Site icon Insiderblog.hu

COLABS EVER! (party calling)

A hazai start-up történelem része, amit a Colabs-os fiúk csináltak! Nagy Petrosz, Borbély Gábor, Bogár Bence és persze Bakó Zsolti. És csütörtök este 5 éves bulijuk lesz! Kötelező menni! Éljenek!

KICKOFF 2009

Szóval a Colabs kb. 2009. júniusban indult, amikor még alig voltunk itthon, aki hallott a start-up-okról. Záboji mester (a start-up-ok Jodája – komolyan!) is csak 2009 körül települt haza. Én is még a Blogtert nyomtam és nagyon misztik volt az egész start-up mizéria. 2008-ban gründoltuk össze, kb. huszonvalahányan a Startup Underground  (SUU) konferenciát Doransk-val, Terray Tamással, Berényi Konráddal és Petényi Márkkal. Mindez úgy történt, hogy mindenki bedobott a közösbe 5-10-20 ezer forintot és ebből kibéreltük az Aranytizet. Aztán Konrád kitalálta, hogy a büfé is becsület kasszás lesz és elsőre eljöttek vagy 100-150-en, majd 2009-ben már 200-300-an voltunk.

AZ ALAPÍTÓI ÖTLET

És talán a második SUU konferencián jött oda hozzám Nagy Petrosz és talán Borbály Gábor, hogy gratula meg minden a SUU-hoz, de ők igazából szeretnének bemutatkozni és nagyon start-up-ozni. Meg itt van a „convertible loan”, amit részletesen elmagyaráztak nekem. És amit nagyon be akarnak vezetni a hazai piacra…

Aztán valahogy nem ezt vezették be (azóta sem használjuk itthon sajna), hanem  Nagy Petroszék ekkor kitalálták, hogy a Szabadság téren co-workinget csinálnak egy klassz polgári lakásban. És ez sokkal jobb ötlet volt. Simán megelőzte a korát. Emlékszem csodájára jártunk, mert a hűtő is becsület kasszás volt (túrórudi per 200) és trendi volt ott tárgyalni. Péter-Zsolt-Gábor akkor szervezte az EPC-t, amely az egyik legerősebb start-up verseny volt akkoriban. (Még én is beneveztem egy ötlettel, vazz!!) A felkészítések a Szabadság téri irodában zajlottak, igazán profin: volt kamerás felvétel tréner, minden! A mai tudásunk alapján is abszolút magas szinvonalú volt. A verseny pedig a tőzsdén volt. Évekig ment sikerrel, és nem is értettem miért nem folytatják? A legutolsó killer esemény 2010-ben lehetett az (akkor még új) Ötkerben, ahol nagyon jó hangulat és klassz borok voltak, igaz a zsűribe nem hívtak meg. Haha.

UPDATE 09.03: Bocsánat, rosszul írtam a fentiekben és a valódi történet ez volt. Köszönöm Márai László helyesbítését a Facebook-on (idézem):

„Gabor, Zsolt es (Bogár) Bence inditottak el. Peter szerintem az EPC-vel kerult kepbe, aztan folyt bele a Colabs-ba is. A 2.0-t mar egyutt csinaltak, addigra viszont Bence kilepett.”

És ez is ma jött észrevételként, köszönöm!

COLABS 1.0

Ezt a korszakot neveztem én Colabs 1.0-nak. Aztán a Colabsos fiúk (mert így hívtuk őket közösségileg) nagyot gondoltak és megelőzve minden Gazellát (Godzillát) kifundálták, hogy kéne egy angel fund és ehhez kell egy start-up központ! Igen, akkor ez volt a legprogresszívebb ötlet. És ehhez össze is szedtek 6-7 üzleti angyalt, akik között ott volt Varga Zoltán (Centrál Fund), mint nagy tőkés cápa és ott volt állítólag Chris Farkas is, aki ezen keresztül lépett be a magyar start-up piacra.

COLABS 2.0

Ezzel beindult a Colabs 2.0 Központ! Az Irányi utcában egy igazán álom irodát találtak, hatalmas térrel és király lehetőségekkel. Meg is volt az eredménye, mert több start-up cég odaköltözött, és számos eseménynek adott otthont, jó volt oda járni. Szerintem ez volt a virágkora  a Colabsnak!

A legkillerebb esemény a Startup Weekend volt, amin volt szerencsém mentorálni és igazán alkotó közeg volt. Sok szponzorral és sok klassz csapattal. Olyasmi, mint most a Shy-féle Hackaton. Igen, akkor még voltak közösségi események, nem nivatalok csinálták a start-up konferenciákat… volt SUU, Startup Weekend, EPC, Web 2.0 stb. Mind közösségileg megszervezve!

Tegye mindenki a szívére a kezét és ugye minden mostani start-up arccal ott találkozhattunk! Íme egy gyors webes keresés eredménye, az arcokat megismeritek ugye? Én igen!

Aztán elkezdtek inkubálni start-up-okat, amiről a nyilvánosság nem nagyon értesült. Csak annyit hallotunk, hogy az eredmények lassan jönnek… És a fiúk kevésbé aktívakká váltak.

COLABS 3.0

Aztán jött a hír, hogy elköltöznek a Krisztina körútra. Erről írtam, de már meg sem hívtak ide és az igazat megvallva nem is jártam a Colabs 3.0-ban. Persze rengeteg esemény volt itt, még olyan legendás arcok is ellátogattak ide, mert az általam annyira becsült Maróy Ákos (lásd Google Glass szemüveg geek-bemutatója):

Az iCatapult azért beköltözött ide (Hild Imre hívott amúgy), mert a Colabs legenda és feeling még él. És a Colabsot én eddig követtem.

A CSAPAT SZÉT

Aztán tavaly hallottam róla, hogy a Colabs fedélzetet elhagyta Gábor, majd most nyáron Petrosz is egy állami tőekalaphoz távozott inkubációs vezetőnek. Szóval mintha Zsolt maradt volna egyedül? De mindegy is.

ÉLJEN –  A HAZAI START-UP TÖRTÉNELEM RÉSZE!

Mert most örömmel olvasom az FB-n, hogy 5 éves szülinapjukat ünneplik. Ez egészen biztosan az év közösségi eseménye számomra. A magyar start-up történelem része. Látogassatok el és ünnepeljük meg azt az időszakot, amikor a közösség írta a start-up történelmet!

Boldog szülinapot Colabs és köszönjük Fiúk!

—-

Ja és bocs, csak az eseményt hagytam ki, íme itt:

Szept. 4. csütörtök 20.30 – 02.00

A KERT, Krisztina krt 38. , Budapest

a FACE link 

 

 

Megosztás
Exit mobile version