Site icon Insiderblog.hu

NGM új párbeszéd: Budapest HUB – 2. rész

Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM államtitkártól egy hete meghívót kaptam a “Budapest HUB” munkacsoport alakuló ülésére. Ez a hazai startup ökoszisztéma fejlődését szeretné előmozdítani. Az 1. részben a meghívót, a 2. részben a mai, első ülésről szóló beszámolót olvashatjátok. Utána várom a javaslatokat! (info@suu.hu)

A mai ülés (lehetőleg) objektív beszámolója:

Kb 35-40 megjelent helyet foglalt a pogácsás, kis táblás ültetéses asztalnál. Dr. Cséfalvay köszöntött mindenkit, majd elmondta: Egyértelműen látszik, hogy itthon valami megmozdult és áttörés várható startup fronton. Az, hogy ez „valódi áttörés” lehessen, ahhoz a szereplőknek érdemes összefogniuk. Ebben szívesen segíthetnek és felajánlja, hogy az új támogatási időszakban akár nagy pénzek is megmozdíthatóak lesznek ilyen célra. Szerinte ugyanis kell, hogy legyen erre egy közös vízió és ennek a párbeszéden alapuló létrehozását szeretnék támogatni, a kormány eszközeivel. Ezt a víziót igazából a 2014-20-as új EU-támogatási időszakra tervezi, de egészen 2030-ig is eltarthat.

Célja, hogy nemzetközileg a magyar startup ökoszisztéma tovább erősödhessen és Budapest igazi fejlesztési és innovációs központ legyen. Ez a „hub”.

Ennek az esélyei igen jók, a régióból rajtunk kívül talán többek között az észtek és a csehek vannak előlrébb. A 2014-20-as EU-támogatási időszakban várhatóan a duplájára nő a K+F keret (az nem hangzott el, hogy minek a duplájára) és ennek egy része akár a hazai startup ökoszisztéma számára is fontos célokra fordítható. A tervezés most zajlik, de ebbe a startup világ szereplőit is szeretnék bevonni. A munkacsoport ebből a célból jött létre. A közös munka célja a vélemények begyűjtése, majd egy közös vízió kidolgozása, amelyet a tárca próbál képviselni a kormányzat felé. Konkrét cél, hogy kb. 1,5 hónap múlva létrejöjjön ez a vízió, amely akár listaszerűen tartalmazza a főbb kéréseket és javaslatokat a szektor részéről.

— A közönség javaslatára az első megszólalók között maguk a hazai sikersztorik képviselői kaptak szót, mondván „a sikeresek mit látnak, javasolnak és mit szeretnének?”

Árvai Péter, a Prezi.com vezetője elmondta: A sikeres startup-ok részére közös probléma és kihívás, hogy a nemzetközi piacon kell megfelelniük és ennek legfontosabb eleme, hogy itthon rendelkezésre álljon megfelelő fejlesztői utánpótlás. Többek között ezért indították el – a Ustream-mel, LogmeIn-nel közösen – a Budapest Bridge programot, amely a nemzetközi startup világba való beilleszkedést segíti. Cél „Budapest szexisségét felépíteni” a startup világban. Ennek része lehet majd, hogy a régióból sikk legyen ideköltözni és itteni startup-nál dolgozni. A Budapest Bridge készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy

a hazai fiatalok 45%-a külföldre szeretne menni.

Szerinte ezt meg lehetne, kellene fordítani. Gyakorlati ötlete, hogy globális PR-hadjáratot kellene indítani a magyar startup világ bevezetésére. KOMMENT: Tehát Péter főleg a HR-szempontokat és utánpótlás nevelést tartja fontosnak. Érthető, hiszen a Prezi.com évek óta komoly növekedési pályán van. Ez napi szintű kérdés náluk.

Valner Szabolcs szerint nem pénz kérdés a tudás idehozása, hiszen a világban sokan akarják a Szilícium völgyet lemásolni, mégsem tudják. A tudásminta a legfontosabb és az ottani tudás átvétele.

Szőke Márton javasolta, hogy szabályozási szempontból könnyítse a kormányzat az opciós jogok alkalmazását. Kiemelte az izraeli és skandináv mintát, ahol tudomása szerint eleve a startup alapításkor, alanyi jogon támogatások járnak a startup-oknak. Ő is megerősítette a fejlesztő utánpótlás fontosságát. — KOMMENT:  Az „opciós” felvetést nem értettem pontosan, mert szerintem opciót tudunk most is alkalmazni itthon, ennek nem látom jogi akadályát… 

Vajta László, BME rektor szerint nemcsak a „növényi beporzással” kell foglalkozni (gondolom ez a „startup” a professzor úr definíciója szerint), hanem a teljes nevelési folyamatot erősíteni kell. A szellemi utánpótlás erősen „korlátos”, hiszen kis ország lévén eleve hátrányból indulunk. Ezzel lényegében Árvai Péter felvetésére válaszolt, kiegészítve azzal, hogy valóban nagyon tehetségesek vagyunk és a BME-re is ilyen diákok jelentkeznek. Felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak a sikersztorikat kell figyelnünk, hanem azt is, hogy „mitől nem lettünk sikeresek?” és ezeket a példákat is ki kell elemezni. És itt elhangzott egy gyönyörű hasonlat, így kiragadva:

„Én ugyan nem vagyok szószólója az ősmagyar nyereg alatt puhított spinoff-oknak”

És valahogy így folytatódott: … de számos esetben ezek sikertelensége, vagy a fiatalok tömeges elvándorlásának oka, a kihívás hiánya és egyfajta elégedetlenségi probléma az itthoni tudás környezettel szemben. Ennek orvoslása lehet az ökoszisztéma megerősítésének fő kihívása. A környezet megváltoztatásában a nagyvállalatoknak is komoly szerepe lehet. KOMMENT: Itt a kis ország, nagy szellemi potenciál, de komoly elégedetlenség háromszöget detektálhattuk.  

 

Hild Imre elmondta, hogy mennyire fontos az amerikai példa és, hogy a fiatalok számára a tanulás a kiemelt. Imre beszédét nem tudtam jegyezni, mert irdatlan tempóval és lelkesedéssel beszélt, de nézeteit jól ismerhetitek az iCatapult bejelentésekről. Ő is nagyon üdvözölte a kezdeményezést. — KOMMENT: Imre léci kommenteld be, hogy mit üzentél.. köszönöm!

Záboji Péter szerint a startup lét csupán egy projektfázis és maga az entrepreneur a fontos. A startup

„egy olyan projektfázis, amelyben a csapattagok keresik a megvalósításhoz szükséges utat”.

Ebben kell nekik segíteni és ez az ökoszisztéma építés fő feladata. Évekkel ezelőtt ő mondta először az „ökoszisztéma” szót és ezért is nagyon hisz ebben. — KOMMENT: Itt vitatkoznék, mert szerintem az „ökoszisztéma” szó elterjesztésében nekünk is volt szerepünk. Lásd blog teteje. Amúgy igaz, és progresszív Péter üzenete. Grat!

A rövid összefoglalóból magamat a végére hagytam: szerintem az állam segíthetne a szabályok újragondolásában, mert ugyan rengeteg a tőke itthon, de egyre több fiatal menekül a külföldi befektetőhöz. Érdekes folyamat, hogy például Csehországból pedig idejönnek startup-ozni. A Jeremie működés nem átlátható, ahogy a Magyar Nemzet is felvetette a kérdést, nem látjuk eljut-e a startup-okhoz rendben a támogatás.

———-

A csaknem másfél órás párbeszéd igen konstruktív volt. Mindenki üdvözölte a kezdeményezést. A következő ülés előtt kapunk egy összefoglalót, majd kérik, hogy mindenki listázza a javaslatait és utána ezek tárgyalása következik.

Felajánlom, hogy a véleményeket és ötleteket szívesen begyűjtjük, és közösségi véleményként továbbítom a munkacsoport felé. Sőt, ha valakinek hosszabb véleménye van, akkor kérem jutassa el hozzánk (mármint a „blogszerkesztőséghez”) és ha a többiek is támogatják, akkor szívesen közre adjuk.

Illetve elnézést, ha valaki véleményét kihagytam. Kérem írja meg, és kiteszem…

Szóval várjuk a javaslataitokat, legyen közös cél a Budapest HUB! A kezdeményezőknek pedig köszönjük a lehetőséget és szívesen támogatjuk a hiper progresszív ötletet!

 

Megosztás
Exit mobile version