Hazai pálya

Állam, startup világ – no meg az Inspiráció!

„Némói helyen” folyt az idei év legtalányosabb eseménye: a NIH szervezésében tartott Euréka konferencia. A belvárosi Akváriumban először talán úgy tűnt, hogy az innováció jövőjéről megy a téma, de aztán végül a startup ökoszisztémáé lett a főszerep! Elhangzott az állam első üzenete a startup-oknak! Történelmi pillanat!

ÜDVÖZLET A VILÁGUNKBAN!

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) új szereplő a gazdaságfejlesztési területen, de a startup világban biztosan – legalábbis én évek óta nem hallottam felőlük semmit. Aztán mostanában elkezdték exponálni magukat a kisvállalkozás fejlesztés területén, és úgy tűnik, hogy az államigazgatás berkeiből előszőr ők fedezték fel a startup-okban rejlő nagy lehetőséget! Lehet, hogy ez Korányi László, elnök-helyettesnek köszönhető, aki nemcsak tudja, hogy mi az az „entrepreneurship”, hanem bizony kész annak kihívásait átbeszélni velünk és a szektorunk szereplőivel. Erről és a startup világ fejlődéséről szólt az általa gründolt (- hopp de jó startup szó, bocs!) kerekasztal beszélgetés, a nap végén, amelynek én is egyik meghívott beszélgetője lehettem. Furcsa, de nagyon büszke vagyok, hogy itt szót kaphattam – de ne szaladjunk ennyire előre! Vajon miért tölt el büszkeség?

ÁLLAMI KICK-OFF ÜZENET A PÓDIUMRÓL

Maga a konferencia Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár megnyitójával indult és egy olyan missziós kinyilatkoztatással, amely lényegében történelmi pillanat a hazai startup-ok világában. Az NGM államtitkára volt az első ugyanis, aki kiemelte és méltatta a startup világ szerepét a gazdaság élénkítésében, és detektálta, hogy ez a jelenség több múló divatnál, hanem egy olyan nemzetközi erőt képvisel, amely sikeres cégei akár a foglalkoztatás növelés 70%-át adhatják! És ezért már az államnak is foglalkoznia kell vele és lám a napokban jelent meg a Nemzeti Innovációs Stratégia, és hamarosan kijönnek az első (kevésbé sikeres startup pályázat után) a következőek!

ELVEGYÜLÉS AZ „EKOSZISZTÉMÁBAN”

Progresszív személyiség az államtól! Ilyen is van: Dr. Cséfalvay

Aztán az államtitkár olyat csinált, amit hivatalban lévő politikustól ritkán látni: bizony egész délelőtt ott maradt az eseményen és a közönség soraiban elvegyülve, ismerkedett és beszélgetett (!) a jelenlévő startup-okkal – azaz velünk! Odáig fajult a dolog, hogy a szünetben létrejött egy 10-12 fős álló-kerekasztal-beszélgetés, amelyben részt vett Shy (aki alig adott szót a többieknek, ejnye!), ott volt Südi Pista és Müller Tomi, alias Gründfoci, csatlakozott hozzánk Málnay Barnabás (MMKlaszter főnök), de ott volt a the-HUB új stratégiáját építő Dehelán Gábor és még pár startupper arc. És az államtitkár beszélgetett velünk arról, hogy nekünk mi is jó ebben az egész startup dologban… Mondjuk a srácok indításként azt vágták a fejéhez, hogy az Innovációs Stratégia 45. oldalán miért szerepel ez a mondat, vajon?! És ezt miként értette az állam?!

A start-up ökoszisztéma építésének felügyelete és irányítása: A speciális innovatív kisvállalati szempontokat és a kapcsolódó eszközrendszert felügyelő, irányító és megvalósító funkció.”

Nos a válasz egyszerű volt: „Elírás és hiba! Kivesszük!” – mondta dr. Cséfalvay. És megnyugodtunk, mert ezzel elszállt egy vihar felhő a startup világ egéről: bizony az állam nem akar minket irányítani!

Aztán egy jót beszélgettünk és az államtitkár komolyan érdeklődött a startup világ felől. Elmondtuk neki, hogy a szegedi egyetemisták, Varsányi Ági vezetésével valami „kodifikáló dologra” (sic! ez még titok!!) készülnek, ami persze egyelőre itt a blog hasábjain (még) nem nyilvános… bocs, majd csak később lesz publikus…. Ez nagyon érdekelte Dr. Cséfalvay-t és később mondta, hogy az elsők között szeretné látni az elkészülő anyagot. Az érdeklődés őszinte volt és nekem azt mutatta, hogy az állam végre kezdi kapizsgálni, hogy itt „lent” a startup világban lényegében önmaguktól jönnek létre a sikeres piaci progressziók, ezek pedig a nagygazdaságnak is hajtóerejévé válhatnak.

Varsányi Ági mutatja, hogy mi készül – egyelőre titokban. Balról: Shy, Antos László (Innov.Szöv), Ági, Dr. Bóné (startup ügyvéd)

 

KEREKASZTAL MEGA-INSPIRÁCIÓI

Abban a bizonyos kerekasztalban – a délután folyamán -, amelyben részt vehettem aztán érdekes dolgok hangoztak el. Korányi László, aki moderált – feltette a kérdést, hogy ki mit javasolna az államnak, hogy miként támogassa startup-okat. Nos egyöntetű volt a vélemény: CSAK NE PÁLYÁZATTAL!!!  – Hanem hozzon létre infrastruktúrát, csináljon a Chile-i programhoz hasonló programokat, építsen kapcsolatot a Szilícium völgybe és adjon támogatást a hazai egyetemeknek, hogy oktathassák az „entrepreneurship”-et és foglalkozzanak az új nemzedékek vállalkozástani művelésével. De könyörgünk, ne hozzanak létre manipulációra alkalmas pályázatokat. Mert miról szól a legutóbb kiírt és első startup pályázat? – Simó György (Day One és egykori Origo vezér) szerint „maga az állami korrupció jelképes megtestesülése, hiszen a startup-oknak adandó pályázati összeg 9 milliójából eleve 3 milliót (azaz kb. a 30%-át) eleve államilag akreditált szervezetnél kell elköltenie a startup-nak. Azaz vissza kell adnia az államnak! Szinte ezzel korrumpálja azt.” – mondta Simó. Hiper érdekes gondolatkísérlet, ugye?

ÉS A NAGY SIMÓI INSPIRÁCIÓ

Új paradigma Simótól: inspiráció, mint alakító erő!!!

Aztán a másik NAGY Simói-gondolat volt, hogy a startup-ok hajtóerejéül szolgáló inspiráció nélkül nincs startup világ. Ehhez csatlakoztam és elmondtam régóta hangoztatott tapasztalatomat: azt, hogy mindenhol a világon startup-nak lenni hivatás és tanulni vágyás, amiért tőlünk nyugatabbra maguk a startup-ok is sok beruházást tesznek: befizetnek akár 500 eurós konferenciára, tanulnak, versenyekre járnak – egyszóval önmagukat képzik, és aktív tudás befogadásban érdekeltek. Mert az inspirációs közeg maga a startup lét, és az alkotás (-hopp, bocs visszafogom magam..)

—–

Szóval ez volt a történelmi NIH esemény, startup-okkal, történelmi állami üzenettel és egy jelentős Simói-inspirációs paradigmával.

Köszönjük a meghívást és várjuk a NIH következő aktivitását!

 

 

Megosztás

4 thoughts on “Állam, startup világ – no meg az Inspiráció!

  • innovátor

    azért erős túlzás progresszívnek nevezni azt a cséfalvayt, aki a magyar innováiós rendszer szétverésében feledhetetlen érdemeket szerzett. az innovációs alap két éves befagyasztása jó pár céget padlóra küldött, és progresszív ténykedése nélkül bizotsan a nav sem lett volan kiképezve a k+f urivá, ugyanis most már ők döntik el, mi az innováció egy cégnél…

  • Hűvös Ágnes

    Sajnos én is szkeptikus vagyok. De persze lássuk. 2 és fél évük volt, hogy a NIH bebizonyítsa, képes valami újra. Hic Rhodus, hic salta. Ahhoz pedig, hogy mennyire új, mennyire más, és mennyire pont Cséfalvay, csak magamat tudom ismételni:
    http://macskako.blog.hu/2010/06/23/kurvak_vagy_stricik

    Mondja valaki, hogy nem volt igazam 2010 júniusában. :S

  • Pingback: Primus USA-sztori – mi ez??? | Insider Blogzin

Comments are closed.