hogy a sikeres piacra lépéshez mi is hozzájárulhatunk.

 

9. Szükségesek-e itthon az inkubációs programok?

 

Az inkubációs programokban komoly potenciált látunk, ezért is fektetett be az Alapunk az egyik legnagyobb hazai startup inkubátorba a Colabs-ba.

 

10. Mi a Jeremie-I program legnagyobb vívmánya, sikere?

 

A 8-as pontban említett edukációt tartjuk kiemelten fontosnak. Az elmúlt időszakban új kifejezések (startup, elevator pitch stb..) kerültek be a köztudatba, ami mind a vállalkozások elindítását és sikeressé tételét jelzik.

 

11. Mikorra várja az alap az első sikeres exit-et? Kik lehetnek a befektetők? Hány exittel lennétek elégedettek?

 

A következő 2 évben várunk sikeres exitet. Befektetőknek egyaránt örülünk szakmai és pénzügyi befektetőnek, nincs preferenciánk.

Természetesen tisztában vagyunk a sikeres exit arányokkal, de arra törekszünk, hogy a portfólió cégeink többsége sikeres, exiten lehessen túl.

Megosztás