Sorozatgyártás előtt a magyar fejlesztésű Smartvineyard szőlészeti diagnosztikai rendszer
Chilében és Kaliforniában is használják már a szőlősgazdák költségeit csökkentő és a borok minőségét javító magyar néven Szőlőőrnek nevezett rendszert. Az innováció bevezetésével versenyelőnyre tehetnek szert a magyar borászok.
A magyar borok minőségükkel tudnak leginkább versenyre kelni az olcsó tömegárukkal, és ebben fontos szerepe van annak is, hogy milyen egészséges szőlőből készülnek a méltán híres hazai nedűk. Minél kevesebb permetezőszert használnak a gazdák, annál természetesebb, ízletesebb borok készülhetnek. Eddig a borászok saját tapasztalataikra hagyatkozhattak csupán, hogy mikor és mennyi vegyszerrel érdemes a permetezést elvégezni. Az időjárás előrejezések nem sokat segítenek a döntéshozalban ugyanis 1-2 °C különbség a hőmérsékletben, néhány százalék eltérés a páratartalomban befolyásolhatja, hogy egy adott gomba vagy baktérium típus elszaporodik-e. Minden dűlőnek más és más a mikroklímája, így csak a helyben gyűjtött adatok segíthetnek.
Árendás Csaba feltaláló a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnök-informatikus diplomát, és többek között dolgozott a Lausanne-i École Polytechnique Fédérale kutatóintézetnél, vezeték nélküli hálózatok fejlesztésén és tanult az amerikai Stanford Egyetemen is. A borászatot a családi szőlőbirtokon tanulta ki, és saját problémájukra próbált meg megoldást találni. A birtokon elhelyezett műszerek kommunikációját korábbi tanulmányainak köszönhetően meg tudta oldani, és miután látta, hogy a fejlesztés hiánypótló a piacon fiatal műegyetemisták segítségével továbbfejlesztették az eszközt. „Büszke vagyok rá, hogy hazai szakemberek segítségével egy nemzetközileg is egyedi és újszerű eszközt tudtunk kifejleszteni, és bízom benne, hogy a hazai a borászok az első között tudnak még jobb minőségű borokat készíteni a segítségünkkel” – mondta el Árendás Csaba, a Smartvineyardot fejlesztő Quantislabs Kft. ügyvezetője.
Az utóbbi években a tesztelésre kihelyezett eszközök tapasztalatai alapján a végleges termékfejlesztésen dolgoztak, és mostanra sikerült befejezni a tökéletesítést. A magyar kisvállalatnak a jövőre vonatkozóan is vannak innovatív tervei, a gyümölcstermelésben is szeretnék a technológiát meghonosítani.