Site icon Insiderblog.hu

NAV online számlázás: sikeres indulás, közel 30 ezer összekapcsolás

Június végén tetőzött a NAV Online számla rendszerének bevezetése körüli izgalom: sokan káoszra számítottak, vagy arra, hogy az adóhatóság újabb halasztással tudja csak bevezetni az új adatszolgáltatási kötelezettség érvénybe léptetését.

Ezzel szemben a fegyelmezett tempójú fejlesztéseknek köszönhetően mind a NAV, mind pedig a közel 90 ezres felhasználószámú számlázóprogram időben felkészült a vonatkozó számlák adatainak akadálytalan beküldésére. Mostanra közel 30 ezer Számlázz.hu-s számlázási fiók sikeres összekapcsolása történt meg a NAV Online számla rendszerével.

„Július elsején nulla óra nulla perckor ugyan nem indult még el a NAV számlafogadó rendszere, de pár perccel később igen. Eleinte lassan válaszolt a számlabeküldési kérésekre, de rövid idő alatt helyére rázódott minden” – nyilatkozta az élesítés kapcsán Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. “A Számlázz.hu a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő számlákat azóta is zökkenőmentesen küldi, a NAV rendszere pedig fogadja azokat. Beigazolódott, amit korábban jósoltunk: a NAV igenis felkészült arra, hogy a megfelelő számlamennyiséget fogadja, és az általa fejlesztett rendszer annak rendje s módja szerint éles üzembe állt.”

A sikerrel összekapcsolt, közel 30 ezer számlázási fiókból kiállított vonatkozó számlák fennakadás nélkül áramlanak a NAV rendszere felé. Mivel a Számlázz.hu egyáltalán nem teszi lehetővé olyan számla kiállítását, mely nem kompatibilis a NAV online számlázásra vonatkozó szabályozásával, ezért nem keletkezhet olyan számla, ami elakadna a beküldés során. Minden, a Számlázz.hu-t használó vállalkozás megmenekül a számlánkénti 500 000 Ft-os bírság lehetőségétől is.

Az adóhatóság által kiadott tesztrendszer, majd az éles rendszer üzembe állásakor is számos olyan technikai problémával találkozhattak a vállalkozók, melyekre a Számlázz.hu részletes válaszai alapján sikerült megoldást találni. Gyakori kérdéseik között szerepelt az összekapcsolás pontos mikéntje, lépései, illetve az, hogy mit jelent a beküldött számákra adott adóhatósági válaszban a “figyelmeztetés”: ez mindössze formai hibákra hívja fel a figyelmet, melyek egyszerűen korrigálhatóak, de a számlázás (és az adatbeküldés) ezek ellenére is szabályos, az esetek nagy százalékában nem igényel javítást a számla.

Az összekötés során érdemes figyelni arra, hogy
– a NAV éles rendszerében történjen meg a regisztráció,
– az itt kapott aláírókulcsokat tökéletes pontossággal emeljük át a számlázóba,
– végül pedig arra, hogy a sikeres összekötés után megindult adatküldés során a hibásan átadott adatok milyen korrekcióra szorulnak, ahhoz, hogy a következő hasonló esetben már figyelmeztetés nélkül átkerülhessenek a NAV rendszerébe.

A Számlázz.hu a NAV által kötelezővé tett adatszolgáltatási elvárásainak folyamatosan, 2005-ös indulása óta stabilan eleget tesz, és felhasználóinak – minden, az ingyenestől a #profi szolgáltatási csomagot igénybe vevő felhasználókig – teljes és tökéletes „NAV-állóságot” biztosít. Ezzel nemcsak a kézi számlatömb helyett kínál gyors, egyszerű, olcsó megoldást, hanem a vállalkozók terheit is csökkenti adminisztrációs automatizmusainak és pénzügyi technológiai megoldásainak köszönhetően. Az online számlázó kényelmi szolgáltatásai között a direkt számlázástól (a kimenő és bejövő számlák egy fiókban történő kezelése), az autokasszán keresztül (a bankszámla és a számlázási fiók szinkronizálása), az online könyvelői adatkapcsolatig és az online fizetésig számos, korábban csak nagyvállalatok számára elérhető megoldás szerepel, melyek az egészen kicsi, akár mikrovállalkozók életét is jelentősen megkönnyítik.

Megosztás
Exit mobile version