Site icon Insiderblog.hu

USA – Mass Challenge pályázat!

Takács Gábor, TÉT attasé (a Nemzeti Innovációs Hivatal nagykövete, aki az innovációban segít nekünk) hívta fel a figyelmünket a következő USA-beli lehetőségre. Köszönjük!

Januárban már lehet elő- regisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére, amelyről bővebben a NIH oldalán is olvashattok: ITT. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és  a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálas, kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség. Hajrá!

  

Magyar cégeknek is lehetőségük van részt venni a világ egyik legnagyobb, nemzetközi akcelerátor programjában: a bostoni MassChallengen. A 2014-es körre a jelentkezési februárban indul.

MassChallenge nem kér részesedést, és nagyobb kockázatot vállal mint mások.

Ahogyan azt korábban írtuk , a MassChallenge sajátos modellt alkalmaz:  szponzori támogatásból működik, és más inkubátorokhoz, akcelerátorokhoz képest a vállalkozás non-profit, tehát sem a nyerség generálás, sem az inkubált/akcelerált cégekben részesedés szerzés nem cél. Az alapítók szerint így azzal együtt, hogy nagyobb kockázatot tudnak vállalni, mint más modelleket követők, sikerrel érik el a legígéretesebb, legmerészebb cégekhez és ötletekhez. Az alapítók szerint így „a kockázati tőkéből és üzletrészt kérő akcelerátoroknál jobb minőségű portfóliót tudnak kialakítani”.

A verseny és a lehetőség és óriási.

A világ bármely részéről lehet jelentkezni, bármilyen ötlettel, nincsen sem földrajzi, sem tematikus megkötés. 2013 több mint 1200 jelentkező volt Argentínától és Mexikótól, Kolumbián, Izraelen és Oroszországon keresztül az Egyesült Államokig, a világ minden részéről. Egészségügy, környezetvédelem, informatika-kommunikáció és sok egyéb témában érkeztek anyagok, amelyeket a MassChallenge sikeres üzletemberekből álló mentorhálózata, és bíráló bizottsága számos szempont szerint rangsorolt, hogy kiválassza a 4 hónapos programon részvevő legjobb 120 pályaművet, akiket aztán a 4. hónap végén rangsorolt, és a legjobbakat jutalmazta. A fő szempont: nagy-hatású (high-impact) ötlet legyen.

A kiválasztás-akcelerálás-nyerés 8 hónapja.

A 2014-es pályázati körre MassChallenge honlapján meghatározott formában kell februárban jelentkezni. A szűrés után a legjobbak Bostonban részt vesznek a 4  hónapos programon, amikor irodahelyet, fejlesztési infrastruktúrát, képzést, az adott témához legjobban értő, sikeres üzletemberekből álló mentori segítséget kapnak, hogy kidolgozzák az ötletüket. A 4. hónap végén (októberben) a kész termékeket/innovációt a zsűri összehasonlítja, és a legjobb három tucat a bostoni térség innovatív közösségének egy hatalmas ünnepség keretében előadhatja. A legjobb 12 között 1 millió dollár pénzdíjat osztanak ki. A díj azonban nem minden, mert a MassChallenge lényege, hogy a bostoni térség sikeres vállalkozásai, angyal-és kockázati tőke befektetői, és innovatív ötlet-felvevő nagyvállalatai szponzorálják és segítik a felkészülést, aminek van pénzben mérhető (2013-ban kb 10 millió dollár) és nem mérhető (kapcsolatrendszer, célzott igény-kielégítés) értéke.

Innovációs hatás szempontból óriási hatású műhelybe lehet bekerülni.

MassChallenge fantasztikus eredményeket ért el működése első 4 évében. Eddig 2 milliárd USD értékű vállalkozást segített a világra, melyek  összesen 470 millió dollár további tőkebevonást tudtak magukhoz vonzani, éves bevételük 200 millió USD, miközben 4000 high-tech munkahelyet teremtettek.  A bevonzott töke 37 %-a kockázati, 30 %-a angyal tőke volt. Az állami támogatás az első évben kb. 30 % volt, ez 2013-ra 10 % alá (250 000 USD/év) csökkent, bár maguk a cégek a megmozgatott beruházás 16 %-át valamilyen állami forrásból kapták. Az életre nevelést mutatja, hogy az eddig végezett cégek 89 %-a jelenleg is működik, és mindössze 9 %-a szűnt meg.

A MassChallenge-re itt lehet elő-regisztrálni több információért.

Bővebb infomáció pedig itt olvasható:

http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/hirek-nagyvilagbol-tet/mar-lehet-elo

Hajrá!

 

 

Megosztás
Exit mobile version