Blogzine

Új EU-s biotech program 2014-től

A BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak a biotechnológia alapú fejlesztésekre.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervezésében 2013. július 4-én került megrendezésre a „BRIDGE” (Biobased and Renewables Industries for Development and Growth in Europe) biotechnológiai köz- és a magánszféra közötti partnerség kezdeményezésről szóló információs nap.  A 2014-től induló BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak ipari biotechnológia alapú fejlesztésekre: 1 milliárd eurót a Horizon2020 keretprogram keretében az Európai Bizottság, míg 2,8 milliárd eurós keretet a biotechnológiai nagyvállalatokból álló konzorcium biztosít.

A rendezvényt Korányi László megbízott elnök nyitotta meg, előadásában vázolta a közelmúltban történt jelentős előrelépéseket a hazai K+F+I szférában, majd kitért az új Nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia és az ehhez kapcsolódó előkészületben lévő ágazati stratégiák energetikai és ipari biotechnológiához kapcsolódó részeire.

„A Nemzeti Innovációs Hivatal minden olyan kezdeményezést támogat, mely a hazai, ipari biotechnológiában érintett vállalatok érdekét szolgálja. A „BRIDGE” kezdeményezésben való részvétel lehetőséget ad a fejlődésre, a hazai megújuló biotechnológia ágazat világszínvonalúvá tételére” – emelte ki Korányi László, a NIH megbízott elnöke.

korányi

A meghívott külföldi előadók közül Barend Verachtert úr az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának biotechnológiai területért felelős képviselője az újonnan induló közös technológiai kezdeményezés (JTI) kapcsolódási pontjait emelte ki az új Horizon 2020 innovációs keretprogrammal és egyéb európai kezdeményezésekkel kapcsolatban. Kiemelte, hogy az új BRIDGE JTI első pályázati felhívásai várhatóan 2014 első felében jelennek majd meg és ezek az érdekelt magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára is elérhetők lesznek, az alábbi kutatási témakörökben:

 

•          fenntartható biomassza-ellátás biztosítása, új ellátási láncok kiépítése,

•          biofinomítók: a feldolgozás hatékonyságának optimalizálása, az elért gazdasági teljesítmény bemutatása, széleskörű terjesztése,

•          új piacok kialakítása a biotech alapú termékek értékesítéséhez,

•          a szabályozási keretek optimalizálása.

biotech

Kare Riis Nielsen, a Novozymes biotechnológiai vállalat európai kapcsolatokért felelős igazgatója az ipari oldal szerepvállalását mutatta be a kezdeményezés kapcsán. Ward Mosmuller, a DSM vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója a BRIDGE PPP stratégiai megvalósítási tervét és az intézményi kereteket mutatta be. Kenyeres István, a Biopolus Intézet alapítója és Edward Someus a Terra Humana Clean Technology         Development, Engineering and Manufacturing Ltd. vezetője bemutatták a fenntartható biogazdaság irányába mutató sikeres projektjeiket.

 

További információk: www.bridge2020.eu

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük