BlogzineHazai pályaRiportok

Coworking irodák Budapesten

Nálunk is gyarapodnak az olcsó bérleti konstrukciókat nyújtó coworking irodák. Küzülük több már ma is segíti a startup közösségek kialakulását, a cégek inkubációját. (Új, kezdőknek szóló Tanácsadó rovatunk nyitó cikke.)

(Devecsai János kollégánk összeállítása)

Egy állandó székhely fenntartását kevés kezdő vállalkozás engedheti meg magának. Ezért is jöttek létre a coworkingnek is nevezett közösségi irodák, amelyek esetén a fix bérleti díj mellett lehetőség van egy-egy tárgyaló pár órás lefoglalására vagy egy iroda néhány hetes igénybe vételére is. Az új bérleti lehetőséggel egyben egy új munkastílus is megjelent: mivel a „közösségi irodákban” nem választanak le minden munkateret, az egy helyen dolgozó cégek alkalmazottai könnyebben felvehetik egymással a kapcsolatot. Az üzemeltetők rendszerint workshopokkal, minikonferenciákkal és klubrendezvényekkel maguk is segítik a közösségépítést. Ráadásul nyugat-európai és amerikai mintára az irodák egy része már nálunk is saját inkubátor programokkal szeretné a startup cégeket magához csábítani. Ezek a vállalkozói kultúrát is fejlesztő mentorprogramok lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a tehetséges kezdő vállalkozások a tőkebefektetőknek is megmutathassák, hogy mire képesek.

Az alacsony árakhoz sokszor rendhagyó helyek tartoznak: akad olyan coworkinggel foglalkozó cég amelyiknek belvárosi, részben felújított egykori középületben, míg egy másiknak egy új építésű lakóházban is vannak bérelhető ingatlanjai.

A fővárosi palettáról felsőkategóriás szolgáltatásaival viszont kilóg az Loffice, ahol a design bútorokkal berendezett helyiségekkel inkább a Magyarországon tartózkodó külföldieket, művészeket, illetve a már befutott vállalkozásokat igyekeznek megszólítani.

Az itthoni piaci szereplők közül egyelőre egyedül ők tudták megvetni a lábukat Nyugat-Európában: a főleg jogászokat és marketingeseket megszólító Loffice-nak már Bécsben is vannak saját közösségi irodái.

Hozzájuk hasonlóan az i-Office sem a garázscégekre koncentrál: bár a konstrukcióik jobban megfelelnek a coworkingről alkotott általános képnek az ügyfeleik inkább a médiavilágból kerülnek ki.

A nagyobbak közül főleg a Colabs és a My Corporation szentel különösebb figyelmet a startupoknak, de hasonló céljai vannak az árulkodó nevű STARTup Office-nak is. Az utóbbi a legfiatalabb közösségi térként leginkább azért kezdett el működni, mert a környékén csoportosuló cégeknek komplex szolgáltatást akart nyújtani.

Komolyabb inkubátor programmal egyelőre csak a pesti Colabs és a budai MyCorporation állt elő. Mindkét cégnél rendszeresen szerveznek startupoknak szóló workshopokat, előadásokat.

Mycorp: Még bárpult is van

Az előbbi esetben (Colabs) pedig az ígéretes (több körös előminősítésen átjutott) projektek indulását az első negyedévben teljes körű termék- és cégfejlesztési támogatással, tapasztalt szakemberek tanácsaival és átlagosan 3 millió forint körüli összeggel segítik.
A három hónapos magvető (seed) program után a kezdő cégek meghívott befektetők előtt mutathatják be az ötleteiket, ami után akár a következő körös tőkebevonásokra is lehetőség nyílik.

Különleges helyszínen van a Colabs klassz coworking irodája!

Az világosan látszik, hogy a közösségi terek legtöbbször olyan vállalkozókat is összehoznak, akik itt találják ki az első közös projektjüket, inspiráló versenyeik és programjaik azoknak is lehetőséget adnak a kapcsolatépítésre, akik nem bérelnek tartósan munkahelyet ezekben az irodákban.

A coworking-ek többsége ezen felül sokszor az adminisztráció és a könyvelés gondjait is leveszi a vállalkozókról, amiknek a díjai persze tovább növelik a hó végi számlát, de legalább az egy-két személyes cégnek nem kell saját irodavezetőt fizetnie.

Az átutazó vállalkozóknak és vidékieknek különösen hasznos lehet, hogy van néhány hely Budapesten, ahol akár egy napra is lehet irodát bérelni, garantált sávszélességgel netezni, vagy akár egy gyors meetinget is le lehet futtatni. Ám a jelenség maga nem véletlenül kapcsolódik a vállalkozások kezdeti fázisához. A megerősödő cégek többsége hamar kirepül az otthonos, nyílt irodákból.

Bár a „közösségi munkaterekből” a fővárosban a legnagyobb a kínálat, az új bérleti megoldáshoz hasonló konstrukciók már több vidéki nagyvárosban, így például Pécsen, Debrecenben és Szegeden is elérhetők, bár nyilvánvalóan a vidéki startup közösségek egyelőre kevéssé aktívak, mint fővárosi társaik.  Ám itt, az Insiderblog.hu szerkesztőségében nekik is drukkolunk!

Megosztás

3 thoughts on “Coworking irodák Budapesten

 • Sziasztok,

  Köszönjük, hogy részletesen foglalkoztatok a Colabs-el is a mai coworking körképetekben. Egy fontos kérésem és néhány észrevételem lenne poszttal kapcsolatban.

  Az alábbi részt kérlek teljes egészében vegyétek ki, mert amellett, hogy nem publikus adatokat tartalmaz, hibásak és félrevezetőek is a számok!

  „Az első ilyen pályázati alapokon elindított seed-programukra december végén 18 startup pályázott, amik közül a további támogatást már csak négyen érdemelték ki.
  Az világosan látszik, hogy a közösségi terek legtöbbször olyan vállalkozókat is összehoznak, akik itt találják ki az első közös projektjüket, inspiráló versenyeik és programjaik azoknak is lehetőséget adnak a kapcsolatépítésre, akik nem bérelnek tartósan munkahelyet ezekben az irodákban.”

  Mivel lassan három éve rendezünk rendszeresen startupoknak szóló rendezvényeket a Colabs-ben, az alábbi megjegyzés hitelesebb lenne ezzel a kezdéssel „Mindkét cégnél…”

  „Az utóbbi cégnél rendszeresen szerveznek startupoknak szóló workshopokat, előadásokat.”

  A cikkben szereplő Colabs fotó még a Vécsey utcában készült 2009-ben… aktuális fotókat itt találtok: http://www.facebook.com/colabs?sk=photos

  A „Csak nálunk:” felütés nem biztos, hogy szerencsés, mert coworking irodákkal rendszeresen foglalkozó OfficeSpotting blog is rendelkezik hasonló összehasonlítással : )
  http://officespotting.blog.hu/2012/01/16/coworking_irodak

  Előre is köszönöm a javításokat!
  Zsolt

  Reply
 • A Colabs-os kép még a régi, Vécsey utcai irodáról készült, ami egy éve bezárt. Persze a jelenlegi ben is szuper belvárosi hangulat van :)

  Reply
 • Köszi az észrevételeket, javítottunk!

  Üdv,

  A szerk.
  :)

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük